„Pentru că putem“

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Frica lui Putin jpeg

Printre multele minciuni debitate de șefii Jandarmeriei cu privire la evenimentele violente din 10 august, s-a strecurat și un semi-adevăr: acela că au fost mai mulți oameni violenți decît alteori și că o mare parte a demonstranților pașnici nu s-au desolidarizat de aceștia. De ce semi-adevăr? Mai întîi fiindcă, inițial, protestatarii violenți erau puțini, dar numărul lor a crescut atunci cînd Jandarmeria a folosit indiscriminat gaze lacrimogene. În al doilea rînd, și poate chiar mai important: o mare parte a mulțimii, deși atacată cu gaze lacrimogene și cu bastoane, nu s-a retras din piață decît foarte tîrziu și mai degrabă a fost alungată de enorme forțe de jandarmi. Oamenii se retrăgeau, cînd locul devenea irespirabil, apoi reveneau strigînd cu îndîrjire „Nu plecăm!“. Ei se simțeau agresați și erau furioși și ofensați. Chiar dacă nu erau violenți, refuzau să cedeze repede și să plece, stîrnind astfel înverșunarea jandarmilor care, în mod clar, nu se așteptau la o asemenea atitudine sfidătoare. Aceștia au reacționat atît excesiv și violent, cît și neprofesionist, lovind oameni căzuți la pămînt sau cu mîinile sus și i-au fugărit pe străzile adiacente. În mod evident, sfidarea non-violentă pe care o resimțeau din partea mulțimii i-a scos din minți, i-a făcut pe șefii lor să comunice defectuos și, nepregătiți fiind cu toții, au reacționat inacceptabil.

E nevoie însă să reflectăm asupra acestei sfidări populare. Eu văd în ea descărcarea bruscă a unui sentiment de profundă frustrare față de puterea PSD (care, puțin mai înainte, s-a văzut, la modul simbolic, și în daravera cu plăcuțele de înmatriculare cu text obscen). Mai mult decît oricare altă guvernare precedentă, cei care au cîștigat alegerile în 2016 au guvernat în numele principiului, bine exprimat de unul dintre ei, „pentru că putem“. Vor să spună cu asta că majoritatea parlamentară de care dispun le dă dreptul suveran de a face orice și că bine public e în orice situație rezultatul bunului lor plac. În consecință, s-au apucat să schimbe legile Justiției și codurile penale, așa cum le convenea, în pofida protestelor îndelungate venite din toate părțile, inclusiv din partea corpului magistraților și de la Bruxelles. Aproape orice amendament al Opoziției a fost respins, ba chiar la un moment dat n-a mai fost nici discutat, prin forța majorității. Președintelui Iohannis, care s-a străduit să le mai tempereze zelul, i-au retras din prerogative, l-au insultat și, de la un moment dat, Guvernul Dăncilă l-a tratat ca pe o non-entitate, refuzînd să aibă un dialog cu el chiar și în chestiuni de politică externă. Retragerile Puterii n-au fost decît tactice – ca în cazul OUG 13 –, ea fiind gata să revină în forță ori de cîte ori crede că este posibil, demonstrînd că vrea să aplice principiul „pentru că putem“ pînă la capăt. Sfidarea și aroganța au fost completate prin prestația publică a unor personaje lamentabile precum Tudorel Toader și atîția alții. Dar poate lucrul cel mai grav este tratarea de către Dragnea și Tăriceanu a rezistențelor justificate față de prezența penalilor la guvernare drept mașinațiuni ale „statului paralel“, drept conspirații „sorosiste“ etc. Cu alte cuvinte, Puterea nu doar că nu dialoghează cu cei care o critică, dar dă de înțeles că nici nu are de ce să dialogheze cu inși care sînt ori manipulați, ori „șobolani“, cum s-a exprimat însuși Liviu Dragnea, și care ar trebui „călcați în picioare“ de un milion de pesediști, cum a declarat recent un alt pesedist. E de mirare că Jandarmeria i-a lovit cu sălbăticie pe unii protestatari? De ce a făcut-o? „Pentru că putem.“

Chiar și acum, după 10 august, guvernarea în numele principiului „pentru că putem“, refuzul dialogului de principiu (nici măcar atunci cînd e pusă în discuție alfabetizarea completă a unora dintre miniștri) sînt mai evidente decît oricînd: șefa guvernului a preferat să se plîngă la Bruxelles de o pretinsă „încercare de schimbare prin forță a guvernului legitim“, fără a se adresa mai înainte poporului român, ba chiar ținînd confidențială scrisoarea adresată Comisiei Europene. De ce a procedat astfel, tratînd opinia publică românească drept o non-entitate – lamentabil, sfidător? „Pentru că putem.“ De ce Jandarmeria continuă să susțină că a procedat corect și și-a cerut scuze numai tîrziu și cu jumătate de gură? „Pentru că putem.“

Iată de ce o parte însemnată a populației urbane (dar și a multora din diaspora, așa cum s-a văzut) devine tot mai alienată față de Putere și de instituțiile fundamentale ale statului român, pe care le vede tot mai străine de interesul public și de al său. Ar trebui spus și că oamenii constată diviziunile Opoziției și refuzul acesteia de a se uni instituțional, juridic și politic împotriva PSD-ului. Societatea civilă se vede deci tratată cu dispreț de Putere și abandonată de Opoziție. În acest caz, acestei părți a populației nu-i mai este de ajuns să se exprime pe Facebook, să-și facă auzită vocea la două-trei televiziuni nesupuse (încă) Puterii sau să ocupe luni de zile cu mitinguri pașnice piețele și bulevardele orașelor din România, fără a vedea aproape nici un efect pozitiv real, nici în cazul Puterii, nici în cel al Opoziției. Frustrarea dinaintea unor rezultate concrete a devenit prea mare și lipsa dialogului real prea profundă. Simpla trăncăneală nu mai descarcă suficient.

Așadar, cînd principiul „pentru că putem“ devine maximă de guvernare, nu trebuie să ne mirăm că nivelul de violență începe să crească – verbală mai întîi, dar apoi, așa cum s-a văzut pe 10 august, și fizică. Iar în lipsa unui Mahatma Gandhi carpatin ar fi naiv să credem că violența va rămîne mereu unilaterală, venită din partea Puterii, și nici că daunele imediate vor rămîne minore. Numai un noroc a făcut ca pe 10 august să nu avem morți. Cît va mai dura norocul?

Ura naște ură, disprețul – dispreț, sfidarea – sfidare, violența – violență. Sînt lucruri știute și vechi de cînd lumea. Ce păcat că lecția lor înțeleaptă este ignorată de guvernanții noștri, care, privind doar la istoria modernă a României – de atîtea ori violentă – ar avea multe de învățat. Pentru ei însă se pare că Centenarul este doar o ocazie de discursuri insipide, cînd nu grotești. Dar de ce procedează astfel – iresponsabil și, în fond, contraproductiv? Simplu: „Pentru că putem“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.