Cîteva lucruri care ne-au lipsit

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Cîteva lucruri care ne au lipsit jpeg

Pentru ce îi invidiez pe tinerii din ziua de azi: pentru că pot citi orice carte, revistă sau pot asculta orice muzică, de aici sau din străinătate. Pentru că îi pot vedea şi asculta pe cîntăreţii lor favoriţi în concertele susţinute în România. Pentru că au apă caldă şi lumină (aproape) tot timpul. Pentru că pot visa cu ochii deschişi să facă studii în străinătate, pot scrie pe bloguri tot ce le trece prin cap, pot concura la Românii au talent, pot urmări emisiuni civilizate, dedicate lor, la televizor. Îi mai invidiez pentru că în viaţa lor există Google, programe sofisticate pentru orele de biologie sau istorie, elite neţinute sub obroc, artişti de mare valoare care nu sînt interzişi, cursuri de educaţie cinematografică, de bune maniere sau despre limbajul corpului, magazine pline de jucării şi de cărţi cu coperţi lucioase, încărcate de culori. Pentru că sînt invitaţi la tîrguri educaţionale, unde şcoli româneşti sau străine îşi prezintă seducător ofertele, la emisiuni unde pot vorbi despre drepturile copiilor, la conferinţe sau lecţii ţinute de profesori impecabili. Pentru hainele lor colorate, gadget-uri sofisticate, tratamente eficiente împotriva acneei, cotiere, genunchiere şi căşti de protecţie pentru mersul pe bicicletă. Pentru că pot vorbi, oricînd, cu prietenii lor de peste mări şi ţări. Pentru cafenelele şi cofetăriile cu arome şi gusturi ameţitoare. Pentru ambalajele care te fac să-ţi pierzi minţile şi să cheltuieşti cu nesaţ.

Mai am, desigur, multe alte motive să-i invidiez (şi să mă bucur pentru ei): pentru festivalurile de film şi teatru, cabinetele de educaţie sexuală sau consiliere şcolară, National Geographic şi Discovery, spray-uri şi parfumuri de bună calitate, tricourile de fiţe, genţile de firmă, eugeniile şi pufuleţii moi, audio şi e-book-uri, tîrguri de carte, arhive pe suport electronic, Moşi Crăciun şi iepuraşi care se plimbă prin oraş de sărbători, reclame amuzante şi inteligente. Pentru că ştiu de mici cum arată creveţii (adevăraţi), fructele de avocado, andivele şi, tot de mici, ştiu cum se mănîncă un ananas. Mă bucur pentru că au în faţa lor nenumărate drumuri pe care pot păşi, meserii pentru care se pot pregăti, pasiuni pentru care pot lupta sau hobby-uri pe care le pot practica. Mă bucur şi pentru că se pot înscrie în programe de voluntariat, în asociaţii de protecţia animalelor sau de luptă împotriva corupţiei sau a drogurilor, în echipe de sport din străinătate sau în fancluburi. Mă bucur că le au pe toate acestea, şi multe altele, la timpul potrivit, la îndemînă.

La drept vorbind, trebuie să spun că sînt cîteva motive, nu multe, pentru care şi tinereţea mea, de dinainte de ’89, ar putea fi invidiată: jucători de fotbal excepţionali, crema de la joffre sau mascote fără cusur, piesele de teatru de la televizor, îngheţata de 3,75 lei, bairamurile ţinute cu cico şi merdenele, sucurile (berile) îngropate în nisipul de la Vama Veche, ca să le ţinem reci, pletele negre ale lui Pittiş şi versurile cu ţîfnă şi şopîrle ale trupelor rock şi folk, bucuria cu care alergam prin tîrg să prindem o carte bună sau să ascultăm un scriitor favorit, cenaclurile literare. Oareşce programe de revelion, cu artişti şi cuplete fără moarte, bulevardele neîmbîcsite de maşini şi buticuri, comerţul cu viniluri ale artiştilor interzişi. Şi cam atît. Mă bucur pentru ce au tinerii, copiii din ziua de azi. Oare ştiu cît de departe sînt de tinerii de ieri, care astăzi le sînt părinţi? Se bucură ei cu adevărat de ceea ce au?

Maria Iordănescu
este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.