Iliberalism liberal

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
Frica lui Putin jpeg

Te întrebi: ce-i face pe politicienii noștri să „sară calul”, îngroșînd nepermis anumite spuse și aprecieri, în care probabil că nici măcar nu cred? În cadrul războiului intern PNL-PNL, care trebuie să se încheie fie prin realegerea lui Ludovic Orban în fruntea partidului, fie prin alegerea în aceeași funcție a premierului Florin Cîțu, dacă Orban voia să-și atragă partea mai conservatoare a partidului, avea o mulțime de moduri onorabile de a o face. Dar el l-a ales pe cel mai dezonorant, aș spune pe cel absolut dezgustător: i-a pus la colț pe aliații „progresiști” din USR-PLUS, afirmînd că ei „parcă nu s-ar fi născut aici”, fiindcă, chipurile, n-au fost văzuți la Ziua Drapelului Național și mai ales fiindcă „n-au fost văzuți jurînd pe Biblie și făcîndu-și cruce”. Și de parcă asta n-ar fi fost destul, a adăugat că PNL nu numai că e un partid creștin și tradițional, dar și declarația nefericită că, spre deosebire de partenerul de alianță, e „născut din fibra poporului român”. Aș reaminti, în treacăt, că și propagandiștii lui Ceaușescu foloseau aceeași expresie sau una similară, doar că se refereau la PCR.

Cu alte cuvinte, ce ne spune direct dl Orban (mai apropiat în expresie de tizul său maghiar, al cărui partid tocmai ce tocmai a fost exclus din PPE) este că nu ești român de-adevăratelea dacă nu ești creștin și mai ales dacă n-o arăți public ostentativ. Dacă intri în funcție jurînd fără Biblie și fără cruce – ceea ce e perfect compatibil cu Constituția și legile țării –, „parcă ești străin de neam și țară”. În schimb, cineva ca Dragnea, închis pentru delicte penale, e pasămite „român verde”, căci își făcea cruci cu sîrg, pe vremea cînd ocupa demnitatea dlui Orban! El a dat toate semnele că „e născut aici”, deși a furat cît a putut.

Știu, mi se va zice să nu luăm în serios declarațiile: Orban nu e nici Orbán, nici Dragnea. Nu-i deloc genul care să aibă coșmaruri din cauza așa-zișilor „sexo-marxiști” sau a prezenței lor în coaliția de guvernare, precum cîțiva intelectuali conservatori. Problema lui era că voia să-i smulgă lui Cîțu susținerea cîtorva liberali cu vederi cam înguste despre lume și viață. „Nu-i decît nițică politică, dom’le! Să nu ne ambalăm!” Culmea, nici useriștii nu s-au „ambalat” prea mult, dincolo de un protest al primarului Brașovului. A mai fost – pe cît am observat eu – și o rezonabilă punere la punct „constituțională” din partea lui Boc, oricum știut ca aliat al lui Cîțu.

Dar și ăsta e un motiv de îngrijorare: relativa lipsă de atenție, de importanță acordată de opinia publică mai largă unor asemenea afirmații pline de unsoare iliberală, care confundă cu bună știință valorile Bisericii și cele ale statului și trec cu lejeritate peste conceptul statului laic, identificînd națiunea politică cu religia.

Astfel încît nici nu știu ce e mai rău în acest moment: cumva ca un politican de prim rang și aflat la putere să facă afirmații care rimează cu etnocrația religioasă și deșteaptă amintiri urîte? Sau faptul că asemenea afirmații sunt considerate neimportante, pur și simplu fiindcă nimeni nu-l ia prea în serios pe dl Orban – orice ar spune – și, într-un sens mai larg, fiindcă nimeni cu capul pe umeri nu-i mai ia prea în serios pe politicienii români – orice ar mai declara și promite aceștia și din oricare partide ar sosi?

Adevărul e că, într-adevăr, foarte multe lucruri nu mai sunt de luat în serios din declarațiile politicienilor, sau cel puțin nu mai sunt luate în serios de marele public, nu de publicul restrîns al activiștilor, cărora li se adresa dl Orban. Iar faptul – deja generalizat – e un mare rău în sine, mai ales că are logica lui. Mai că aș prefera ca dl Orban (sau oricare alt politician român) să se fi convertit cu sinceritate la iliberalism (pe care să-l putem deci combate cu toate forțele) decît ca orice declară, oricît de dramatic ar suna, să nu fie decît inflație verbală și contorsionare tactică.

O derivă iliberală în partidul liberal ar fi desigur primejdioasă; ea rămîne o posibilitate. Dar o generală derivă în nesemnificativ e poate mai gravă; iar în politica românească ea e deja un fapt.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.