Site-uri interzise majorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Despre prietenie jpeg

Nenumăratele site-uri adresate părinţilor au toate şansele să-şi atingă scopul, acela de a oferi răspunsuri la multele întrebări care apar odată cu naşterea copiilor: au colaboratori psihologi, pedagogi sau medici, informaţii despre instituţiile la care pot apela atunci cînd priceperea sau căutările lor n-au dat rezultate, poveşti sau poezii pentru cei mici, forumuri animate de curiozităţi, nelinişti, îngrijorări, succese, împliniri, toate culese din „viaţa grea de părinte“. Unul dintre aceste site-uri este copil.ro. Citindu-i rubricile îţi vine a spune „foarte bine că există!“: etape ale dezvoltării copilului pînă la adolescenţă, problemele fiecărei vîrste, sfaturi competente, informaţii despre grădiniţe şi şcoli, mă rog, de toate pentru toţi părinţii conştiincioşi şi iubitori. Dacă, însă, intri mai adînc în cotloanele site-ului, te apucă îndoiala. Te încearcă regretul că te-ai lăsat confiscat de vraja informaţiilor promise pe prima pagină. Te obosesc încercările de a înţelege alăturările şui de cuvinte. Te copleşesc formulările alambicate, pline de umor involuntar. Într-un articol care tratează pubertatea precoce, o informaţie, una singură, îţi bulversează toate amintirile pe care le mai păstrezi din cărţile de anatomie: „La băieţi, înainte de 9 ani, la început cresc testiculele, mai tîrziu penisul şi apare pilozitatea pubiană şi axilară“. Informaţiile încep să joace în faţa ochilor din ce în ce mai bezmetic: dintr-un alt articol afli „cum să previi deshidratarea dacă ai un copil activ“ – este evident că pentru un copil melancolic astfel de sfaturi sînt inutile. Apoi eşti prevenit că, în etapa preşcolară, copilul este o legumă: „Copilul tău a crescut! Acum e şcolar! Este vîrsta la care începe să gîndească…“ Tot la această vîrstă „abilitatea de a scrie îl oboseşte“ – nici vorbă, deci, să-l mai şi pui să scrie, dacă numai posibilitatea de a o face îl extenuează! 

Caracteristicile dezvoltării socio-emoţionale ale vîrstei de 7 ani descrise pe site te vor face să-ţi priveşti sceptic puştiul pe care-l ai acasă: „Devine expansiv. Părinţii ar trebui să se retragă din lupta pentru afirmare. La 7 ani devine gînditor, reflectează. Este foarte sensibil. Foloseşte telefonul.“ Concluzia este una singură: al tău, care prea sensibil nu e, dar vorbeşte de la 4 ani cu bunica la telefon, e, vorba filmului, ori tîmpit, ori geniu. Dacă pentru tine, copilul de ieri, spălatul zilnic îl făceai fără prea multe explicaţii şi rugăminţi, mulţumindu-te cu o răţuşcă gonflabilă, pentru copilul din ziua de azi lucrurile sînt ceva mai complexe: ritualul băii trebuie să cuprindă leduri, uleiuri parfumate, lumînări, spumant şi colorant de mîncare. Rezultatul îţi este descris în cele mai fine detalii, astfel încît să nu greşeşti: „după baie pielea copilului trebuie să fie roză, curată şi moale“. Iar dacă ţi se pare că în jurul personalităţii tale pluteşte încă misterul, n-ai să crezi de unde îţi vine salvarea: de la copiii geniali. Detaliile despre ei te vor lumina: „Este bine însă, dacă vrei să fii sigur sau ai o bănuială că şi copilul tău este supradotat, să fii atent la cîteva detalii care te pot elucida (sic!)“. Finalul optimist al încercărilor tale cvasi eşuate de a deveni un părinte mai bun îl vei găsi la rubrica de poezii pentru copii, compuse de cititori entuziaşti: „Cine-i bun şi preţuieşte fiinţa lîngă care creşte / Are parte pe vecie de pace şi armonie. / Pune capul pe perniţă, dă-mi şi mie o guriţă, / Apoi dormi că îţi voi spune o altă poveste mîine!“. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.