Nu mor caii cînd vor cîinii

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Nu m-am gîndit niciodată pînă acum de ce taman aceste două animale au fost alese în proverb, de ce Calul iese, evident, mai bine, mai nobil, mai puternic decît Cîinele, în această alăturare (ce-i drept, proverbul zice mai departe că nici cîinii cînd vor stăpînii, dar să nu ne încurcăm acum şi cu oamenii...). Zilele trecute a venit însă un producător francez la mine, care pregăteşte un film documentar despre caii sălbatici din Camargue, de undeva din Spania, şi din Delta Dunării: „Am văzut că aţi scris o carte despre cîini şi m-am gîndit că poate puteţi să-mi spuneţi ceva şi despre cai“ – mi s-a adresat el, scoţînd un carneţel de notiţe. M-o fi luat drept veterinar? Nu ştiu, dar a trebuit să mă gîndesc şi să-i spun omului ceva. Şi am avut, brusc, un soi de revelaţie: imaginea răsturnată, ca în oglindă, a calului şi a cîinelui în imaginarul (cel puţin) european.

Maidanezii mei sînt cîini abandonaţi. Unii ajung să se „sălbăticească“, un biolog rus a identificat şi forme de micro-evoluţie a populaţiei canine moscovite, iar în India există aşa numiţii cîini paria, presupuşi a proveni din cîinii sălbatici, înrudiţi deci cu dingo. Mă rog, esenţial este că ajung să trăiască pe stradă, adică departe-de-casă, unde le este locul în calitatea lor de animale domestice. Apare astfel ceea ce Mary Douglas ar fi numit cu siguranţă o poluare simbolică, o dez-ordine ce trebuie remediată. Aici soluţiile se împart, după cum ştim: pentru unii, ei trebuie „duşi undeva“, îndepărtaţi – sau, pentru cei mai cruzi, eliminaţi; pentru alţii, trebuie readuşi la condiţia lor „normală“, adică în casa omului. Dacă în România prima soluţie mai prevalează, în majoritatea ţărilor europene, a doua variantă este de mult cea de la sine înţeleasă. Respectul omului pentru cîine presupune deci să-l readucă într-o casă atunci cînd acesta a devenit orfan.

Ce se întîmplă însă cu caii, în speţă faimoşii cai „sălbatici“ din Deltă?

Mai întîi, să amintim pe scurt situaţia lor.

În Deltă, animalele domestice sînt ţinute adesea (şi) în libertate, mai ales porcii şi vacile, dar, uneori, şi caii. Ecosistemul o permite şi întreţinerea gospodăriilor (în majoritatea lor de pescari, nu de agricultori cu normă întreagă) o cere. Adunate în turme, aceste animale pot produce însă şi pagube, atît ecologice, cît şi economice, pentru eventualele culturi ţărăneşti din zonă. Iar cînd controlul gospodarilor asupra animalelor lor domestice scade, aceste pagube cresc: departe-de-casă, aceste animale devin un pericol. Cam aceasta este situaţia generală, pe scurt.

Faimoşii cai sălbatici din Deltă (în principal din Pădurea Letea) sînt însă cai abandonaţi definitiv. Prin 1980, a izbucnit o epidemie de febră aftoasă la o fermă zootehnică din Sfîntu Gheorghe, care creştea cai pentru export – ca mai tot ce se „producea“ în acea vreme în România. Dispoziţia „de sus“ a fost să fie împuşcaţi toţi. Dar directorului fermei zootehnice i s-a făcut milă, se pare, şi le-a dat drumul în Deltă. Peste douăzeci de ani mai tîrziu, prin 2008, medicul veterinar Ştefan Răileanu identificase 3540 de exemplare de „cai sălbatici“.

A izbucnit apoi scandalul legat de furtul unor astfel de cai, deturnaţi şi vînduţi pentru carne, ocazie cu care s-au descoperit şi multe alte nereguli şi forme de „braconaj“ inuman. Lumea s-a revoltat, Vier Pfoten a intervenit, Elena Udrea a semnat un parteneriat în vederea implementării proiectului „Caii Sălbatici – Letea“. Ulterior, lucrurile s-au mai potolit, dar problema nu a dispărut. Ca şi în cazul maidanezilor, pentru unii, caii sălbatici erau un pericol şi trebuiau eliminaţi, pentru alţii, erau o comoară a României şi trebuiau salvaţi. Din relatările presei, era greu să pricepi cu adevărat despre ce este vorba: „autorităţile locale percep animalele ca fiind o ameninţare a zonei protejate“ – declara Realitatea; „autorităţile române susţin că armăsarii liberi nu sînt o ameninţare pentru ecosistem şi că există planuri pentru integrarea celor aproape 4.000 de cai în peisaj“ – declara, la rîndul său, Pro TV; cu toţii erau însă de acord că „în Delta Dunării sînt ultimii cai sălbatici din Europa. Aleargă liberi de vreo 30 de ani încoace“. Iar pentru cei care au participat la campania „Salvaţi caii sălbatici din Delta Dunării“, acest lucru era evident: Hey folks, leave the horse alone!

Ca şi în cazul maidanezilor, problema cailor sălbatici nu a fost rezolvată cu adevărat nici pînă în ziua de astăzi. Dar, cu permisiunea dumneavoastră, nu aceasta este problema mea aici, ci imaginarul profund ataşat calului în genere. Căci, să ne gîndim puţin, urmînd această comparaţie neplauzibilă între cîine şi cal: ambii sînt animale domestice, locul lor fiind pe lîngă casa omului; atît cîinele, cît şi calul pot fi abandonaţi, părăsiţi, adică se pot afla într-o stare departe-de-casă, deci de a-normalitate; a „salva“ maidanezul departe-de-casă înseamnă a-l readuce acasă, în timp ce a salva calul abandonat în natură înseamnă a-l lăsa în natură. Cîinele pierde în demnitate şi fericire dacă nu are o casă, calul cîştigă însă nobleţe şi frumuseţe dacă rămîne departe de casă: adică în libertate!

Şi iată şi cuvîntul magic, „libertate“. Calul pare a fi singurul animal domestic a cărui imagine superlativă este asociată cu libertatea, şi nu cu domesticitatea. Cîinele poate fi „cel mai bun prieten al omului“ dacă rămîne acasă, dar calul pare să întrupeze cel mai frumos vis al omului dacă rămîne în libertate. „Pentru mine, vă spun sincer, calul este religia mea, adică te naşti cu ea şi mori cu ea“ – declara doctorul Ştefan Răileanu. Atît cîinele, cît şi calul pot servi dacă sînt aserviţi; dar, deh, nu mor caii cînd vor cîinii!

Doamne, de-aş putea fi cal!...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Editura Cartier, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.