Recursul etapei

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Recursul etapei jpeg

Partida de deschidere, de tineret-speranţe, s-a terminat. Scorul nici nu contează. A fost un meci cenuşiu, „fără istoric“ – cum zic comentatorii sportivi. Confruntarea cotidiană şi anodină a celor mulţi care se luptă cu adversari îndărătnici, imprevizibili şi cinici: sărăcia, manipularea, şomajul, lehamitea, minciuna. Miuţa acelora mulţi care joacă pentru bani, şi nu pentru spectacol. Meciul lor, mereu pierdut.

Puţinii spectatori din tribune au părăsit, rebegiţi, stadionul şi se îndreaptă grăbiţi spre case. Începe marele derby, meciul adevărat, transmis live, seară de seară, pe toate canalele. Meciul acelora puţini care pretind că joacă nu pentru bani, ci pentru spectacol. Meciul din academia lu’ Mitică, întotdeauna meci istoric, confruntarea-ntre vedete şi elite, ciocnirea între stele. Meciul lor, mereu cîştigat. Tribunii de la Real Naţional vs analiştii de la Inter Tălmăcirea.

Ei sînt aceia care, de dragul nostru şi pentru noi, spectatorii rebegiţi întorşi acasă după meciurile cotidiene şi anodine, rescriu şi rejoacă piesa, refac partida, redesenează, într-un decor de Second Life, realitatea, reproiectează şi reconstruiesc ziua care stă să se termine. Iar noi, prosternaţi în faţa canalelor, savurăm sleita fleică de istorie alternativă, recondimentată în boiaua analiştilor şi reprăjită în untura revărsîndă a tribunilor.

Hai că-ncepe… Pe Naţional Studio Arena se cîntă imnurile. Tribunii, patrioţi all-inclusive, acum ori niciodată, cu palma dreaptă încleştată pe pectoralul interesului naţional, intonează strofe de deşteptare şi sudalme contra tiranilor. Tălmacii, contemplativi de Hamangia, cu capu’-n pumni, degetul mare-n beregată şi arătătoru’-nfipt în tîmplă, bolborosesc în canale o strofă cu rating garantat, o strofă traian-free.

Imaginile TV le-ncalecă chipurile…

Echipa celor de la Realmente Naţional (fostă Certamente Liberal-Categoric Social- Profund Creştin-Fatalmente Popular-Eminamente Democrat, o denumire cam lungă, greu de proslăvit în strofele fanilor) e cam eterogenă, dar foarte unită: jucători din aceeaşi ligă, dar de diverse culori, greutăţi şi profiluri, strîns uniţi în jurul partidei, mobilizaţi de ţelul cîştigului şi de obsesiile, bară la bară, ale puterii şi supremaţiei.

De cealaltă parte, trupa analiştilor, destul de pestriţă şi ea, e una a vedetelor. Tălmacii ne transmit din morgă, din morga afişată, că sînt, fiecare-n parte, personalităţi extrem de talentate, cu harul rarisim al competenţei depline, generaliste, fără dileme, cu şarmul capacităţii de a juca pe orice post şi cu darul ubicuităţii în orice canal. Motivaţia lor e evidentă: s-au săturat să fie a patra putere în campionat şi vor titlul de autoritate supremă, pentru că, nu-i aşa?, ei, ei, tîlcuitorii, sînt aceia care asigură spectacolul zilnic gustat de microbişti, ei sînt formatorii de valori, curente şi talente, ei sînt posesorii ultimului cuvînt.

Urmează încălzirea şi-apoi, în fine, confruntarea

Încă din debut, o primă fază fierbinte: lovitura liberă directă a crizei de finanţări. Ca-n toate meciurile de pînă acum, tribunii încep prin a se certa între ei: cine e vinovat de fault, faultul care a dus la lovitura liberă directă? De fault, da, default. Nu, nu noi sîntem vinovaţi. Cei de la Tălmăcirea sar ca arşi şi protestează, arbitrul îşi caută cartonaşele prin buzunare, analiştii îl bruschează, un tribun, plin de energie, strigă ca electrocutat „pinalti“, un expert sare cu crampoanele, ca un gîde, direct pe gîtul unui cocoş din parcarea stadionului, un tribun se plînge că nu mai e libero din cauza unor caltaboşi care i-au afectat condiţia fizică, un galactic, prins în offside la controlul ceteceu, pasează răspunderea conducerii tehnice. Pe banca oaspeţilor, Nea Ion dă din mînă şi-l ceartă pe cîrlan, iar secundul se ocupă de încălzirea rezervelor cu nişte termopane. Pe banca gazdelor, Nea Mircea strigă din toată gura că jucăm pînă cînd ni se mănîncă tot timpul, şi trimite la încălzire un expert în probleme de apărare. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să renunţe la vendetele personale şi să construiască un zid înalt şi puternic în faţa propriei porţi. Un zid în care imaginea TV îi surprinde încremeniţi, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

Înfruntarea e aprigă, iar atmosfera tensionată. O nouă fază fixă: lovitura crizei de partide. De fault, default, nu noi sîntem vinovaţi. În centrul fazei ăsteia, babilonie totală, fapt care a permis şi apariţia primelor incidente. Acuza fundamentală vine dinspre banca de rezerve şi, mai ales, din tribunele care deplîng lipsa de reprezentativitate a jucătorilor şi viciile de algoritm în alcătuirea echipei. Un analist de mijloc-dreapta a sărit deja la gîtul unui patrician, apărător de centru. Un tribun extremă-stînga (de altfel, el acoperă foarte bine şi extrema dreaptă, în funcţie de nevoile tactice ale echipei, aşa că e greu de spus ce post ocupă el exact) s-a lovit foarte tare la cap, dar, din fericire, comoţia nu i-a afectat şi ochelarii de soare. În învălmăşeala creată la centrul terenului a intervenit şi arbitrul, decis să arate cartonaşe portocalii, dar a fost atacat de ambele tabere pe motiv că fragmentează prea tare jocul, că e părtinitor şi că prea vrea să fie arbitru-jucător în toate partidele. În tribune şi-n piaţă, aproape o sută, ba nu, chiar zeci de mii, dacă nu milionu’ scandează „hoţii-hoţii“, „demisia“, „Naşu este mincinos, jos-jos-jos!“. Forţele de ordine încearcă să potolească intifada şi să invite, politicos şi deontologic, javra ordinară să iasă afară. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să construiască un zid înalt şi puternic în faţa propriei porţi în care ei stau încremeniţi, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

Repriza a doua începe dur: lovitura directă a crizei de morală. De fault, default, nu, nu noi sîntem vinovaţi. Experţii şi tribunii jelesc în cor lipsa de fair play. Galacticii şi prostănacii se acuză reciproc că partida se joacă numai după cum bate vîntu’ şi că e greu să cîştigi dacă ai fost la el acasă înaintea meciului. Un comentator tălmaci trage de chiloţi un adversar ca să-i expună publicului fesele proaspăt parfumate cu pistil de crin. Un extraterestru cu şcoală, cu şcoală de samba, zice că s-a săturat să se bată cu diavolii roşii şi se declară mai nou un fan al luptei mitologice marine cu zmeul Kite. Ca să apere sistemul de joc de lovitura crizei morale, Mister o trimite în teren pe însăşi zeiţa dreptăţii, analista Tălmăcirii pe teme de justiţie. După cîteva exerciţii de încălzire, epistemoloaga de serviciu îşi trage roba pe umeri, îşi face semnul justiţiar al crucificării, intră pe teren, îi aliniază pe toţi, scoate din buzunar regulamentul, hermeneutica şi bazooka şi proclamă ritos adevărul şi dreptatea. Dixit! Sînt însă voci care pretind că o asemenea criză de morală depăşeşte tuşele terenului, extinzîndu-se şi-n tribune. Spectatorii ridică din umeri şi clamează din vuvuzele că vor modele şi eroi. Un prim-plan TV le răspunde că un asemenea erou-model stă chiar deasupra tribunei principale, într-un acvariu special amenajat pentru vizionarea meciului. Eroul-model e un peşte din specia eoierparlamentarus (sau, după unii cercetători, euroiparlamentarus). Da, un peşte cu ochii bulbucaţi, trabucu-n branhii, crucea-n dinţi şi coada pe sus, imaginea heraldică a prosperităţii naţionale. Sub coadă, peştele are o valiză Louis Vuitton pe care ar transfera-o bucuros, in intermercato, pentru niscai prospături, curvăsăreli sau, mai degrabă, pentru nişte rezultate. La peluză, o mamă îşi suduie fiul că prea se uită la meciuri în detrimentul educaţiei. El îi răspunde că educaţia nu ţine loc nici de pîine, nici de circ. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să construiască un zid în faţa propriei porţi. Încremeniţi în el, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

În fine, ultima lovitură înaintea finalului: însăşi criza de sistem. De data asta, nu mai e o simplă lovitură liberă, e chiar penalty. Îngroziţi de eventuala osîndă, galacticii şi extratereştrii celor două echipe, cu arbitri cu tot, s-au adunat lîngă punctul cu var, impulsionaţi de mişcarea occupy careul din faţa porţii proprii, şi-au început cu toţii să protesteze violent: nu, nu e penalty, căderea în careu a economiei, a politicului şi-a moralei este o simplă simulare, se vede limpede asta în reluarea fazei la TV. Dar chiar de-ar fi o reală cădere, nu e fault, nu e default. Şi-n plus, chiar de-ar fi fault, chiar de-ar fi default, nu noi, nu!, nu noi sîntem vinovaţi.

După fluierul de final şi plecarea echipelor la vestiare, pe teren a apărut, în sfîrşit, dintr-odată şi ca de nicăieri, o minge.

Florentin Ţuca este managing partner la casa de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.