Ediție de lux

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Ediție de lux jpeg

Sînt la gimnaziu și mă așez mereu cu fața la servanta cu geam, unde bunicul de la bloc are niște rînduri de cărți și bunica niște bibelouri și cîteva fotografii de familie, sprijinite de ele. Toate sînt aranjate frumos. Mă întreb dacă s-au mișcat vreodată de cînd au ajuns acolo. Știu pe dinafară ce scrie pe cotoarele lor. Pe raftul de sus stau aliniate cele mai spectaculoase volume pe care le-am văzut vreodată: învelite într-un fel de pînză bej, pe care scrie, cu litere aurii Al. Dumas și titlul romanelor. „Ediție de lux”, mi-a zis bunicul odată. L-am rugat de multe ori să mi le împrumute. Mereu zicea: „Lasă, nu acum, să mai crești”. Nu pentru că s-ar fi gîndit că nu aș fi înțeles Cei trei muschetari, Regina Margot, Contele de Monte Cristo, ci pentru că îi era frică să nu le murdăresc. Lucrul ăsta mă scotea din minți și mă încăpățînam din cînd în cînd să mai încerc să-l conving să le scoată din raft și să mi le dea. Odată mi le-a arătat și gestul lui mi s-a părut de-a dreptul sadic. Să le am lîngă mine și să nu le pot atinge. Foița de gardă transparentă m-a emoționat profund. Desenele de pe copertă mi se păreau fabuloase și sînt sigură că mi-am făcut niște scenarii cum aș putea să fur acele obiecte prețioase. Nu voiam să citesc cărțile lui Dumas în alt format, asta e clar, mi le doream pe cele pe care le privisem îndelung, de la distanță. Așa se face că am stat mulți ani departe de aventurile incredibile din cărțile autorului francez, iar cînd, în sfîrșit, le-am recuperat, mi s-a părut că ratasem, de fapt, un moment important. Am căutat seria cu pricina, am găsit-o pe okazii.ro: cele 16 volume costă 180 de lei. Aș putea să mi-o iau, cum aș fi putut să păstrez și cărțile din biblioteca aceea interzisă. Doar că pentru unele lucruri e prea tîrziu. Iar relațiile noastre cu cărțile seamănă cu cele pe care le avem în viață cu oamenii.

N-aveam de unde să știu atunci că suferința mea legată de colecția de lux Dumas va fi doar începutul unui mare amor cu cărțile. Că toată existența mea se va „scrie” așa.

Ca orice cititor de cursă lungă, mă gîndesc uneori la toate poveștile legate de cărți din lumea asta. De începuturile și continuările lor. De ceea ce s-a schimbat și ce a rămas la fel. Mi-am dorit, așadar, în numărul de acum, să rescriem o istorie sentimentală a lecturii. Spațiile geografice mi s-au părut la fel de importante ca acelea interioare. Ne plimbăm din Arizona în Mozambic, ca să ajungem în nordul țării, apoi în București și Tel Aviv, la Bistrița și în alte colțuri îndepărtate și, totuși, atît de familiare, pentru că un copil ține o carte în mînă și descoperă că ceea ce citește e cel puțin la fel de real ca și ceea ce trăiește.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.