Ecologistul

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Ecologistul jpeg

Prin fereastra panoramică a sălii de lectură a bibliotecii privesc, din cînd în cînd, agitaţia străzii Jean Brillant. După o iarnă lungă, cum sînt de obicei iernile montréaleze, după nenumăratele zile de ger polar cînd nu puteai ieşi din casă fără cagula trasă pe cap („mascaţi“, ar zice românul), iată, în sfîrşit, primele semne ale primăverii, anotimp ce nu durează mai mult de două săptămîni. O ușoară încălzire înviorează strada, iar terasele cafenelelor și restaurantelor sînt luate cu asalt, ca la un misterios semnal de atac. Tineri şi bătrîni, nu mai contează vîrsta, trec la ţinute lejere, deşi unii dintre ei mai tremură şi mai strîng din dinţi. Grupul gălăgios de pe terasa cofetăriei de peste drum nu poate fi alcătuit decît din studenţi, bănuiesc asta nu numai după cărţile şi rucsacurile aruncate neglijent, dar şi după proximitatea Universităţii. Au alăturat cîteva mese, iar pînă la onorarea comenzii încearcă un simulacru de plajă „la bustul gol“. Totul e în mişcare, totul e viu, stenic, după monotonia unui anotimp interminabil.

În staţia de autobuz sînt numai elevi de vîrste mici, probabil de la vreo şcoală din cartier, care însoţiţi, care singuri, majoritatea dintre ei cu celularele deschise, profită de timpul de aşteptare pentru a mai schimba cîteva mesaje. Multă agitație, hîrjoană cît cuprinde, rar cîte unul mai retras, gînditor, aşteptînd în tăcere autobuzul. Această „insulă“, sufocată de celulare, ar putea fi o bună idee de reclamă pentru o companie de telefonie mobilă.

Umberto Eco, într-un editorial din L’Espresso, se ridica odată împotriva telefoniei celulare, spunînd că de ea au nevoie numai „handicapaţii, chirurgii care lucrează pe grefe de organe, bărbaţii şi femeile care au legături extraconjugale, jurnaliştii“. Nu știu cît de veridică este afirmația autorului romanului Numele trandafirului, oricum, restricția nedumerește. Sînt multe alte categorii sociale, profesionale, cărora noua tehnologie din domeniul telecomunicaţiilor le este de un real folos. Şi de ce nu am profita cu toţii de noile utilități?

Mai citesc cîteva pagini şi revin obsedant la peisajul străzii. Un sans-abri, cum zice francezul, „boschetar“, mai pe limba noastră, trage după el două cărucioare legate unul de altul, şterpelite de la vreun magazin. Un tren scurt, la care „locomotiva“ trage din greu, cu icneli și halte neprevăzute. „Vagoanele“ sînt supraîncărcate cu tot felul de bulendre, utile şi inutile, agoniseala cotidiană a unui om fară acoperiş deasupra capului, breaslă de năpăstuiţi în continuă expansiune, stimulată de incapacitatea membrilor de a-şi gestiona singuri viaţa. Alcooluri, droguri, vicii, boli incurabile, iată numai cîteva dintre cauzele dezechilibrului. Mai acum cîţiva ani, spitalele psihiatrice, doldora de pacienţi, s-au trezit cu fondurile guvernamentale reduse substanțial, fiind obligate să externeze o mare parte dintre bolnavi, prioritari fiind cei mai puţin loviţi de soartă. Decizia a fost dură: un ajutor din partea Guvernului, iar familia să se ocupe de ei. Cum nici familiile lor nu o duc prea strălucit, iată-i pe stradă, în metrou, în magazine, în localuri publice, unde intră şi ies după cum îi taie capul. Nu toți cerşesc, nu sînt agresivi, îi identifici după ticuri şi continuul verbiaj, de parcă ar vorbi cu cineva. Jean, un coleg de serviciu cu harul umorului, după mai multe glume, m-a întrebat dacă ştiu de ce montréalezul vorbeşte singur pe stradă. Nu, nu ştiam. „Pentru că preferă să discute cu un om inteligent“, mi-a răspuns, bucuros de găselniță. Dacă acum cîţiva ani îi puteai identifica pe cei cu afecțiuni psihiatrice în forfota străzii, acum e imposibil. Nu mai ştii dacă vorbeşte singur, dacă e pe celular sau dacă e pe mp3 ascultînd muzică în căştile de la urechi, dacă e bolnav sau este unul dedat năravului „audio“. Ajutorul social ar fi aproape suficient pentru a duce o viaţă normală, viaţă pe care alţi beneficiari ai acestui tip de ajutor guvernamental, stăpîni pe ei, o duc în limitele decenţei.

Privesc încă o dată acest „tren“ fără şine, fără gări, fără orar, circulînd la voia întîmplării, singurele opriri fiindu-i dictate de epuizarea „locomotivei“. Sacul de dormit care tronează deasupra unor uriaşe pungi de plastic, plin de jeg, deşirat, din care ies lungi fuioare de vată, pare obiectul cel mai util, pus la îndemînă pentru cazuri de urgenţă. Frînt de oboseală, indiferent că este zi sau este noapte, își încropește așternutul pe asfaltul acoperit de gheaţă sau topit de dogoarea amiezii, prăbuşindu-se în reverii care nu țin cont de rangul social. Doar în vis ierarhiile dispar, trezindu-se mai fericit decît „castelanul“ la a cărui poartă, întins pe gresia rece sau fierbinte, și-a tras sufletul şi-a odihnit oasele, continuînd această agonie pe lungul drum al pierzaniei.

Îmi strîng bagajul, aruncînd o ultimă ocheadă spre trotuar. Abia acum văd o mică anexă, un fel de gheretă din sticlă, un loc destinat fumătorilor bibliotecii. Nu m-am mirat văzînd un alt năpăstuit adunînd chiştoacele, pe care le pune cu mare grijă într-o cutie metalică. Colegii de „breaslă“ recuperează tutunul, el pare a face excepție.

La un moment dat s-a așezat pe o bordură de ciment, iar dintr-un buzunar a scos un telefon celular. Am crezut că are vreo dambla, că telefonul e o jucărie, cum sînt atîtea pentru copii, sau că e unul găsit la gunoi. Nu simula o convorbire, chiar îl sunase cineva, lumina albastră a display-ului și gesticulația ce trăda semnele bucuriei erau dovada unui apel. Apoi, s-a ridicat în picioare, l-a închis tacticos, înfășurîndu-l într-o cîrpă, şi l-a băgat în buzunarul unui veston lung pînă la genunchi, strîngînd bine în jurul mijlocului un simulacru de curea, făcută dintr-o împletitură de sfori. Măi, fir-ar să fie, nu mai înţeleg nimic. Una dintre bibliotecare a venit lîngă fereastra prin care priveam strada, văzîndu-mă captivat de scena de pe trotuar. M-a întrebat dacă locuiesc în cartier. Nu, nu locuiam. Explicația a venit firesc: personajul este Marcel, om al străzii, licențiat, fără să fi profesat vreodată, care, de ani buni, strînge chiștoacele, manie care i-a adus şi un premiu – un telefon celular! – din partea departamentului ecologic al Primăriei de arondisment. Şi, ca să-i facă o bucurie, funcţionarii Primăriei îl mai sună din cînd în cînd. Nu fumează, cum bănuiam, nu consumă droguri, nu alcool, nici alte vicii aparente, o singură obsesie: resturile de ţigări pe care le adună de pe stradă şi le depune în cutiile metalice amenajate pentru fumători.

I se spune „Ecologistul“.

Personajul m-a trimis la o altă afirmaţie a lui Umberto Eco: „Telefonia celulară este un snobism. Adevăratul om de putere nu răspunde la telefon. Telefonia celulară este un semn de inferioritate socială“. Nu știu dacă Marcel este snob sau nu, de alt­fel asta nu are nici o importanță, treapta socială pe care se află, însă, pare a-i da dreptate semioticianului.

Aparent insignifiantă, îndeletnicirea „Ecologistului“ este o necesară lecție de civism pentru semeni. Sîntem capabili să-i dăm ascultare?

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.