Verişoara a fost, fără îndoială, atracţia mesei. Maryvonne glumea întruna, jucîndu-se cu furculiţa. Nuntaşii au fost fermecaţi. Cîte a mai gătit! Trebuia să vezi, ca să crezi. Bucatele lunecau singure pe gîtlejurile bine udate. În timp ce mînca, Maryvonne nu scotea o vorbă. Problema era că nu contenea să bea. Iar Lucienne o încuraja, maliţioasă. Să mănînce. Şi să bea. Mai ales să bea. Sam începea să se îngrijoreze. S-a adus la masă iepurele. Maryvonne găsea că îi lipseşte puţin cimbru – „Ah, o idee doar, ştiţi…“ – şi că era un iepure de cîmp, deoarece avea un gust vag de lavandă. Cu legumele a fost mai îngăduitoare. „Sammy, se va tăia… pentru numele lui Dumnezeu, atenţie!“ Maryvonne mînca. Bea. Şi, mai presus de toate… vorbea… Sam era îngrozit.

E vorba de detectivul Sammy şi de zănatica lui verişoară Maryvonne, din Mince de pince (1958), romanul semnat de Alexandre Valletti cu pseudonimul Clarence Weff.

Procuraţi 2 rulouri de foietaj cu unt. Dezosaţi 4 pulpe de iepure şi tăiaţi carnea în bucăţele de 2-3 cm. Tocaţi gros 4 ficăţei de pasăre şi, fin, o ceapă mare. Decojiţi o roşie, îndepărtaţi sîmburii şi tăiaţi-o în cubuleţe. Tăiaţi în fîşii subţiri 100 gr de piept de porc crud. Înmuiaţi în apă 100 gr de hribi uscaţi. Preîncălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius. Rumeniţi bucăţile de iepure 10 minute, în 2 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi ceapa şi porcul şi mai lăsaţi 3-4 minute. Adăugaţi apoi roşiile, ciupercile bine scurse, ficăţeii, 100 gr de măsline negre fără sîmburi, tăiate în rondele, un sfert de litru de vin alb sec, sare, piper şi 2 rămurele de cimbru. Lăsaţi să scadă, la foc mic, 20 de minute. Ungeţi o formă rotundă de copt, aşterneţi-o cu foietaj, turnaţi compoziţia şi acoperiţi cu restul de foietaj. Ornaţi mijlocul tartei cu un cordon din aluat răsucit. Acesta va fi „buricul“ (embouligon, în dialect gavot). Ungeţi tarta cu gălbenuş şi coaceţi-o 30 de minute.