MODUL Cărturești

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
MODUL Cărturești jpeg

În rubrica de față, ce își propune cu încăpățînare să demonstreze că orașul e plin de piedici – generic, le-am spus urși, deși este evident că mă refer la mizeria de pe străzi, clădirile care stau să-ți scape oricînd o bucată de tencuială pe cocoașă, băieții care te „ajută“ să parchezi, băieții care te „ajută“ să scapi telefonul pe jos și să nu-l mai găsești, pavajul desprins din metru în metru, dar pe care oricum nu apuci să faci mulți pași, că e plin de 4x4-uri parcate numai bine cît pietonul să se înscrie pe o bandă rutieră pentru a circula, că doar asta mai rămîne în acest oraș și pentru oameni, și pentru mașini, și pentru bicicliștii cu cățel –, vorbim despre ceea ce eu, moldoveancă adoptată de Brașov și-apoi furată de Capitală, numesc „crîșme“.

De la apariția rubricii am observat, deși m-am dat de trei ori peste cap și-am explicat cum m-am priceput mai bine ce vreau să spun, că mulți nu trec peste denumirea de crîșmă, de parcă nu e evident că nu în sens peiorativ o folosesc. Pur și simplu, mie îmi este crîșmă orice loc care comercializează ceva, fie locul restaurant de multe stele, fast-food, librărie sau magazin cu papuci de casă cu floricele în vîrf și pene atîrnînd la spate ca la un marș al minorităților.

Așadar, azi disecăm MODUL, o nouă librărie Cărturești, situată pe strada Academiei, la numerele 18-20, care inițial m-a deranjat prin aspectul profund urban, parcă puțin depersonalizat, dar pe care am ajuns să-l înțeleg ulterior. MODUL este o librărie unde predomină albumele de artă, are cafenea și grădină, dar și galerie de artă. Așa cum bine s-au gîndit să-și descrie afacerea pe Facebook, este un „spațiu de respirație & inspirație“ unde poți să bei o cafea excelentă și să iei o gustare în vreme ce poți să-ți vezi de scris, citit sau afaceri la una dintre mesele cu scaun comod. Eu am nimerit cînd alături de mine își făceau temele un grup de fete de generală, gălăgioase ca un stol de înaripate pornite să salveze Roma, dar aceea este o excepție, după cum mi s-a dovedit ulterior.

Extrem de important într-o librărie și greu de întîlnit în realitate este spațiul mare, neaglomerat, iluzia de infinit pe care o ai printre rafturile albe, cu un aspect aproape sanitar, noroc de cărțile colorate, de pernuțele la fel, dar și de plantele care înverzesc atmosfera ici și colo, junglă urbană în cel mai frumos și concret sens.

Se țin evenimente la MODUL, se trăiește relaxat, aproape „tihnit“, la fel ca-n Ardeal, iar dacă intri aici după o zi de corporație, eu pot înțelege și pot empatiza cu senzația celor care, tot pe Facebook, au evaluat locul (crîșma, de căutăm încă un motiv de inflamare) cu 5 stele din 5, lucru destul de greu într-un oraș cu atît de multe librării și cu pretenții pe măsură.

Cum spuneam anterior, inițial mai mult mi-a displăcut librăria aceasta, eu fiind mai degrabă adepta locurilor de și din poveste, precum Librăria Humanitas din Brașov sau cea de La Două Bufnițe, din Timișoara, și i-am reproșat MODUL ului că pare asamblat într-o realitate aseptică, alcătuită numai din mobilier de la IKEA. Ori am mai îmbătrînit eu cu cîteva luni și m-am înțelepțit, ori s-a întîmplat altceva cu mine cînd am mai trecut pe-acolo și-am putut analiza, în mod repetat, întregul, dar acum văd necesitatea unui alb continuu, unde modernul, urbanul să își găsească modalitatea perfectă de îmbinare cu natura, sălbaticul verde, dovedind nu doar că se poate, ci și că din această îmbinare modulară iese un întreg frumos, prietenos, care își invită clienții să devină prieteni, membri ai unui grup care își găsește aici mediul perfect pentru exprimare personală și artistică.

Muzica e faină, librarii sînt relaxați, cum îmi place să cred că am fost și eu cîndva, și n-am avut o clipă senzația aceea neplăcută, des întîlnită prin varii localuri, de orice tip ar fi ele, cum că ai intrat în sufrageria proprietate personală a patronului sau angajatului și că îi ceri pe degeaba niște bunuri, personale și ele, pe care n-are cum să aibă tragerea de inimă să ți le dea, darămite să o facă cu o urmă de zîmbet pe buze. MODUL este, prin urmare, o crîșmă relaxată, vie, foșnitoare și care, la fel ca un Vegas fără ferestre, te face să pierzi noțiunea timpului pe care nu prea văd cum ai putea să regreți că ai ajuns să-l petreci aici. 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este Suicid, Editura Herg Benet, 2019.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.