Floricele, fete, filme și băieți

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Invizibilii jpeg

Ieșeam zilele trecute de la Mega, mergeam în treaba mea pe trotuar cu o plăsuță ecologică bălăngănind pe umăr. (Amănuntul că plăsuța aia era ecologică n-are absolut nici o relevanță în povestire, e exact precum cuțitul filmat insistent în mîna unui personaj care nu-l va folosi niciodată.) Eram într-un București fără soare, lipsa de chef și o miopie serioasă mă făceau să privesc prin oamenii care treceau pe lîngă mine. Un cadru îmi atrage totuși atenția: un copiluț de nici un an, aflat în cărucior, pe care-l zăresc într-o poziție nefirească. Bebelușul stătea în fund, nesprijinit de nimic, cu capul aplecat în piept, exact ca un bețiv adormit la masă. Maică-sa era alături și nu părea a se grăbi să-l așeze pe copil într-o pozițe mai comodă. Mă apropii de cei doi și văd că acel copil mic se uita fix într-o tabletă care-i stătea în poală. Fascinat de ce se petrecea acolo, total imersat în mișcările a două rațe galbene care se fugăreau, sau așa ceva.

Generația digitală, îmi zic, ca o acritură bătrînă care gîndește în clișee. În după-amiaza aia ne pregăteam să mergem la film. Citisem deja o grămadă despre Joker, Joaquin Phoenix îmi plăcea, găsisem întotdeauna în căutătura lui un pic apucată ceva care aparține actorilor cu adevărat talentați. Sala din mall-ul respectiv se lăuda cu nu știu ce tehnologie laser, ne calificaserăm la scaunele alea comode, din piele, abia așteptam filmul.

Publicul, extrem de tînăr. Începînd cu fete și băieți de 15-16 ani. În sală miroase a floricele și a nachos, în primele minute e încă o foială continuă, mă uit amuzată la siluetele negre decupate pe ecran care traversează rîndurile în stînga și în dreapta cu cîte o căldare de floricele în mînă. Profil nas cîrn, freză explodată, cuva cu popcorn. Profil nas mare, dread-uri, tava cu nachos care lasă în urmă dîre de miros chimic de sos. Lîngă mine a stat într-adevăr un grup generațional Z care a ronțăit tot timpul filmului. Recunosc că au fost cîteva momente în care chiar m-am enervat, pînă să-mi revin totuși în simțiri din trip-ul ăsta de bătrînă acră în care singură m-am aruncat. Recunosc că au existat cîteva dăți în momentele încărcate emoțional ale filmului (nu sînt puține) cînd mi-a venit să mă întorc la puștiul de lîngă mine și să-l întreb dacă mai are din blestematele alea de floricele. Înțeleg, mă gîndeam în timp ce-mi ronțăiam la rîndul meu frustrările, înțeleg, te duci la un blockbuster d-ăsta cu bătăi, SF-uri, acțiune și toate cele, și te îndeși cu floricele. Și eu o fac, fără probleme. Dar acum, cînd uite cum se chinuie omul ăsta pe ecran? Nu știu de ce naiba mă montasem așa. Mă enervau și telefoanele care luminau albe, și albastre, și verzi, de la WhatsApp-uri primite și trimise în timpul filmului. Între mine și puștii ăia era o prăpastie, iar inadaptata eram eu.

Citeam deunăzi un articol în The New York Times fix pe tema celor care folosesc telefoanele în timpul unor spectacole. Teoretic, cutumele comportamentale în asemenea situații par a fi bătute în cuie. E o anume etichetă la spectacol, la teatru și la operă, și nu te abați de la asta. Dar dacă vrei ca tinerii să-ți umple sălile, poate ar trebui puțin reimaginat protocolul ăsta atît de strict. Și nu mă gîndesc la nesimțiți care răspund și vorbesc la telefon în timpul unui spectacol, mă gîndesc la cei care îl folosesc ca să intre pe net, să răspundă la mesaje, să tweetuiască ceva din ceea ce văd. În fond, scriu autorii articolului, comportamentul standard pentru publicul de teatru datează doar din secolul al XIX-lea, pe vremea lui Shakespeare era haos total în săli.

Generația asta a crescut în digital, iar continuarea unei mîini e ori telefonul, ori o tastatură. Attention span-ul e mai îngust, dar poate mai intens. Sînt absolut sigură că sălile de film, teatru, operă și ce o mai fi nu mai au cum să arate la fel peste niște ani. Și noi, ăștia care mai cîrîim încă, ori ne adaptăm, ori rămînem irelevanți.

Mă bucur că puștii ăștia au venit la Joker, habar n-am, poate înșelați de ideea că are mult de-a face cu Batman, și mă bucur mai ales că n-au ieșit din sală. Cu toată ronțăiala de floricele, după care, recunosc, am tînjit la rîndul meu. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.