Ecografe 3D - interviu cu Elena OVREIU

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Ecografe 3D   interviu cu Elena OVREIU jpeg

Care e cea mai puternică amintire din timpul studenţiei?

Era noapte şi noi ne furişam înapoi în facultate, printr-o fereastră lăsată intenţionat deschisă. Pentru cei care locuiam în cămin, aceasta era singura variantă să putem învăţa, pentru că ne lipseau sălile de lectură. E una dintre amintirile cele mai pregnante din viaţa de student a Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, pe care am absolvit-o în 2009.

Unde vă vedeaţi la finalul studiilor?

Pe vremea aceea, pentru majoritatea dintre noi, perspectivele de viitor însemnau angajarea într-una din marile companii de telefonie.

Care a fost prima experienţă universitară în străinătate? A fost o schimbare majoră?

Experienţele mele universitare în străinătate au început în anul III de facultate, sub îndrumarea profesorului V. Buzuloiu, fondatorul primului laborator de cercetare din România, din domeniul analizei şi prelucrării imaginilor (LAPI). Astfel, am început să particip la şcoli internaţionale de vară şi conferinţe, şi am fost implicată în proiecte de cercetare internaţionale, care presupuneau şi scurte stagii în laboratoarele străine partenere.

Facultatea am terminat-o cu un stagiu în Singapore, unde mi-am realizat lucrarea de licenţă. Universitatea Nanyang din Singapore oferea două burse în facultatea noastră, şi aşa, eu şi o prietenă de-a mea am fost selectate să mergem acolo, ca urmare a rezultatelor obţinute în timpul facultăţii.

Acest stagiu a constituit prima mea experienţă universitară semnificativă în străinătate. Venind din sud-estul Europei, condiţiile pe care universitatea respectivă le oferea mi se păreau de neimaginat: un campus superb, cu biblioteci la zi, săli de lectură, bază sportivă şi o multitudine de evenimente culturale. Colegii erau, în marea majoritate, asiatici – veniţi din India, China, Mongolia.

La şocul cultural, şi aşa considerabil, s-a adăugat şi faptul că în primele trei luni, doi colegi s-au sinucis din cauza sistemului de evaluare dificil, iar unul dintre ei şi-a înjunghiat şi profesorul înainte de a se sinucide.

Spre deosebire de Singapore, în Franţa – unde mi-am realizat teza de doctorat – mediul universitar era mult mai asemănător cu cel românesc. Aici am descoperit, însă, prelucrarea imaginilor medicale tridimensionale, domeniu pe atunci necunoscut la noi în ţară, şi în care m-am şi specializat.

Care a fost locul cel mai spectaculos în care aţi studiat?

În timpul doctoratului am făcut stagii de cercetare în Israel şi în Columbia. Columbia a fost o mare surpriză. Deşi similară ca nivel de dezvolare cu România, au investit masiv în educaţie şi cercetare. Facultăţile sînt private, iar standardul este foarte ridicat, atît pentru studenţi, cît şi pentru profesori. Experienţa din Columbia mi-a demonstrat că şi ţările mai puţin dezvoltate pot avea universităţi aliniate la standardele occidentale.

Din experienţa în Israel am rămas cu dorinţa de autoperfecţionare, de a fi cît mai bună în ceea ce fac.

Ce faceţi acum?

În luna decembrie a anului trecut, am terminat doctoratul în prelucare de imagini medicale tridimensionale, iar în prezent lucrez la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti. În România, cercetarea în imagistica medicală tridimensională este un domeniu relativ nou. Ecografele 3D sînt o tehnologie destul de nouă la noi, iar cercetarea din spatele acestei tehnologii cu atît mai mult. Dar, avînd modelul mentorului meu şi entuziasmul tinereţii, precum şi experienţele şi contactele profesionale acumulate în toţi aceşti ani, cred că şi în România pot lucra în domeniul în care m-am pregătit.

Dacă ar fi să alegeţi, unde v-aţi dori să lucraţi?

Probabil că aş pleca la un post-doctorat într-o universitate sau la o firmă de cercetare din America.

Elena Ovreiu este asistent de cercetare la laboratorul LAPI, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.

a consemnat Ana Maria SANDU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.