Cu MP3-ul, pe Axis musicae!

Codrin COMAN
Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Cu MP3 ul, pe Axis musicae! jpeg

Chiar dacă trebuie să ajungem în faţa unei scene ca să ascultăm un concert, muzica lui nu se află nicidecum acolo, şi nici în emisia difuzoarelor de la calculator sau combina audio. Nu instrumentele ne cîntă, de fapt, ci exact lucrurile acelea la care visăm, transpuşi, atunci cînd ascultăm. Un crîng răsuflînd vînt şi veştejindu-se roşu, o scenă de copilărie cu bunicii clari ca aievea – gravitaţia lor nu este altceva decît chemarea la sursă, aducerea noastră acolo unde se află armonia care se aude.

Beethoven nu a compus Sonata Lunii din fracţionări pe posibilul partiturii, la a căror temperanţă să fi vegheat muza sa ori geniul său păzitor. Este evident că şoaptele condensează numaidecît luminescenţa rece, că mărturisirea aceea hipnotică este chiar a oglinzii în care, din cealaltă parte a nopţii, soarele priveşte şi unde i se răsfrînge reflexia. Ascultăm o piesă de Beethoven, dar auzim alte semnături: mirii primordiali – Luna şi Soarele – cum tînjesc unul după celălalt, cum se caută pe boltă şi pe sub Pămînt şi rotesc atunci marele şarpe cosmic care-şi înghite coada: cercul anilor şi destinul fără scăpare al oamenilor.

O compoziţie modernă, cu caracterul ei abstract, înregistrează şi mai de departe. Lontano, a lui György Ligeti, o piatră de hotar a muzicii contemporane, vine din prăpăstiile supralunare care şuieră prin spiralele de stele. 

Muzica sferelor şi cea a oamenilor

Muzica pe care o ştim şi recunoaştem ca atare este ceea ce compozitorii pot intui din muzica supraordonată a sferelor – altminteri mută pentru urechile noastre. Iar prima asemenea sferă, şi cea mai importantă, este Pămîntul locuirii omeneşti, cu cărările de viaţă şi răscrucile de nelinişte ale muritorilor. Plopul îmbrăţişat de iederă, coroana flamboaiantă de chiparos şi zidurile vechi, mucezite sub muşchi ne spun ceva atunci cînd le privim, asta o ştiam, dar ne şi cîntă în aceeaşi măsură şi din aceeaşi mişcare. E ca şi cum înfăţişarea lor – în care unii străvedem pînă la esenţe, iar alţii nu trecem de suprafaţă – ar fi şi cu urechea perceptibilă, astfel încît lucrurile să fie deopotrivă audibile, nu numai vizibile. Atîta doar că zgomotul acesta cu care ele fiinţează, sau care se degajă din rosturile lor, nu se aude de la sine, ci prin intermedierea artiştilor compoziţiei şi ai interpretării. Real şi nedesluşit în mijlocul peisajului cu tîlc, el se desluşeşte pe scena sălii de concerte, lîngă aparatul de radio sau de pe un CD. De unde rezultă că experienţa plenară a realităţii s-ar petrece cu lucrurile semnificative de faţă, privindu-le, şi cu muzica pe care le-ai putea-o atribui în urechi (căştile mp3 player-ului redînd Mazurca 4 op. 17 de Chopin în amurg sau înaintea plăsmuirilor toamnei, Passacaglia lui Bach alături de zbuciumul valurilor şi de orice întruchipare – începînd cu crucea – a măreţiei şi dăinuirii care prin contradicţii şi moarte se zămislesc, şi Da Pacem Domine a lui Arvo Pärt sub sacrul albastru al cerului sau lîngă magia divină a fumului de tămîie).

Însă infinitul lumii fizice, care murmură în Lontano, nu exclude propriile ei limite: posibilitatea şi chiar necesitatea unei transcendenţe în raport cu ea, dar care să nu se întîmple la capătul de neajuns al universului, ci printr-o diferenţă de nivel sau la o altă dimensiune. Necuprinsul astral e cuprins de orbitele ierarhiilor îngereşti, de cerurile luminoase ale Empireului. Şi astfel, muzica oamenilor mai cunoaşte o instanţă de unde să-şi ia măsura şi locul, una faţă de care pînă şi muzica sferelor este umbră şi ecou. Ierarhiile spirituale sînt, atenţie, coruri îngereşti, şi ajungem la clasica triadă a lui Anastasius Kircher, inspirată de Boethius: musica instrumentalis, musica mundana şi concentus angelorum – concertul vocilor de heruvimi şi al harfelor cu care cei douăzeci şi patru de bătrîni ai Apocalipsei preamăresc şi ei Tatăl şi Mielul, şi a cărui sonoritate radiantă se vede în curcubeul ce înconjoară Tronul.

Aripile de înger dictează arhitectonica orgii, ca un prototip. Aşa cum muzica îngerilor este mai întîi vuietul aripilor rotite în substanţa văzduhului, ceva consonant cu tunetul Atotputernicului şi parte din spectrul acestei emanaţii divine (cf. Iezechiel I:24), penajul tubular al reginei instrumentelor preia de asemeni respiraţia universală şi îi deschide cîntul subtil. Iar pecetea aripii se imprimă, se desenează şi mai jos, pînă la bicisnicul nai al lui Pan, în stufărişul încins al vieţii instinctuale. O întreagă scară a lui Iacob coboară, ca o axis musicae şi potrivit viziunii lui Rafael despre extazul Sfintei Cecilia: patroana muzicii şi orga portativă care stă să-i alunece din mîini se află la jumătate, în punctul crucii şi totodată al inflexiunii dintre lumea materială şi cerul spiritual.

Cîntecul – excelenţa unei pronunţări sonore

Ca şi zborul, muzica se produce prin bătaia în aer a unor plane portante, unde succesiunea punctelor de mişcare înseamnă tot atîtea apăsări şi împărţiri care modelează aerul şi îi conduc ductul, smulgîndu-i un timbru, un ton. E un proces ce poate fi recunoscut în orice relaţie dintre partea vibrantă a unui instrument muzical – dintre acel solid – şi atmosfera sonoră de acolo determinată.

Dar vectorul lăuntric al fenomenelor lumii noastre este întoarcerea ei (epistrophé) la spiritul de unde provine (próodos) şi al cărui eflux o întreţine, o însufleţeşte necontenit (propensiunea sau autopropulsia Ochiului lui Dumnezeu). Ceea ce înseamnă că relaţia de determinare dintre cutia de rezonanţă şi efluviul acustic se inversează în ordinea Creaţiei, în sensul că un pattern, o proporţie, o armonie volatilă, care răsună, precede soliditatea materială şi guvernează lucrurile văzute, în chip de esenţă şi de lege a lor. La început a fost Muzica! Cuvîntul care zideşte nu poate să fie o poveste în gînd, ci neapărat o zicere răspicată şi enormă. Iar excelenţa unei pronunţări sonore se numeşte, desigur, cîntec.

În Utriusque Cosmi (1617), Robert Fludd a creionat un monocord progenitor acţionat de o mînă care se desface din nebuloasa Tatălui (din abisul-Abgrund în care Jacob Böhme identificase rădăcina Treimii şi a toate cîte fiinţează). Struna unică a instrumentului coincide cu axa pe care sînt dispuse lumile, cea serafică şi aceea materială a omului, care începe de fapt de la extensia, infinită în dimensiunea lor, a galaxiilor. Variaţiile în tensiunea corzii impun alternarea frecvenţei cu care se vibrează, şi cum această mişcare inundă haosul primordial al elementelor fizice, rezultatul constă în diverse densităţi materiale, deci tipuri de realităţi. La Athanasius Kircher, în Musurgia universalis (1650), Demiurgul acesta acordor – sau Marele Acord – devine un organist: fluxurile luminoase de spirit normativ, care se vor condensa în ipostaza de legi naturale ale unei materii organizate, izbucnesc din tuburile a şase registre organistice, pentru că şase au fost şi zilele cosmice ale Creaţiei. „Harmonia nascentis mundi“ se citeşte în capul imaginii, iar orga ce slobozeşte sevele lămureşte că nu o armonie morală este în joc, sau de pe planşa arhitectului, ci... Muzica – alfa şi omega oricărei armonii.

Iată cît de mare este prezenţa muzicii şi cît de însemnat aportul ei fundaţionist! Tot văzutul care te înconjoară se mişcă şi trăieşte după cîte un dat intern prin a cărui lucrare realitatea respectivă arată aşa cum arată, se impune în jur ori cedează, se transformă şi îmbătrîneşte. Funcţionarea acestui dat – adevărul în exerciţiu! – se aude în muzica pe care o asculţi, ceea ce este un apel mai esenţial şi mai intim decît acela adresat ochiului. Aşa se explică emoţia extraordinară cu care muzica se resimte: un impact absolut singular asupra dispoziţiei tale afective. Fluidul de tonuri este mai consistent, mai activ, mai structurat decît mediul vederii; şopotul lui, cînd se scurge în pîlnia urechii, loveşte de fapt cu ciocanul lui Tubalcain – şi îţi scutură toată fiinţa într-o rezonanţă simpatetică.

Armonia zilelor noastre

Ciocănelul şi nicovala din anatomia urechii stau acolo ca o signatura ocultă a strămoşului Tubalcain, descendentul lui Cain de generaţia a şasea care ar fi fost primul meşter făurar şi totodată, pentru musica humana, figura ei originară. Larma fierăriei ilustrează într-adevăr, în perspectiva muzicii, acea dezordine a începuturilor înăuntrul căreia operează apoi măsura şi progresează plămădirea. Tot într-o forjerie i se va revela şi lui Pitagora cum depinde muzicalitatea de metrica vibraţiei şi de duritatea corpurilor sonogene.

Totuşi, zarva metalelor din fierărie a rămas corelatul istoric al sonorităţii disciplinate, încîntătoare. Vorbim de zgomotele civilizaţiei şi de gălăgia convieţuirii. Astăzi mai mult ca oricînd, fabrica urlă, bunurile cu care ea fericeşte zbiară, strada boscorodeşte şi piaţa cleveteşte. Nici lăutele hipertrofice cu gîtul cît stîlpul flagelaţilor, nici bombardele alungite pînă să emită împunsături de suliţă, nici cimpoiul detestat din care mugeşte desfrîul – cu care Bruegel cel Bătrîn, Hieronymus Bosch şi Erhard Schön i-au înarmat pe demoni, în Iad – nu pot să doară mai tare ca alarmele auto şi de la magazin, ca stratul de claxoane care mai nou dublează covorul asfaltic, ca formaţia restaurantului de la 50 de metri, noaptea, şi subwoofer-ul din portbagaj de la 150! Rockul descărcărilor electrice, jazzul maimuţărind refrenele în improvizaţii şi muzica nouă care înmulţeşte fără saţ componisticile străine de frumuseţea clasică au pesemne şi valoarea unei depăşiri homeopatice a acestui infern acustic care ne caracterizează într-atît. Pentru publicul de rock şi jazz, pentru iniţiaţii serialismului, minimalismului, muzicii indeterminate şi ai laboratorului electroacustic, disonanţele infecţioase şi timbrul lugubru fac cu putinţă o armonie de ordin superior. Este şi singura care poate reda condiţia insului de azi: melancolia postmodernă, spaimele vieţii fără Dumnezeu, Strigătul lui Edvard Munch pe care-l auzi şi în procesele vitale, şi în persistenţa pietrei de zid.

La fel cum noaptea, oricît de neagră şi statornică, nu stinge piatra unghiulară a unui viitor răsărit, civilizaţia ne rezervă vocaţii spirituale în cele mai artificiale şi „inutile“ dintre născocirile ei. Ca această posibilitate nesperată de la frivolul „mp3“ – să luăm cu noi muzica, pe drumurile şi rătăcirile noastre. N-o s-o mai ascultăm doar acolo unde cele ce se aud lipsesc, acasă şi la spectacole, ci cu adevărat „la faţa locului“, din gura statuilor, a lunii pline, a ţărmului şi a piscului cu arbori cosmici. O exorcizare în ultimul moment, pentru a nu trăi cîntecul lebedei! Căci celălalt mare totem din bestiarul muzicii şi al timpului, cerbul, ia în gură apă din izvorul vieţii şi o varsă în vizuina şarpelui, scoţîndu-l la lumină şi zdrobindu-l.

Codrin Coman este dr. în filozofie. Cea mai recentă carte publicată: Harmonia Mundi, o încercare în esenţa muzicii, ediţia a II-a, revăzută şi adaugită, Editura Grinta, 2009.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.