În cursa pentru Casa Albă contează cum te închini

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
În cursa pentru Casa Albă contează cum te închini jpeg

- interviu cu Molly WORTHEN -

O mare parte a creştinilor conservatori americani văd mormonismul ca pe o sectă necreştină, iar la urne le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile. Totuşi, dacă cîştigă primarele. Mitt Romney ar putea fi susţinut şi de evanghelicii care il urăsc pe Obama. Pînă la urmă, mormonii împărtăşesc valorile sociale ale evanghelicilor - a explicat Molly Worthen, expertă în religie.

Cît de importantă este religia candidaţilor în alegerile prezidenţiale americane?

Cel mai important factor la scrutinul de anul acesta va fi starea economiei. Americanii îl vor alege pe candidatul perceput drept capabil să scoată ţara din recesiune, dar judecata lor se va baza mai puţin pe propuneri de politici specifice şi mai mult pe un simţ visceral al încrederii în persoana respectivă. În ultimii ani, o resurgenţă a populismului în sînul dreptei americane a dus la o suspiciune mai mare faţă de experţii foarte educaţi, care sînt „deconectaţi de oamenii obişnuiţi“. Mai mult, să discuţi detalii obscure despre reforma fiscală sau crearea de joburi nu funcţionează bine în cursa pentru Casa Albă. Votanţii vor sloganuri catchy şi dovada că un candidat are bun-simţ, discernămînt şi un caracter bun. Iar imaginea religioasă a unui candidat este o componentă crucială pentru a cîştiga încrederea americanilor conservatori.

Cît contează că Mitt Romney, vîrful de pluton pentru nominalizarea republicană, sau contracandidatul său Huntsman sînt mormoni?

Religia lui Romney contează. O mare parte a creştinilor conservatori văd mormonismul ca pe o sectă necreştină şi le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile, la urne. Dar liderii lor sînt mai pragmatici. La fel cum liderii evanghelici din anii ’70 şi-au depăşit profunda neîncredere în Roma şi au cooperat cu catolicii pentru realizarea unor obiective comune, precum interzicerea avorturilor, astăzi mulţi dintre ei recunosc că mormonii împărtăşesc valorile sociale ale evanghelicilor. Dacă Romney obţine nominalizarea, liderii evanghelici îi vor convinge pe mulţi dintre aderenţii lor să treacă cu vederea religia lui – iar ura lor faţă de Obama ar putea să fie mai puternică decît suspiciunile lor faţă de mormonism. Dar religia sa nu este singurul motiv pentru care conservatorii au îndoieli în privinţa lui Romney. Mai tare îi îngrijorează că nu este destul de conservator. Chiar dacă şi-a adaptat retorica la mesaje de tip Tea Party, el este în continuare cunoscut ca pionierul unui sistem de sănătate public care a inspirat principalul lor proiect-duşman – „ObamaCare“. În cazul lui Huntsman, moderaţia lui politică, nu religia mormonă, îi scufundă candidatura. În plus, el este un mormon nepracticant, în comparaţie cu Romney.

Potrivit unui recent studiu, realizat de Public Religion Research Institute, doar 4 din 10 americani ştiu că Romney este mormon. Cum se explică asta? Care este atitudinea dominantă faţă de mormonism în societatea americană?

Atitudinile faţă de mormonism se schimbă. Show-uri populare de televiziune, precum Big Love, pun mormonismul într-o lumină favorabilă, o susţinută campanie de PR a Bisericii mormone înseşi accentuează punctele ce o apropie de alte forme de creştinism, iar contactele personale, de prietenie şi vecinătate, dintre mormoni şi ceilalţi s-au înmulţit. Mormonii se apropie de mainstream. Dar încă n-au ajuns acolo. Americanii de dreapta şi de stînga rămîn sceptici faţă de o Biserică ce combină credinţa cu practici secrete şi cîteodată autoritare. Faptul că doar 4 americani din 10 sînt conştienţi de religia lui Romney astăzi demonstrează mai degrabă apatia generală a americanilor şi ignoranţa lor în primele luni de alegeri, decît o indiferenţă faţă de religia candidaţilor. Dacă Romney cîştigă nominalizarea, americanii vor vorbi despre credinţa lui. 

Are Rick Perry un avantaj faţă de contracandidaţi pentru că este evanghelic?

Confesiunea creştin-evanghelică a lui Perry este un avantaj politic, dar establishment-ul evanghelic nu s-a strîns în spatele lui din cauza gafelor sale recente din dezbaterile publice, care au afectat încrederea în capacitatea sa de a cîştiga vastul bazin electoral al centrului moderat.

Ce impact ar putea să aibă religia mormonă asupra acţiunilor de politică externă, în cazul în care Mitt Romney sau Jon Huntsman ar ajunge preşedinte al SUA?

Biserica mormonă a construit o societate autosuficientă, în deşertul Utah, şi a convertit milioane de oameni din toată lumea. Mormonii n-ar fi reuşit asta fără o doză puternică de pragmatism şi o mare capacitate de adaptare a unora dintre credinţele lor la vremurile schimbătoare. Huntsman şi Romney au demonstrat de-a lungul carierei lor, în politică şi business, că, în ciuda retoricii partizane cerute de campania electorală, ei sînt realişti, a căror experienţă internaţională şi prudenţă împiedică marile strategii ideologice. Dacă unul dintre ei este ales, e puţin probabil să fim martorii unui nou război ideologic în stilul George W. Bush.

Molly Worthen şi-a susţinut doctoratul la Yale University cu o teză despre istoria religiei în America; predă istoria religiilor la Universitatea din Toronto. În prezent, lucrează la o carte despre evanghelicii din SUA.

a consemnat Matei DOBROVIE

Citeşte şi Cursa mormonilor

pagină realizată cu sprijinul Foreign Policy România

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.