Ce mai aflăm de Sf. Paşti

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Echipa Dilemei vechi adună săptămînal, la rubrica „Cu ochii-n 3,14“, știri și comentarii curente, care mai de care mai șturlubatice, mai suprarealiste, mai hiperrealiste. Le citesc cu mare plăcere și, invidios, intru astăzi și eu în joc, răsfoind presa zilelor de Paști. Iată ce găsesc:

● Laura Lavric își caută „disperată“ sora, dispărută de un an și jumătate, cînd s-au certat pentru o problemă de moștenire. De ce o caută și de ce surioara e de negăsit? Pentru că dna Laura vrea s-o aducă în fața instanței.

● Titlu neliniștitor: „Ce se întîmplă cu Alexandru Arșinel?“ Te temi că o fi pățit iar ceva. Aș! E de bine! Dl Arșinel s-a hotărît să nu respecte, de sărbători, nici o restricție alimentară. Poate doar ceva mai puțin vin.

● Mistere. Un „personaj ciudat“ vine regulat la mormîntul dnei Paula Iacob. Ziariștii ne lămuresc: e vorba de o pisică neagră. Altă știre breaking: se pare că Vadim Tudor s-a transformat în strigoi.

● Vechiul liberal Dan Radu Rușanu aruncă pe piață – spun gazetele – o mare „bombă“: Crin Antonescu joacă bine, dar nu vicios, poker. Cel mai mult a cîștigat 80 de lei! Iar odată, după o partidă reușită (în ajunul referedumului din 2012!), le-a spus, într-o pauză, comilitonilor (mai în glumă, mai în serios): „Parcă sîntem comuniștii în ilegalitate. Mergem la Palat să stabilim lovitura de stat de la 23 august! Tu (adică Rușanu, n.m., A.P.) ești Bodnăraș, eu sînt Pătrășcanu, Geoană – Titel Petrescu…“ Bombă, nu glumă!

● Mihaela Rădulescu este – ne comunică ziarele – în „stare de șoc“. Ne repezim să vedem ce a putut s-o tulbure în asemenea hal pe vajnica, mereu victorioasa vedetă. Aflăm că a rămas tablou cînd i s-a comunicat că Gabriela Firea e primarul Capitalei. Înțelegem. Noi știam deja și tot în stare de șoc sîntem…

● Victor Viorel Ponta a înțeles, în sfîrșit, ce înseamnă democrația adevărată: e ceea ce au obținut, acum, turcii. Nu noi de pe-aici, care nu ne respectăm majoritățile, nu țările europene, care sînt mai catolice decît Papa. Nu. Democratul par excellence e Erdogan! Bunul prieten Erdogan, cel care l-a operat la picior…

● Decebal Traian Remeș e trist că Iohannis i-a luat președinția de sub nas lui Ponta. Cine e Iohannis? Ne spune Decebal: un neamț, care în Germania ar fi fost șomer!

● Din cînd în cînd, presa ne oferă și puțină cultură. Aflăm, de pildă, că lui Napoleon, în copilărie, i se spunea „Nabulio“ și că, adult, nu era chiar așa de mărunțel cum pretind răuvoitorii. Avea, de bine, de rău, 1,69 m, adică era mai înalt decît Sarkozy cu 3 cm! Oricum, luat la bucată, corpul lui s-a dovedit, în posteritate, foarte prețios. O șuviță din modesta lui podoabă capilară s-a vîndut la licitație cu 4600 de euro (în vreme ce o piesă echivalentă din coafura lui Wellington abia dacă a urcat la 753).

● Vești bune: nu toți românii sînt afectați de Brexit. Cristi și Timea (nume predestinat, căci, între altele, Timea a fost și team-leader) au deschis, în orașul britanic Hull, o „alimentară“, „Tășnădeanul“ (cei doi sînt din Tășnad), cu produse românești. Motivația inițativei lor este „dragostea de țară“, spun unii comentatori.

● Tot cultură: la Sulmona (Italia), unde s-a născut marele Ovidiu, a avut loc o conferință comemorativă („Ovidio 2017“), cu participarea unor marcante per­so­na­lități: președintele Italiei, cîțiva profesori de la Cambridge, Harvard, München și Vatican, dar și cîțiva români: pe lîngă dl Sorin Rugină (prezent, în mod legitim, ca rector al Universității „Ovidiu“ din Constanța), au mai fost de față și cîțiva experți: Decebal Făgădău (primarul Constanței), George Scupra (primarul orașului Ovidiu), George Drăgan (purtătorul de cuvînt al primăriei din Ovidiu) și doamna Simona Marinoiu, de la firma Schmilevschi Ecserv Interprod SRL. Nasc și la noi oameni!

● A murit dna Emma Morano, în vîrstă de 117 ani. Mărturisirile sale antume ne pun la îndemînă rețeta longevității: trei ouă pe zi, dintre care două se vor consuma crude. Tot ouăle explică și vitalitatea unui domn japonez de 82 de ani, care joacă eficient în filme porno: ouăle crude și – adaugă dînsul – imaginația…

● Dl Grindeanu – un exemplu de bună manevrare a limbii române: „…respectarea tradiției“ – ne învață dînsul – „ne definește ca și țară“. Omul de rînd ar fi spus „ca țară“, nepricepînd că e ca și pîndit de o subtilă cacofonie.

● E incredibil, dar am găsit și o veste încurajatoare în plan personal: unii cercetători de la London School of Economics au stabilit, în urma unor sondaje scrupuloase, că oamenii ating maximum de fericire la 23 de ani și la 69! Cum anul acesta împlinesc exact 69 de ani, abia aștept să văd cum e!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.