Tristeţi provinciale

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Tristeţi provinciale jpeg

Din cînd în cînd, îmi arunc ochii pe pagina comisiilor de învățămînt din Parlamentul României. Agenda deputaților și senatorilor noștri preocupați de soarta învățămîntului românesc e de o neașteptată bogăție: pe lîngă inevitabile amendamente la legea educației, propunerile legislative încearcă să pună ordine și în domenii cel puțin surprinzătoare, precum: siguranța rutieră (discuțiile au durat vreo trei zile, din cele trei luni care au trecut din noul an), regimul mormintelor și „operelor comemorative“ de război, executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, „transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului Aeroport internațional Braşov-Ghimbav“ etc.

Mă rog, detalii, cine stă să le analizeze?! Să trecem la lucruri ceva mai importante. Pe site-ul comisiei de învățămînt de la Senat, apare și secțiunea „Documentele comisiei“. Te-ai aștepta să găsești lucruri esențiale despre reforma la care transpiră și aspiră toți aleșii: proiecte de lege, propuneri de revizuire, studii despre învățămîntul din România, despre programe sau manuale. Nici vorbă: sînt anexate doar scrisorile unor directori de școli, oameni de bine, supărați pe legea de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere în școli, inițiată de fostul ministru Mircea Dumitru. Să citim cîteva dintre ele. Cît și cum putem (ortografia aparține petenților).

● „Datorită perioadei foarte scurte pînă la concurs se va crea următoarea situație: profesorii vor neglija activitatea la clasă, își vor lua concediu fără plată pentru a învăța, alții vor învăța ori de cîte ori vor prinde momentul astfel nu se va mai știi (!) unde mai e limita între menirea de dascăl și dorința de a fi în frunte.“

● „Consider că cei care au gîndit organizarea acestui concurs nu au reflectat suficient asupra efectelor ce vor decurge ulterior selecției. Mă refer la faptul că nici un director/director adjunct în funcție nu dorește să înlăture de la catedră un coleg în ajunul sărbătorilor de pe catedra rezervată.“

● „Unica soluție este aceea a unei ini­ția­tive legislative pe care o pot avea doar poli­ticienii noștrii (!) sensibili, prin care (…) din totalul condițiilor să fie eliminată pt toate situațiile condiția adeverinței de la udmr pentru că există profesori maghiari competenți care nu sînt simpatizanți udmr pe care actuala prevedere îi discriminează dacă au alte opțiuni politice sau sînt apolitici obligîndu-i să se înroleze în udmr practic în cv dacă ești maghiar competent nu poți ocupa funcția de director dacă nu faci sluj la Antal&Tamas.“ (În acest caz, mă întreb, totuși: a cercetat cineva afirmațiile conform cărora, în Covasna, candidaților la conducerea școlilor li se cer adeverințe de înscriere în partid, oricare ar fi el?)

● „Îmi este foarte greu să nu merg la concurs dar este și greu să o fac. Cum să te pregătești cînd stai în școală 10-12 ore pe zi? Ce să fac cu familia mea? Cum să îmi ajut fiul care este student în anul I la Universitatea Politehnică din București? Ce să îi răspund cînd mă întreabă: «de ce ai mai multă grijă de alți copii decît de mine?» (…) Vă consider singura și cea mai îndreptățită persoană să o facă, pentru că vă consider și vă am MODEL din toate punctele de vedere, un exemplu demn de urmat și nu am avut curajul necesar!“ (scrisoarea este adresată doamnei Ecaterina Andronescu)

● „Stimată doamnă ministru, e corect legal și moral ca în timpul înscrierilor la concursul pentru ocuparea funcției de director, firma SC Euro Personal SRL Iași să organizeze curs de formare internațională cu durata de o zi la Chișinău cu costul de 500 de lei/persoană?“

● „Mă numesc D.M., fost director al unei școli din Argeș, deci care ar avea interesul de a ajunge director din nou și vă scriu să îmi exprim revolta față de felul în care vom fi executați la examenul pentru directorii de școli prin întrebări care vizează strict memorarea – oare nu ne batem cu pumnii în piept că nu trebuie să le mai cerem elevilor să învețe fără să înțeleagă nimic, întrebări cu delfini și matematică – oare ce au în comun exerciții de matematică, algebră sau geometrie, păreri ale unor cercetători de care habar nu avem dvs înțelegeți oare la ce ne trebuie toate astea? Ne puteți scăpa de acest chin? Oare tehnocrații ar trece acest examen?“

n „O să fie un eșec total pentru bulversarea în­vă­ță­mîn­tu­lui privind concursul de directori pentru că timpul este foarte scurt să pregătești numai actele solicitate inclusiv documentele de întocmit nu așa repede privind oferta managerială și bineînțeles bibliografia solicitată să ai timp să o și parcurgi.“

După citirea textelor de mai sus, mă gîndesc că ideea unor concursuri riguroase nu e prea rea… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.