CUMVA IRONIC, TOT CE VOM AVEA ÎNTR-O ZI ÎNSORITĂ DE TOAMNĂ
VOR FI VREO ZECE SLĂBICIUNI 

● România este, pentru al doilea an consecutiv, principalul producător de porumb din Europa. Ba chiar, notează Le Monde, cumva ironic, dar şi cu admiraţie, „Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului“. Porumb este. Totul e cum îl converteşti în mălai. (M. M.)

● Adriean Videanu, Sorin Oprescu şi acum Gabriela Firea sînt ultimii trei primari ai Bucureştiului care n-au fost în stare să facă nimic pentru reducerea gradului de poluare din oraş, iar acum Curtea Europeană de Justiţie a declanşat o procedură de sancţionare care ar putea „uşura“ bugetul cu cel puţin 100.000 de euro pe zi. Aşadar, ce nu se fură prin contracte preferenţiale acordate de Primărie şi ce nu se cheltuieşte aiurea, se plăteşte sub formă de sancţiuni pentru incompetenţă. În curînd, tot ce vom avea în Bucureşti vor fi polua­rea, Catedrala Mîntuirii Neamului şi concerte gratis cu Holograf. (M. C.)

● Cu cine te poți întîlni prin Parcul Tineretului într-o zi însorită de toamnă: cu o veveriță mușcînd dintr un măr roșu uriaș și cu o cioară alergînd după o ghindă. Ca mai apoi, ieșind puțin din București și adăstînd într-o curte, să te trezești vizitat de o oaie. (I. P.)

● Am stat cinci minute la Eroilor, lîngă șantierul de metrou, prilej cu care am numărat vreo zece șobolani alergînd nestingheriți printre materialele de construcție. Fiind atît de numeroși, nu-mi pot imagina decît că sînt folosiți la săpături. Și așa înțelegem și de ce durează atît de mult deschiderea noii magistrale de metrou. (C. Ș.)

● Cînd veți mînca următoarea bucățică de ciocolată, nu vă simțiți vinovați. Gîndiți-vă mai bine că primele urme de cacao demonstrează că ea există de circa 5300 de ani. Și, potrivit studiului publicat de curînd în Nature Ecology & Evolution, se pare că prima ciocolată a fost făcută în Ecuador. Un lucru e clar: oamenii au avut dintotdeauna slăbiciuni. (A. M. S.

FRONTURILE DESCHISE
ÎNTR-O CAMERĂ POT AVEA,
LA RÎNDUL LOR, CÎTEVA MII DE CÎMPII 

● Cînd imbecilitatea e legiferată prin semnătură prezidențială, nu imbecilul e de vină. L-am numit aici pe recentul ministru fără portofoliu din actualul cabinet. Căci domnul Nicolae Hurduc nu poate fi asimilat postului de ministru al Cercetării. Un imbecil pus în fruntea acestui minister e întocmai precum bomboana pe Guvernul Dăncilă. Vina îi aparține în totalitate domnului președinte Iohannis, de formație fizician, deci om de știință. Faptul că are toate fronturile deschise și că bătălia e foarte greu de dus nu rezistă ca argument, necum scuză. Nu poți să-ți pui semnătura lîngă un imbecil. Chiar și numai pentru că vrei să dovedești că guvernul PSD-ALDE e un dezastru. Este. Dar nu pot fi contrasemnate la infinit analfabetismul și imbecilitatea. Formula e depășită. Oare și președintele în exercițiu? (R. M.)

● „Dacă văd doi bărbaţi sărutîndu-se pe stradă, mă duc la ei şi-i pocnesc.“ „Dacă fiul meu ar fi gay, aş prefera să moară într-un accident. Pentru mine, oricum ar fi mort.“ Din gîndirea noului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. Între timp, Razman Kadîrov, preşedintele Ceceniei, a transformat o bază militară din Argun în lagăr pentru persoanele gay. Cineva a scăpat şi a povestit publicaţiei Novaia Gazeta cum sînt ţinuţi acolo cîte 30-40 într-o cameră, cum sînt electrocutaţi şi bătuţi zilnic pentru a deveni „normali“. Kadîrov a negat existenţa lagărului, spunînd că în republica sa nu există persoane gay. (M. C.)

● Oamenii de ştiinţă de la Observatoarele Carnegie din Pasadena, California, au calculat că şi lunile care orbitează o planetă pot avea, la rîndul lor, alte luni. Pentru acestea din urmă a fost propus numele de moon­moon, adică lunălună. (C. Ş.)

● În 2001, India a început să folosească la construcţia de drumuri polimeri din plastic reciclat pentru ca asfaltul să nu mai crape, iar astăzi are cîteva mii de kilometri de şosele din pet-uri. (M. C.)

● Un țăran chinez, pasionat din copilărie de aviație, a visat să conducă un avion. Dar și-a dat seama că nu va reuși niciodată. Așa că s-a decis să-și facă propriul avion, în mijlocul unei cîmpii, scrie AFP. Zhu Yue a făcut o replică în mărime naturală a unui Airbus A320, parcat pe o bucată mică de asfalt în mijlocul cîmpurilor cu grîu din nord-estul Chinei. Eu îl înțeleg pe omul ăsta. Și nouă ne vine să ne facem propriile guverne, școli, spitale. Cîte o țară în miniatură. (A. M. S.

OARE OAIA NAȚIUNII VA FI ADMISĂ
ÎN APROPIEREA DEZVOLTĂRII?

● Dintr-o încurcătură birocratică, un constănțean din Comuna Valu lui Traian a fost declarat mort de către Serviciul de Stare Civilă din Arad, deși este cît se poate de în viață. Pentru a-și putea primi însă pensia, omul trebuie să dovedească acum, în instanță, faptul că e viu. Oare pisica lui Schrödinger va fi admisă ca dovadă? (S. G.)

● A înnebunit şi oaia lui Daea… (D. C.)

● Un Mercedes negru imens se deplasa maiestuos pe Aleea Alexandru. La volanul limuzinei cu numărul de înmatriculare B xx TAC se lăfăia palavragiul națiunii Gigi Becali. (M. P.)

● Unul dintre pereţii casei din lemn în care s-a născut Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, judeţul Gorj, în apropierea casei memoriale, care însă este o copie. Mormîntul lui Victor Babeș, aflat în mijlocul curții Institutului Cantacuzino, are placa de ciment spartă şi îndepărtată de groapă. Anul Centenarului! (M. C.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Crepuscul Comserv SRL, Lord Medical SRL, Septembrie SRL, Natural 1000 Bucurii SRL-D, What’s In The Box SRL, Cazan Rubin SRL, Farmacia Salvator SRL, Brichete House SRL, Obsidian Monolitic IT SRL, Primit SRL, Chimera Impex SRL, Bios Zenit Bărbat SRL-D, Carou SRL, Arta Neurologică SRL, Psychogen SRL, Fus 32 Bord SRL, Anti Tabac SRL, Popas Romantika SRL, Must Concentrat Natural SRL, Samaritanus SRL, Ioana Electric SRL, Centrul De Recuperare Și Ameliorare Lebăda Neagră SRL, Ancestral Com SRL, Revoluționari SRL, Terra Verra Prosperra SRL, Viziune Transilvania SRL, Activspartan SRL, Dorotheea Intima SRL, Autocomplet SRL, Porțile Dezvoltării Personale SRL-D, Vocea 9 SRL, Foto Senzații SRL, Bunăstare Acum SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu, F. Budea