Armata justițiarilor virtuali (ne)chemați la datorie

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Armata justițiarilor virtuali (ne)chemați la datorie jpeg

Recent am aflat printr-o postare de pe Facebook că în Haga s-a deschis un restaurant cu specific românesc. O afacere nouă, probabil plănuită de ceva vreme și deschisă în timp de pandemie, pentru că, odată ce investești, costă mai mult să aștepți vremuri mai bune decît să-ți încerci norocul în cele date. Postarea era binevoitoare, cu două fotografii ale meniului. O minge ridicată la fileu, greu de ratat: meniul conținea cîteva greșeli de scriere. Scăpare sau necunoaștere, nu știu și prea puțin contează. Pentru că, citind din comentarii, am simțit acea lehamite care mă încearcă tot mai des față de un fenomen pe care îl observ constant.

Să încerci să faci ceva și să expui acel ceva lumii virtuale e un exercițiu de curaj în sine, pentru că în online te așteaptă eterna turmă zeflemitoare. E o loterie: online, oameni decenți, care probabil nu ar reacționa la fel într-un context față în față, abia așteaptă să se întreacă în ironii și comentarii înjositoare. Că s-a deschis sau ce s-a zis, ce mai contează la o așa ocazie de afirmare și învăluire într-o aură de superioritate. Un biet meniu, online, a devenit o armă. Și de la o simplă veste, interacțiunea a alunecat instantaneu în sfera personală, în care cel cu inițiativa și dorința de a crea ceva a fost redus la o simplă eroare. Un mesaj discret, privat, ar rezolva orice problemă. Dar dacă ai face asta fără zgomot s-ar pierde acel moment de tristă strălucire virtuală.

Ce împinge de la spate acest fenomen e un sentiment de inferiorizare și de frustrare personală la o scară care-mi scapă, dar mă tot uimește. Și nu vorbim de o simplă corectare sau, în alte cazuri, de păreri contrare, ci de agresivitate, deseori pasivă, alteori mascată ca opinie, mai întotdeauna îndreptată la persoană. În profunzime, emoțional și nu doar, apare o profundă divizare din care toată lumea pierde. Cei care atacă par să nu poată tolera că acel ceva pe care nu-l pot trece cu vederea chiar există. Lumea se oprește acolo și nu pot vedea contextul mare. Cel care se răzbună să sape două gropi, spune proverbul. La fel și cînd e vorba de făcutul de rușine. Un mediu toxic și o lipsă de simplă generozitate taie adînc și vulnerabilizează pe cel comentat, dar în mod subtil înăsprește pe cel ce ține lama.

Apare astfel un fenomen de mob la scară mică. Efectul nu e cel major descris de Jon Ronson în Umilirea publică în epoca Internetului, dar tot doare. Majoritatea celor care umilesc și critică în felul ăsta pe Internet nu ar face asta în viața lor reală. Majoritatea n-au inițiative, nu se expun, dar stau la cotitură. Să construiești ceva, să încerci, să pui ceva din tine în văzul lumii înseamnă risc și expunere, deci vulnerabilitate. Te poți întreba nu doar cine ești tu, cel care rănește, ci și cine e persoana reală – tu, cel care scrii acele comentarii ascuțite, sau tu, cel din viața reală, care nu ar face asta?

Știu că, dintre toate cuștile cu lei posibile, Facebook-ul e un spațiu aparte, deseori un fel de show isteric și facil de afirmare prin asemenea cuvinte aruncate. Comunitatea Facebook e orice, dar nu comunitate. Oricine și orice e la un click distanță și e o chestiune de secunde să tastezi ceva, semi-dospit sau la impuls, să dai verdicte laconice și categorice pentru că... de ce nu? Un spațiu plin de anxietate în care așa, ușor, se pot contraface emoții și argumente, cu oameni care se ambiționează ca într-o competiție pe viață și pe moarte. Să iei premiul cel mare al aprobării populare sau poate numai satisfacția iluzorie că puterea e în mîna ta, și tare bine ai zis-o. De cîte ori vi s-a întîmplat să închideți Facebook-ul după un schimb de idei mai mult sau mai puțin clare, anxioși sau cel puțin simțindu-vă nițel mai șifonat?

Pe Facebook nu e loc de generozitate. Nimeni nu îți răspunde ca să îți ofere nuanțe sau să-ți atragă atenția cu delicatețe că ai ratat o literă – Doamne ferește, o cratimă! – și poate ar fi de corectat. Cînd ai prins o greșeală, nu pierzi tu timpul, comentezi cu semne de exclamare, te-ntreci în a găsi cuvintele tăioase, faci cîte-o referire la ce-i scris, dar te asiguri că ai atins – fie și implicit doar – natura, originile sau calitatea nefericitului care a îndrăznit să formuleze acel ceva. Te asiguri că și-o ia și îl și doare.

Ai luat premiul Nobel, dar ți-a scăpat ceva într-o postare? Te corectez și mă asigur că-nțelegi că tot un fraier ești, nimic special. Și-atunci și eu, adică nimeni, sînt la fel ca tine, sau chiar mai bun pentru că te-am corectat. Ți-ai povestit un episod din viață sau ai făcut un webinar în timpul liber ca să îi ajuți pe alții? Te dai erou, habar nu ai ce zici, eu aș face, dacă aș face, mult mai bine. Ăsta clar nu-i „sportul” tău și mult mai bine ar fi să te apuci de croșetat. Și dacă îndrăznești să te implici activ într-o problemă – sînt altele mai importante, iar tu faci caz de o treabă simplă. Te dai mare ca să arăți că îți pasă. Eu înțeleg mai bine, mai complex și numai mie îmi pasă de ceea ce contează cu adevărat. Ți-a fost greu într-o situație? Mie mi-a fost mai greu. Olimpiadele suferinței și ale virtuții pe Internet au cei mai mulți participanți. E important să cîștigi sau cel puțin să faci egal.

Și mă întreb, mai putem scrie ceva sau face ceva care să nu adune hater-i? Sau mai putem spune ceva care contează, care să facă vad și să adune un nucleu de păreri și pro, și contra articulate, din care toți avem ceva de cîștigat? În lumea ego-ului și a afirmării toxice virtuale, ce rost mai are cînd, orice ai face, ura aleatorie divizează și distrage de la discuțiile care contează cu adevărat?

Nu prea știu cazuri în care rușinea să fi făcut oamenii mai implicați și mai empatici. Știu doar opusul. Deși avem resurse mari de implicare și empatie, filtrul emoțional prin care putem trece cumulul de zgomot este limitat. Cînd e prea mult, reacția firească e să te închizi, să iei distanță. Prin ură și rușine, resursele umane de empatie se contractă și potențialul colectiv de coeziune se disipează într-o interacțiune care devine o lume în sine – abstractă, agresivă și de evitat.

Regulile interacțiunii umane nu se șterg pe Internet. Sînt tot aceleași, dar, prin distanță fizică și prin anonimat, poate părea că devin opționale. Oamenii devin mai curajoși în exprimare pe Internet, nițel mai categorici și mai aspri, iar felul în care e perceput mesajul poate fi doar o problemă de receptare. Știu asta. Și tot mă gîndesc că mediul online are un potențial de coeziune și mobilizare pozitivă care se pierde între cuvinte aruncate. Am fi cu toții mai săraci și mult mai singuri dacă tot mai puțini am face și am spune lucruri din simț de prezervare. Dar dacă am înlocui eternul bici virtual cu sprijin și încurajare? Dacă am sprijini idei și noi proiecte, în loc să adăugăm la valul de negare? Poate în urmă ar rămîne altceva decît distinctul sentiment că, oricum ai fi ca om și oricît din tine ai oferi lumii din jur, dacă te nimerești în fața turmei agresive, tot ce-ți rămîne e un sentiment de îngemănare.

Bianca-Olivia Niță este jurnalistă free­lancer.

Foto: flickr.com

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.