De ce ar învăţa studenţii?

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Nu, nu am – şi nici nu îmi propun să găsesc acum – un răspuns la această întrebare. Şi nici nu cred că ar putea fi formulată chiar aşa de abrupt. Recunosc însă că mi-am pus-o zilele trecute, uitîndu-mă intrigat la notele de la un examen. Am făcut şi un mic grafic, urmărind cîte note de 4, de 5, de 6 etc. au obţinut studenţii cu pricina. A rezultat ceva de genul unui U, adică exact invers decît faimoasa curbă a lui Gauss, care ne indică „distribuţia normală“ şi care arată ca o cocoaşă de cămilă. Conform acesteia, era de aşteptat să fie cîţiva de 4 şi 5, cîţiva de 9 şi 10, majoritatea plasîndu-se între 6 şi 8; în realitate, au rezultat peste 50% de 4 şi 5, vreo 20% de 9 şi 10, pe mijloc fiind o groapă în locul unui deal. M-am uitat apoi şi pe notele din anul precedent şi am trecut în revistă, în minte, studenţii din ultimii ani: am realizat că acest profil se potriveşte cam peste tot. Desigur, este vorba de un singur domeniu, de o singură facultate, de o singură „evaluare“, şi aceea fără nici un fel de pretenţie statistică. Şi totuşi, acest U al performanţelor şcolare este, cred, o metaforă corectă – şi semnificativă – a situaţiei din învăţămîntul nostru universitar. Ea spune un lucru foarte simplu: la unu-doi studenţi interesaţi şi capabili există vreo şapte-opt prea puţin interesaţi sau de-a dreptul incapabili să termine, „pe bune“, o facultate. 

Prima explicaţie – necesară, dar insuficientă – este însăşi strategia de promovare a învăţămîntului superior. Am mai amintit-o şi cu alte ocazii: dacă în sistemul comunist (după renunţarea la criteriile de „clasă“) intrai greu, dar ieşeai uşor, în sistemul capitalist intri uşor, dar termini greu. Altfel spus, concurenţa era la admitere, în primul caz, în al doilea este la absolvire. Sistemul nostru actual a eliminat, practic, de tot concurenţa: intră cine vrea şi termină tot atîţia. Explicaţia? Sistemul de finanţare pe student echivalent: o universitate de stat este finanţată după numărul său de studenţi. „Pierzi“ studenţi pe parcurs, pierzi şi din finanţare. Consecinţa? Termină toţi cei care au intrat (şi îşi doresc cît de cît să termine). Raţiunea acestei strategii? Nu ştiu…

Asta o ştiam de mult. Dar acest dezinteres în evidentă creştere, această apatie care nu ţine doar de slaba pregătire oferită de majoritatea liceelor au, probabil, şi alte rădăcini. O parte a explicaţiei trebuie să se afle şi în aşteptările acestor noi contingente de studenţi referitoare atît la învăţămînt, cît şi la piaţa muncii. În ultimă instanţă, la ce cred ei că le foloseşte o facultate? Pentru unele domenii, aşteptările au fost uriaşe: a fost cazul dreptului şi al economiei, apoi al ştiinţelor politice sau al comunicării etc. În prezent, deşi mai există încă ierarhii de discipline „la modă“, entuziasmul pare să se fi epuizat, iar aşteptările par să fie mult mai moderate în toate cazurile. 

Neavînd la îndemînă nici o bază de date dedicată acestei chestiuni, m-am uitat din nou pe raportul „Tineri în România“. Deşi acesta vizează alte probleme, cîteva informaţii despre aşteptările legate de piaţa muncii sînt edificatoare. 

Mai întîi, cum faci, de ce ai nevoie ca să te angajezi undeva? Cei mai mulţi cred că prietenii sau c unoştinţele sînt principalul mijloc: 27,4% pe ţară, 19,5% în Moldova, 44,3% în Bucureşti. Nivelul şcolii absolvite te ajută în această privinţă? Doar 22% cred că da (33% în Moldova, 16,8% în Bucureşti). Deci, pentru tinerii din Bucureşti, reţeaua de cunoştinţe este de trei ori mai importantă decît educaţia primită. 

Mai departe: cum îţi alegi un loc de muncă, ce te mînă în această luptă? Banii, evident (aproape 70% în Bucureşti). Dar satisfacţia în muncă, mulţumirea cu ceea ce vei face? Ea contează doar pentru 11% din bucureşteni. Cei mai optimişti intenţionează să-şi pornească propria afacere (aproximativ o treime dintre cei între 24 şi 29 de ani). Însă doar 8% din aceştia se gîndesc ca prin aceasta să-şi pună în valoare şi competenţa, şi abilităţile: acquis-ul universitar practic nu intră în calcul. 

În sfîrşit, unde şi-ar dori să muncească? Mai degrabă în sectorul privat: 54% la nivel naţional, 64% în Bucureşti. Doar că, tot ei o spun, „privaţii“ cer experienţă în domeniu, nu diplome. „Nu există o legătură între sistemul educaţional şi locurile de muncă! Chiar şi pe postul respectiv, dacă ai terminat o facultate «de» şi ne angajăm pe profilul respectiv, se cere complet altceva, aşa cum spunea şi ea mai devreme! Se cere complet altceva faţă de ce s-a învăţat pe parcursul facultăţii, şcolii, liceului.“ Cine e de vină? „Toţi! Atît statul, cît şi angajatorul!“ – este de părere o participantă la sondaj. Căci nici pentru cei 35% care preferă sectorul public (48% în Moldova) aşteptările nu sînt mai optimiste. Pe scurt, nici statul, nici piaţa nu par să mai ofere punţi de încredere între „şcoală“ şi „viaţă“; studenţii nu au deci cum să fie nici ei prea încrezători şi să aibă aşteptări clare de la viitor.

Cu această reprezentare a viitorului lor, tinerii sînt puşi în faţa unei prime alternative: are rost sau nu să se implice serios în studii? Răspunsul este, am văzut, puternic divizat. Şi, oricum, studii ca să ce? Aici apare a doua alternativă: ca să penetreze zonele de lux ale sistemului sau ca să iasă din acesta? În primul caz, opţiunile duc spre „corporatişti“ şi „funcţionari publici“ bine plasaţi. În al doilea caz, se deschid trei soluţii majore: migraţia, activismul şi variantele diverse ale „culturii alternative“. Şi toate se acutizează, riscînd să se radicalizeze. Piaţa îşi întăreşte controlul printr-o cultură instituţională din ce în ce mai represivă; statul nu are nici o viziune şi pare să scape hăţurile. 

Într-o provocatoare carte despre „şomaj intelectual şi radicalizare politică a tineretului în România interbelică“, Dragoş Sdrobiş rezumă astfel realitatea cu care se confrunta studentul acelei vremi: „o educaţie superioară care nu îşi definise finalităţile economice; o criză economică ce obligă la masive tăieri bugetare şi care face ca amplitudinea şomajului intelectual să crească rapid; în fine, un mediu social şi politic al parvenitismului şi al imposturii“. Cu toţii îşi doreau „eliminarea bătrînilor şi a politicianismului“. Anti-sistemul a generat legionarismul, sistemul s-a baricadat în carlism. 

Nu-i acelaşi lucru, veţi spune. Absolut de acord. Dar acest U al studenţimii mă îngrijorează totuşi: nu este o „distribuţie normală“ a viitorului nostru!… 

Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului,

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.