„Îi ajutăm pe copii să viseze“

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
„Îi ajutăm pe copii să viseze“ jpeg

E uşor să-ţi imaginezi că, în România anului 2018 – ţară membră a Uniunii Europene –, cei mai mulţi copii au parte de o copilărie fericită. Însă raportul organizaţiei Salvaţi Copiii din 2017 arată că lucrurile nu stau chiar atît de bine. Într-un clasament global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată, România ocupă locul 52 din 172, mai bine decît noi situîndu-se ţări precum Ucraina, Kazahstan, Tunisia sau Bulgaria. Îngrijorători sînt indicatorii privind mortalitatea infantilă şi rata naşterilor în rîndul adolescentelor, însă nu stăm prea bine nici în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor. Conform raportului „Copilării furate“, 51% din copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, fenomen care va avea consecinţe grave pe termen lung. Malnutriţi, lipsiţi de resurse financiare, aceşti tineri părăsesc deseori şi mediul şcolar (282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nici o formă de educație).

Confruntaţi cu asemenea probleme, ce viitor mai pot avea aceşti copii? Asta s-a întrebat şi Coralia Neagu, psiholog în vîrstă de 28 de ani. În vreme ce urma facultatea, absolvind un master de Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale, Coralia a făcut şi doi ani de voluntariat la organizaţia Salvaţi Copiii. Astfel şi-a descoperit vocaţia, dincolo de dorinţa ei nativă de ajuta copiii. A rămas alături de Salvaţi Copiii şi, în prezent, lucrează cu mai multe categorii vulnerabile: cu copii ai căror părinţi au plecat din ţară ca să muncească, şi cu cei care suferă de tuberculoză, oferindu-le totodată sprijin şi părinţilor acestora.


– Coralia Neagu

coralia neagu jpg jpeg

Statisticile oficiale arată că numărul copiilor români cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în afara ţării a crescut semnificativ în ultima perioadă, de la 85.000 în decembrie 2015, la peste 97.500 în martie 2017. Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvaţi Copiii şi de Ministerul Educaţiei, au relevat însă un număr mult mai mare – peste 200.000. Aceştia rămîn în grija rudelor sau cu fraţi mai mari decît ei – însă fratele mai mare e, deseori, tot un copil. „Categoria de vîrstă cu care lucrez în special este de 6-10 ani şi se întîmplă des ca aceşti copii să rămînă cu traume“, îmi arată Coralia Neagu. Dintre cei urmăriţi de ea, îmi spune povestea a trei fraţi care au rămas doar cu mătuşa lor, ambii părinţi dispărînd complet din peisaj. „Fratele cel mare şi-a asumat el responsabilitatea pentru ceilalţi, prematur, deci pentru el întîmplarea a reprezentat o maturizare precoce, forţată. O vedea şi pe mătuşa lor ca fiind vulnerabilă, căci aceasta era destul de în vîrstă.“

Din 2010, Salvaţi Copiii România a pornit programul „Creştem împreună“, dedicat susţinerii acestor copii rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor. Cei mici fac parte din program pînă la 10 ani, însă ei sînt monitorizaţi şi după această vîrstă – cum e şi fratele cel mare din povestea de mai devreme. „Încercăm să-i menţinem pe aceşti copii în mediul şcolar, pentru că riscul de abandon şi absenteismul au o rată mare, la fel şi riscul de dependenţe şi de abuz de substanţe. Ei rămîn prietenii noştri, ne vizitează şi vorbim cu ei cînd au probleme“, povesteşte Coralia. Organizaţia le oferă şi activităţi şcolare, de dezvoltare personală sau de relaxare. „Trebuie să-i învăţăm să pescuiască, nu să le dăm noi peştele“, adaugă Coralia. Drama acestor copii se întinde pe mai multe planuri. „Sînt sacrificaţi emoţional pentru că le pleacă părinţii, dar şi financiar, căci nu are loc o schimbare economică semnificativă.“ Banii trimişi înapoi în ţară de părinţi nu sînt suficienţi, sau pur şi simplu nu ajung să fie investiţi în educaţia şi bunăstarea copiilor, astfel încît ei rămîn vulnerabili.

Coralia Neagu îmi spune că încearcă să le inspire copiilor un plan de viitor, căci modelele din familia lor nu sînt cele mai fericite. Mulţi dintre aceşti copii nu ştiu ce vor să facă atunci cînd vor fi mari. Dintre cei din jurul lor, unii lucrează cu ziua sau alţii ajung în puşcărie. Aşa că e important să li se explice că şcoala e un plus în viaţa lor şi îi va ajuta să-şi cîştige traiul, să înţeleagă lumea mai bine. E important chiar şi cînd un singur copil dintr-o comunitate reuşeşte să se ridice. Coralia se bucură şi cînd cei mici învaţă să citească, să scrie şi să se semneze – „căci şi atunci cînd semnezi un contract, trebuie să-l poţi înţelege, altfel poţi să fii abuzat“. Au discutat toate aceste lucruri şi cu fratele cel mare. „Din păcate, mă tem că el va fi nevoit să înceapă munca destul de devreme, pentru că nu are cine să-l susţină financiar, şi nu ştiu cum va reuşi să ajungă la o facultate. Ne-am bucura să ajungă să termine măcar liceul, chiar şi o şcoală profesională e bună.“ Şi, poate cel mai important, „îi ajutăm pe copii să viseze, căci mulţi nici nu reuşesc să viseze. E un mediu foarte contrastant – la noi, e plin de culoare, la ei, totul e foarte gri. Stau uneori şapte într-o cameră şi le e greu să-şi imagineze altă viaţă.“

Pe lîngă cazurile copiilor rămaşi singuri acasă, Coralia lucrează şi cu copii bolnavi de tuberculoză şi cu părinţii acestora. Din Uniunea Europeană, România este ţara cu cea mai mare incidență de TBC. Fără a fi neapărat o boală a sărăciei, la tuberculoză cei mai expuşi sînt, într-adevăr, cei din grupurile defavorizate, cu o situaţie materială precară. Coralia merge în comunităţi din toate sectoarele Capitalei, ajută la identificarea oamenilor şi îi consiliază şi pe părinţi, şi pe copii. Le indică norme de igienă şi îi ajută să se civilizeze, cu speranţa că, astfel, copiii vor răspîndi în timp aceste învăţături în comunitatea lor. „Aceşti oameni au un stil de viaţă diferit de al nostru – pentru ei e importantă ziua de mîine. Dacă noi ne facem planuri şi creştem pe termen lung, ei s-au învăţat într-un soi de libertate care înseamnă doar ziua de mîine, chiar dacă au un copil. Poimîine om vedea noi, se iveşte altceva să ne ajute. Asta înseamnă ca la consiliere să le găsim părinţilor resursele, punctele importante, ce eşti tu în familie, mergînd pînă la a-i face să realizeze ce ar însemna să nu-l mai aibă pe copil mîine. Pentru că unii nici nu-şi doresc neapărat tratamentul, care e complex, cu o mulţime de efecte adverse, copiii plîng, nu vor să ia pastilele, iar părinţii, sensibilizaţi de asta, nu le mai dau tratamentul.“ În lucrul cu părinţii, încearcă să le crească aderenţa la tratament prin consiliere, dar şi prin ajutoare alimentare. Totul se face pe principiul prieteniei – există şedinţe lunare cu părinţii, dar şi consiliere psihologică şi socială, săptămînal, în care aceştia povestesc ce greutăţi întîmpină în creşterea copiilor. „Discutăm ca şi cum am fi prieteni şi nu impunem, ci dăm sfaturi, căci altfel îi pierdem. Ei vin la mine ştiind că eu coordonez activitatea educaţională a copiilor lor şi discutăm cum ar vorbi cu învăţătoarea.“

E dificil să lucrezi cu oamenii – cu copiii, în mod special? Sigur că da. Însă urmărind toate aceste cazuri, „am trecut printr-un fel de desensibilizare“, mărturiseşte Coralia. „Mi se întîmplă şi acum să plîng, dar mai rar. La început plecam cu poveştile acasă, mă întrebam dacă am făcut bine sau nu. Dar mă gîndesc că, dacă plîngem cu toţii, unde ajungem? Nu îi putem ajuta aşa.“ Îmi povesteşte că a fost la un curs despre alăptare doar pentru a-i putea arăta unei tinere mame cum să-şi îngrijească nou-născutul. Însă cel mai des trebuie să le ofere, şi copiilor, şi părinţilor, mijloacele de a se susţine singuri, iar uneori trebuie să pună şi condiţii, ştiind că aşa îi va ajuta pe termen lung. „Mulţi dintre copii zîmbesc atunci cînd vin la noi. Nu vin mereu să şi facă temele, ci pentru afecţiune, atenţie şi prietenie, şi asta mă bucură foarte mult, cînd îi văd că vin în fiecare zi aici, după şcoală. Astea sînt resursele care mă ajută să merg mai departe.“

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.