Ai noștri talibani

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

Închizi ochii și, uite, cînd îi deschizi, te descoperi o „nativă” în Afganistan, o „colaboratoare” a americanilor sau britanicilor și trăiești ororile cu care toate televiziunile și agențiile de presă ne „răsfață” zilnic de două săptămîni: aseară te-ai culcat într-un regim corupt, dar tolerant și cu promisiuni că-ți poți orîndui o plecare decentă din țară, dacă situația devine sumbră; însă dimineața te-ai trezit sub regimul taliban. Seara erai sub republică, dimineața deveniseși „emirat”. Brusc, fără tranziție, fără preaviz, fără purgatoriu – iadul. Barbarii nu mai sînt nici măcar „ante portas”, ci peste tot. Panica ta și a tuturor e imensă, copleșitoare, fiindcă te știi „condamnată” în ochii talibanilor: ai tradus din și în engleză pentru o agenție guvernamentală și riști să fii acuzată de a fi „colaborat” cu americanii și celelalte țări occidentale; ești în ochii lor „spioană”, „tîrfă”, în orice caz necredincioasă și meriți să fii biciuită în public și, probabil, ucisă în bătaie. Nu te-ai încrezut, bineînțeles, în promisiunile de clemență ale talibanilor; în zilele următoare, împreună cu alți nefericiți, ați încercat să fugiți la aeroportul din Kabul, sub protecția ultimilor soldați americani. Poate că tu, ajutată de cei cu care ai lucrat zece ani, avînd acte și vize, ai să reușești. Dar nici măcar cazul tău nu-i sigur, căci deja mulți bărbați și femei cu copii au fost întorși din drum. Sînt mame care, din disperare, și-au dat copiii soldaților, ca să-i scape. Sînt funcționari care s-au ascuns, știind că vor fi vînați de talibani. Cunoști o învățătoare violată după ce a încercat să revină la școală, deși i se promisese siguranța. Ce glumă, siguranța talibană pentru o femeie! Poveștile teribile curg, zvonurile se lățesc ca uleiul prin oraș. Se aud mereu împușcături și explozii. Auzi despre atentatul care a adus moartea atîtor oameni disperați să pătrundă în ultimul refugiu al civilizației, aeroportul, cu speranța că se va găsi un avion care să-i scoată din țara asta. Din fericire, nu te găseai acolo, printre ei. Fericire? Poate că cei care au pierit sfîrtecați de bombă sînt fericiții și nu cele, ca tine, rămase în viață pentru sclavie și moarte civilă. Acum aproape nu mai speri că vei reuși să pleci din infern. Căci orele și zilele se scurg nemilos, iar timpul rămas pînă la decolarea a ceea ce a mai rămas din civilizație s-a strîmtat de tot. Te știi condamnată, aproape sigur, dacă nu vei reuși să fugi în ultimul minut. Căci chiar dacă te vor lăsa în viață, te vor căsători forțat cu un taliban, te vor încuia în casă, te vor fereca sub burka, îți vor răpi dreptul de a umbla după voie pe o stradă, de a te îmbrăca după voie, de a te întîlni cu cine vrei, ba pînă și pe cel de a fredona. Da, deja s-a anunțat că, spre marea slavă a lui Allah, muzica a fost din nou interzisă (cum a mai fost în anii ’90), iar instrumentele găsite sînt sparte. Cei care vor fi prinși cîntînd vor fi biciuiți. Iar pe muzicieni îi vor trimite la reeducare...

...Te-ai deșteptat. A fost un coșmar. Ești la tine acasă: e dimineață, liniște. Afară plouă, motanul doarme, tu asculți pașnic niște muzică preclasică, bei o cafea tare și citești știri. Vai, sînt și la tine în țară probleme grave: fotbaliștii de la CFR Cluj s-au luat la bătaie între ei, după ce au pierdut rușinos la Belgrad. Sînt și scandaluri majore: un intelectual cunoscut de dreapta, Adrian Papahagi, l-a dat în judecată pe un alt intelectual cunoscut de stînga, Gelu Duminică, fiindcă acesta din urmă, într-un text pe Facebook, l-a numit pe cel dintîi „taliban”, intenționînd să-i sancționeze presupusul fundamentalism ortodox. Ce vor decide judecătorii, nu știu și, de fapt, nici nu prea contează. Ceea ce contează este că din știrea asta înțeleg că sîntem niște oameni fericiți, care trăiesc într-o țară fericită, chiar dacă suspectez că nu v-ați dat seama pînă acum.

Pe bune: nu-i încă fericită țara ai cărei „talibani” în timpurile astea de coșmar sînt, la o adică, oameni ca Papahagi sau Duminică?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.