Cînd răsare luna, printre palmieri

George RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Cînd răsare luna, printre palmieri jpeg

Păsări multicolore, unele cu picioare lungi, aripi scurte şi cioc lat, care zboară plictisite peste palmieri, liane şi tufişuri înalte, şopîrle mai mici şi mai mari, crabi hidoşi şi tot felul de insecte care-i concurează ca aspect. Nu sînt specialist în botanică sau în zoologie, aşa că nu-mi cereţi mai multe amănunte. Dacă vă interesează flora şi fauna şi ştiţi vreun biolog, spuneţi-i să mă sune, că-i povestesc. Ca şi ziariştii partidului, de la Scînteia anilor ’50: unul povestea şi altul scria despre şantierele patriei muncitoreşti. Oricum, ceea ce v am descris, mie mi-a semănat a natură primordială, a creaţie „de dată recentă“, cînd din mîinile lui Dumnezeu de-abia ieşiseră plantele şi animalele Pămîntului. Na, că asta nu se mai potriveşte cu „linia partidului“…

Aceasta este natura din Republica Dominicană, jumătatea relativ bogată dintr-o insulă vulcanică din Marea Caraibilor, pe care o împarte cu statul Haiti. Oropsitul stat Haiti, lovit de sărăcie şi de un cutremur cu damf de cataclism, în urmă cu cîţiva ani – dacă vă mai amintiţi. Parcă, la vremea respectivă, marile puteri economice se înghesuiau să anunţe ajutoare financiare pentru nefericiţii haitieni, bani care n-au mai ajuns la ei. Motiv pentru care conducerea (şi ea coruptă) a statului a ameninţat că-i va da în judecată pe cei care nu şi-au onorat promisiunea. Pentru iubitorii boxului, haitian de origine este şi Jean Pascal, adversarul lui Lucian Bute, ambii stabiliţi acum în Canada. Am avut ocazia să vorbesc cu el şi găsesc că este un sportiv cu bun-simţ şi elegant, contrar opiniei despre conaţionalii săi, exprimată mai mult în şoaptă de către francofonii canadieni.

Dincolo şi dincoace de prejudecăţi

În Haiti se vorbeşte franceza şi pădurile au fost defrişate mai ceva ca la noi. În Republica Dominicană se vorbeşte spaniola, iar natura pare a fi intactă. Aici se trăieşte incomparabil mai bine ca la vecinii francofoni, şi mai bine ca în Cuba. În orice caz, să nu vă imaginaţi că aţi da viaţa din România zilelor noastre, aşa cum este ea, pe viaţa din Dominicană. Se trăieşte în sărăcie, căldura tropicală şi marea putînd fi considerate singura alinare a localnicilor. Complexurile turistice all-inclusive sînt motorul unei economii anemice şi principalele „pieţe de desfacere“ ale romului, fructelor şi tutunului dominican.

Pe scurt, Cuba şi Republica Dominicană sînt Bulgaria, respectiv Grecia nord-americanilor. Două săptămîni pe an, reprezentanţii clasei de mijloc de pe coasta de est a SUA şi a Canadei vin aici pentru a-şi dezmorţi oasele. Clima temperat-continentală din nordul Americii, cu o umiditate mult mai mare pe timpul iernii decît la noi, este principalul vector al acestui turism de masă. Apoi alcoolul, mai ieftin şi de mai bună calitate, tutunul şi lipsa încorsetărilor de tip occidental. De pildă, se fumează cam peste tot şi nimeni nu dă semne c-ar avea vreo problemă. În SUA şi în Canada, eşti mult mai bine privit dacă fumezi marijuana decît tutun. Eu, unul, încă nu-mi explic de ce, însă asta-i realitatea. În fine, complexurile all-inclusive le oferă turiştilor occidentali şansa de a se simţi aşa cum se simţeau părinţii şi bunicii lor în anii ’60-’70, în ţările lor de origine. Cu mici, dar semnificative nuanţe.

Rusa ajunge din urmă engleza

Pentru un est-european provenit din ţările fostului lagăr socialist şi, colac peste pupăză, pasionat de istorie, să vadă, la 9000 de kilometri depărtare de casă, afişate în limba rusă anunţurile de la recepţiile hotelurilor, denumirile produselor din magazine şi ofertele de servicii, nu poate fi decît… neplăcut. Ăsta-i un prim indiciu că lucrurile nu sînt întotdeauna ceea ce par a fi. Ca-n Twin Peaks, serialul ştiinţifico-fantastic creat de David Lynch.

Dacă relaţiile strînse dintre URSS (ulterior Rusia) şi Cuba sînt de notorietate, cele dintre urmaşa Uniunii Sovietice şi Republica Dominicană n-ai zice c-ar fi fost atît de tovărăşeşti. Numai că banul n-are miros („pecunia non olet“), după cum ne-a învăţat împăratul Vespasian, cel care a decis să-i taxeze pe cetăţenii romani care foloseau closetele publice. Dar să nu-i dăm idei domnului Liviu Dragnea.

Aşadar, ruşii care vin în resort-urile turistice din Dominicană, fie via SUA-Canada, fie direct din „mama Rusie“, plătesc preţuri astronomice pentru lux, după cum aveam să aflu. Destul de mulţi dintre cei tineri nu se obosesc să înveţe nici măcar cîteva cuvinte în engleză, pentru a se descurca cu vînzătorii din magazine, ca să nu mai vorbim de cei în vîrstă, aduşi de copii şi nepoţi în destinaţii exotice. Pînă la urmă, de ce ar învăţa engleza cei tineri? Vorba unui francez care mi se plîngea, exasperat de faptul că vecinii noştri istorici sar peste rînd la bar şi că sînt extrem de gălăgioşi: „Monsieur, ils n’ont pas besoin des règles!“ („Domnule, ei n-au nevoie de reguli!“). Atunci mi am amintit că, după război, la Paris se discuta, în anumite cercuri, varianta ca Franţa să devină republică sovietică. Totuşi, francezul cu pricina sesizase foarte corect că tinerii ruşi folosesc „un Internet paralel, în limba rusă“, şi că device-urile lor n-au grafie latină, ci slavă. Dar, pînă la urmă, asta-i „noua regulă“ a economiei de piaţă: nu există nici o regulă în privinţa provenienţei banilor, important este că ei se cheltuiesc.

dominicana2 jpg jpeg

„Un movimiento“ nu tocmai sexy

Am văzut că ruşii cu business-uri numai de ei ştiute nu se zgîrcesc deloc cînd vine vorba de lux. Totuşi, ce primesc cu adevărat în schimbul banilor plătiţi? Dominicanii, ca şi cubanezii, sînt foarte pricepuţi în a o întoarce „ca la Ploieşti“. Prima regulă este să nu te bizui niciodată pe ceea ce promit că fac. Poate că se aseamănă, pe undeva, cu noi, românii ieşiţi din comunism. O mişcare rapidă, de reptilă, şi te lasă cu buza umflată, taman cînd îţi arde buza mai tare. Le dai bacşiş, fără discuţie, dar după ce-l încasează cu dexteritate „uită“ să mai vină să-ţi repare aerul condiţionat sau să-ţi regleze frigiderul. Şi, credeţi-mă, asta ţine de supravieţuire, nu de lux, şi li se poate întîmpla chiar şi celor care au cumpărat cel mai scump pachet turistic. La o temperatură de 33 de grade Celsius şi o umiditate de 70%, fişicul de dolari sau de euro, oricît de gros ar fi, nu te răcoreşte, indiferent de naţionalitate.

A doua regulă este să nu speri nici o clipă că electronicele, electrocasnicele şi instalaţiile sanitare pe care le ai la dispoziţie vor rezista pe toată durata sejurului. Stoicismul, adică tăria în faţa încercărilor vieţii, îl înţelegi cel mai bine dacă depinzi de dominicani. Totul e făcut de mîntuială, ca să ia ochii şi ca să ţină… cît o ţine. Mai grav este că, lăsînd la o parte micile inundaţii sau lipsa presiunii la apă caldă, ţi se poate întîmpla să prinzi o pană generală de curent electric, în cea mai călduroasă noapte a anului. Şi atunci să te ţii, bibicule! Turişti nervoşi care fumează ţigară de la ţigară pe holurile clădirilor din complex, neveste nervoase care bîjbîie în drum spre baie şi copii mici care urlă ca din gură de şarpe pentru că nu pot adormi din cauza căldurii drăceşti. Curat Infern al lui Dante, în prezentarea lui Virgiliu.

Înapoi în Paradis

Noaptea trece, cu toate frămîntările ei, cu muncitorii care lucrează „în reluare“, cu managerul european care transpiră de ţi-e teamă să nu se mumifice instantaneu şi cu turiştii „de lux“ care zac, deznădăjduiţi şi fără glas, pe balcoane. Dar zorii zilei caraibiene fac uitate toate suferinţele şi consternările. Păsările multicolore cu picioare lungi, aripi scurte şi ciocuri late îşi reiau zborul peste vegetaţia luxuriantă, ţînţarii şi celelalte insecte bizare dispar (care în burţile şopîrlelor, care în văgăunile lor), iar europeanul şi americanul redescoperă plaja, briza mării şi barul cu băuturi alcoolice gratuite.

Dacă oamenii au ceva în comun, acel lucru este puterea de a uita şi de a merge mai departe. Nimeni nu învaţă nimic din experienţele altora şi nici mare lucru din propriile experienţe. De aceea all-inclusive-ul va fi mereu profitabil, iar istoria umanităţii se va repeta, cu bunele, dar mai ales cu relele ei. Noi să fim sănătoşi! 

George Rădulescu este jurnalist şi autor al volumelor Un secol cu Neagu Djuvara şi În căutarea României pierdute.

Foto: G. Rădulescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.