Examene printre petiţii

Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Pe an ce trece, imaginea examenelor naționale (capacitate și bacalaureat) aduce tot mai mult cu aceea a unei negustorii desfășurate în văzul lumii, negustorie între profesori, părinți, elevi, inspectori și ministerul de resort. Se dau subiectele și imediat începe vînzoleala orală, scrisă, electronică în care se iau la puricat și „evaluat“ toate subiectele și baremele, cu o rîvnă care ar fi fost mai de folos în timpul anului școlar decît acum, la spartul tîrgului. Cu alte cuvinte, nimic serios, nimic „academic“, nici un semn care să anunțe un moment semnificativ din viața învățămîntului românesc, doar prilej de învîrteli, calcule, bîlbîieli și bombăneli.

La examenul de matematică de la capacitate, subiectul care a născut freamăt și zbucium a fost o biată diagramă (simplă), din care trebuia extrasă o informație (la fel de simplă). S-a spus că subiectul e ambiguu. Că răspunsul nu poate fi unul singur. S-au semnat petiții. S-au adunat părinții în agora și s-au plîns ținîn­du‑și la piept pruncii nedreptățiți. Au fost întrebați matematicieni de vază ai țării și s-au făcut emisiuni întregi despre „dependențe funcționale“, „abscise“, „ordonate“ etc. Dialogul general se învîrtea, de fapt, în jurul unei probleme mult mai puțin logice sau principiale decît una de matematică sau de regulament școlar: „Cîteva zecimi în plus la nota de la mate. Hai, că n-o fi foc! S-a mai întîmplat și în anii trecuți!“ De fapt, diagrama cu pricina putea fi „citită“ destul de simplu de orice elev de clasa a opta care a mai rezolvat astfel de exerciții în pregătirea pentru capacitate, care știe foarte bine să citească și să utilizeze informații cu mult mai complexe din lumea Internetului, a jocurilor computerizate, a gadget-urilor hiperperformante etc. Trebuia doar oleacă de atenție. Și de interes.

La examenul de limba și literatura română, Ministerul Educației a nuanțat un pic subiectele: s-a gîndit să dea ceva mai „la îndemînă“ celor de la real – „viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic“ – și ceva mai fin pentru cei de la umanioare – „caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic“. Atît a trebuit: au curs valuri de proteste, petiții, întrebări, fiindcă aceste categorisiri ale romanelor autohtone le-au dat bătăi de cap elevilor noștri: „Dacă un roman este scris după cel de-al Doilea Război Mondial, dar acțiunea se petrece între cele două războaie, atunci romanul este interbelic sau nu?“, „De ce, la o adică, Moromeții nu ar fi un roman psihologic?“ etc. (Demne de luat în seamă sînt și comentariile semianalfabete ale presei: o jurnalistă exclamă, stupefiată de propria-i genialitate: „Cel mai interesant este faptul că un roman poate fi atît interbelic, cît și psihologic!“) Sigur, examenul a fost urmat de o petiție în care elevii îi rugau frumos pe cei din minister să nu mai fie atît de rigizi cu anii interbelici sau cu ponderea analizelor psihologice în romane.

O altă reclamație a atins un punct nevralgic al exprimării (scrise) publice din România: cratima! Ah, cratima, arareori la locul ei, mai curînd lipsă sau cu vreo două-trei litere mai în față ori mai în spate decît locul ei firesc. Ei bine, de cîțiva ani buni încoace, dar buni-buni, printre subiectele de la limba română există unul în care se cere explicarea folosirii cratimei într-un context dat. Or, iată că subiectul ăsta irită pe toată lumea, profesori, comentatori, elevi, părinți etc., deși cam toată nația stă prost la scrierea corectă și (tot deși) nu este cel mai greu lucru din lume să explici o cratimă.

Au mai existat petiții și controverse la examenele de fizică, psihologie, geografie etc., solicitări și reproșuri insolite scrise pe foile de examen, vociferări între două emisiuni de știri și de cancan. Una peste alta, impresia este de neseriozitate: o chermeză în care liniile de demarcație între opinie și regulă, între principiu și normă, între competență și incompetență, între cine și ce are dreptul și chibițul care emite panseuri nu mai sînt atît de clare. Examen? Ei aș, las’ că n-o fi dracul atît de negru.

Ar fi, totuși, de consemnat și niște lucruri bune din toată această vînzoleală a examenelor: 1. E bine, în principiu, că elevii își manifestă spiritul critic și se folosesc de instrumentele democrației (petiție, proteste etc.). 2. E bine că Ministerul Educației intră în dialog cu ei, dar și că își păstrează ferm pozițiile, atunci cînd e cazul. 3. Dacă tot a intrat pe piață „moda petițiilor“, nu ar fi rău ca la orele de dirigenție sau de educație civică să punem în dezbatere subiecte de tipul: cînd și cum poți folosi acest drept, ce șanse de cîștig ai și la ce rezultate verosimile te poți aștepta, cine și de ce poate începe acest demers etc. Altfel, totul se reduce la o istericală de vară și-atît.

Maria Iordănescu este psiholog.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.