Sentimentul antiromânesc al ființei

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Romulus și Remus jpeg

Se spune (relatare credibilă) că, la Bruxelles, întrebată fiind despre persistența corupției la noi, dna Dăncilă, vremelnic premierul României, ar fi spus că în România nu există corupție, ci numai un mod cultural specific de a mulțumi. Iată cum dna Dăncilă devine un gînditor în linia perspectivismului lui Protagoras, a relativismului cultural al unui Foucault, a deconstructivismului unor Derrida sau Feyerabend. Întreg postmodernismul e aici. Păcat că n-a vorbit și despre o paradigmă epistemică, în stilul lui Thomas Kuhn, dar cuvîntul ar fi fost prea greu de pronunțat. Oricum, dacă avem, cum ne-a spus Noica odată, un sentiment românesc al ființei, de ce n-am avea și unul, tot românesc, al mulțumirii? Or, Occidentul imperialist vrea să impună propriile standarte etice, susținînd în mod abuziv că ele sînt universale. Faptul, notoriu, a fost denunțat de mari gînditori (tot occidentali) ca fiind o formă de colonizare conceptuală abuzivă a restului lumii.

Sigur, avem toate motivele să credem că dna Dăncilă a citit formularea respectivă pe o hîrtiuță, căci nu credem că abilitățile ei personale ar fi fost îndeajuns pentru a o gîndi de una singură; și asta nu, Doamne ferește, fiindcă am bănui-o de o „gîndire slabă“ în stilul postmodernist al lui Vattimo. Dar n-are nici o importanță. Destul că a vorbit.

Odată începutul făcut și rupte fiind lanțurile conceptuale occidentale, cred că conducătorii noștri ar trebui să meargă pe acest drum pe care au mai mers și alți lideri importanți ai lumii, precum Thabo Mbeki, un fost președinte al Africii de Sud, care credea că SIDA se vindecă cu plante și vrăji, sau chiar marele Mao Zedong, care, în vremea revoluției culturale, cerea ca medicina occidentală să fie înlocuită cu cea chineză. De alt­minteri, cu campaniile antivacciniste în plină desfășurare, campanii pe care Guvernul nu pare să vrea să le contracareze printr-o lege, am ajuns deja destul de departe pe drumul deconstruirii imperialismului occidental și al demascării marii imposturi științifice de la baza sa.

Nu-i destul, totuși. „Statul paralel“, adică Occidentul putred, instalat printre noi, continuă să acționeze subversiv. Ar trebui reacționat mai decis. De pildă, trebuie deconstruită presupoziția partizană că toată lumea trebuie să aibă parte de un tratament egal în Justiție. Oricum, deja principiul acesta nu se mai aplică practic, dar unii mai au unele scrupule justificative. E de‑a dreptul penibil. E anormal ca oameni mari și importanți pentru țară precum Dragnea, Vâlcov etc. să fie judecați după aceleași reguli ca oamenii de rînd, care n-au nici un merit. Imensele eforturi pe care conducătorii le fac pentru țară trebuie răsplătite cumva; așa au crezut strămoșii noștri, începînd cu Burebista; de aceea, alături de sentimentul românesc al mulțumirii, propunem introducerea unui sentiment românesc al justiției, conform cu care marii oameni ai țării să‑ți poate alege nu doar avocații, ci și judecătorii și, eventual, și pedeapsa. Să spunem lucrurilor pe nume și să nu ezităm. Nici dacii, nici voievozii nu se complicau cu complete de cinci sau de trei.

Propun în general ca, urmînd‑o pe dna premier, să ne rupem lanțurile ideologice și să revenim la forme culturale specifice, la al nostru etern Volksgeist. Marele Herder ne‑ar aproba. În fond, nu-i civilizația occidentală pentru noi o „formă fără fond“? Așadar, să dăm de pămînt cu forma, așa cum ne-au îndemnat mai mulți oameni mari ai noștri, de la Eminescu la Iorga, Nae Ionescu ori Corneliu Vadim Tudor! Am putea, de pildă, să nu ne mai simțim vinovați pentru faptul că nu sîntem capabili să construim autostrăzi și să refacem rețeaua feroviară. A ne declara „înapoiați“ în acest sector vădește un mod de a vorbi specific universalismului imperialist occidental și de a nu recunoaște datul cultural autohton. Așa cum există un sentiment românesc al ființei, unul al mulțumirii, un altul al dreptății, trebuie să există și unul, foarte specific, al șoselei. Și chiar există. Ce poate fi mai autentic românesc decît o șosea mai curînd strîmtă, cu multe gropi în asfalt, trecînd prin sate, șosea pe care circulă și căruțe, iar duminica au loc alaiuri nupțiale cu chef și lăutari? Mă contrazice cineva? Aud? Cît de fără conștiință națională, ca să nu spunem cît de fără inimă, sînt aceia care vor ca asemenea mîndrețuri să dispară în numele unei „modernizări“ seci și mecanice, concepute în laboratoarele Vestului! E timpul să denunțăm conceptul perimat al autostrăzii și să afirmăm cu curaj identitatea noastră, bazată pe imprevizibila hîrtoapă și previzibilul accident.

Știu: sînt mulți, din păcate, cei care, din confort, din nepricepere ori seduși de minciunile sorosiste, nu iubesc nici hîrtoapa, nici balega proaspătă de pe asfalt. Preferă caii-putere în locul cailor vii și condamnarea cu executare ca răsplată pentru „mulțumirile“ sincere. E un veritabil sentiment antiromânesc al ființei!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.