Nu È™tiu cum se face că, în week-end-ul care abia trecu, o înlănÈ›uire de coincidenÈ›e, fapte È™i o bizară propensiune mentală izvorîtă din alienarea noastră comună din aceasta perioadă mă făcu să văd, citesc È™i să mă gîndesc la diversele forme È™i semnificaÈ›ii ale beÈ›iei. BeÈ›ie din aia cu alcool, nu de cuvinte, aÈ™a cum arată fraza mea, cea de mai sus.
Toată chestiunea a început cu Fiesta lui Hemingway pe care am redescoperit-o È™i apoi am aÈ™ezat-o inconÈ™tient lîngă Craii lui Mateiu Caragiale. Am zis că o răsfoiesc din nou, după mulÈ›i-mulÈ›i ani, dar a rămas aÈ™a, în suspensie, pînă puÈ›in mai tîrziu. Am recitit în cele din urma prima parte a Fiestei, capitolul parizian, în care grupul de expaÈ›i americani îÈ™i pierde timpul È™i minÈ›ile din crîÈ™mă-n crîÈ™mă în stilul despuiat de adjective È™i eliptic al lui Hemingway de care mi se făcuse cumva dor. O pregătire pentru dezmățul spaniol care va să vină. Se bea whisky, vin, rachiu de vin, pernod, È™ampanie, bere, absint, lichior, coniac È™i cîte altele. Te doare ficatul de la primele douăzeci de pagini. Iar inima îÈ›i e frîntă metodic, telegrafic, pînă la capăt, precum taurului din arenă înjunghiat în piept.
Mi-a atras apoi atenÈ›ia serendipitatea cu care am aÈ™ezat Fiesta lîngă Crai. Brusc, amîndouă mi s-au părut în acelaÈ™i timp teribil de diferite È™i incredibil de apropiate. AÈ™a că o luai È™i pe aceasta la răsfoit încă o dată. Și la Mateiu Caragiale cei patru beau È™i mănîncă necontenit prin birturile È™i locantele bucureÈ™tene învîrtoÈ™aÈ›i È™i aÈ›îÈ›aÈ›i de teribilul, neobositul Gorică Pirgu. Se mănîncă borÈ™uri grase È™i se beau È›uici într-o revărsare apocaliptică de adjective È™i alean levantin È™i de apusuri putrede. Căci Mateiu ne place tuturor, aÈ™a e. Cum le meremetiseÈ™te el pe toate ca aici, de pildă: „În schimb, Pirgu ajungea să se mire el singur cît era de patriot ÅŸi nu pot să uit cum, mergînd o dată să-l iau de la o adunare de cioclovine îmbrăcate toate în port naÅ£ional, dar fără a vorbi una boabă româneÅŸte, m-am crucit ÅŸi eu, ca de altă aia, cînd l-am văzut, dulce păstoraÅŸ al CarpaÅ£ilor, cu cavalul în brîu, învîrtind o bătută zuralie cu teozoafa Papura Jilava”. În trecăt fie zis, din una în alta m-am apucat să citesc È™i puÈ›ină critică literară È™i mi-am adus aminte de răceala absolută care mă cuprinde în faÈ›a textelor în care autorii vor să se audă mai degrabă pe ei înÈ™iÈ™i.
Ca cercul ăsta al destrăbălării artistice să se închidă complet, întîmplarea a făcut ca o prietenă să-mi recomande un film danez căruia i s-a dat drumul prin toamna anului trecut, făcut de Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen în rol principal. Îi spune Another Round È™i se bea apocaliptic È™i aici. Pe scurt – patru profesori de liceu testează o teorie potrivit căreia fiinÈ›a umană s-a născut cu două pahare de vin în minus în sistem. Iar nivelul ar trebui menÈ›inut printr-un consum constant de alcool. Evident că totul o ia razna, un om moare, dar rămîne în final o rază suspendată de speranță, iar cîteva scene sînt de un umor teribil. O să vedeÈ›i acolo rememorate È™i celebra sciatică a fostului preÈ™edinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker alături de poticnelile bahice ale lui Boris ElÈ›în.
AÈ™a că s-a băut atît de mult alcool artistic în îndeletnicirile mele (culte) de sfîrÈ™it de săptămînă, că a trebuit să mă gîndesc la toate tipurile de beÈ›ivi È™i beÈ›ii pe care le-am întîlnit, la toate crîÈ™mele în care n-am mai călcat È™i la toate discuÈ›iile aplicate sau razna iscate din toate aceste întîlniri. BeÈ›ivul demn, abÈ›iguit scîndură, care nu supără pe nimeni. Trotilatul plîngăcios care pupă umed pe toată lumea. Răvășitul agresiv care are întotdeauna ceva de obiectat. Implacabilul care, oricît È™i oricîte ar turna pe gît, reuÈ™eÈ™te să fie treaz È™i să articuleze impecabil, ba chiar să-È›i povestească crud cele de nepovestit întîmplate în seara de dinainte. Măscăriciul care pocneÈ™te de optimism È™i spune bancuri răsuflate la toată lumea. În fine, cronicul pe care-l vezi doar două ore treaz pe zi È™i atuncea parcă nu e el. Un lucru e important – a se consuma cu măsură. Fie ea È™i literară.
Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.