„Vai mama lui...“

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Pe undeva jpeg

În ultima vreme, formula familiară depreciativă (de exprimare a unei compătimiri ironice) vai de mama (lui, ei, lor etc.) apare tot mai des în ipostaza abreviată vai mama... Atestările din mass-media şi din internet sînt numeroase; multe reproduc mesaje din lumea fotbalului – „declarații dure înaintea derby-ului cu CFR Cluj: «Sîntem la pământ toţi, vai mama noastră“ (sptfm.ro); „Lovin: «Sîntem vai mama noastră!»“ (gsp.ro); „Sîntem vai mama noastră toţi şi lumea aşteaptă să jucăm fotbal“ (digisport.ro) – sau provin din alte sfere ale vieţii publice româneşti – „G.B., făcut praf de un rival în afaceri: „E analfabet rău! E vai mama lui, săracu’!“ (gazetadebistrita.ro) –, inclusiv din stenograme ale dialogurilor dintre politicieni: „N-are nicio staţie de asfalt, lucrează numai în combinaţii… are de dat bani la multă lume, e vai mama lui!“ (evz.ro). Formula a fost de altfel asumată şi de publicişti, care o plasează în titlurile care urmăresc captarea cu orice preţ a atenţiei: „A ajuns vai mama lui: Mitea, înjurat de Andreea Tonciu“ (a1.ro); „Căsuţa noastră... e vai mama ei pe lîngă astea!“ (kanald.ro); „Taxe peste taxe pentru drumuri «vai mama lor»“! (cugetliber.ro); „Vai mama lor! Click! vi-i prezintă pe cei 12 concurenţi...“  (click.ro).

Folosită exclamativ sau ca echivalent al unui adjectiv calificativ (peiorativ), formula redusă nu mai are transparenţa sintactică a construcţiei originare. Interjecţia vai este atestată încă din cele mai vechi texte româneşti, în care se poate vedea cum complementele ei sunt fie în dativ (tiparul cult, solemn, Vai mie!), fie legate prepoziţional prin de (tiparul popular, larg răspîndit, Vai de mine!). Construcţia cu de apare deja în textele tipărite de Coresi, în secolul al XVI-lea – „O, vai de voi, păstorilor, carii pierdeţi şi risipiţi oile turmei meale!“ (Evanghelia cu învăţătură, 1581) –, este des utilizată în Biblia de la Bucureşti (1688) – „vai de mine, fata mea, mă împiedecaşi întru piedecă“, iar în secolul al XVIII-lea este utilizată de Cantemir, în Istoria ieroglifică – „ca vai de capul lui cădzu“ – şi în Divanul – „O, vai de mine şi de mine, cum tălharilor, ucigaşilor şi oamenilor răi mă asameni!“. Cele mai cunoscute văietături din textele vechi sînt probabil cele ale lui Neculce, în formulele comparative – „Şi cîndu-l ducè pe drum, îl pusesă într-o sanie cu doi cai, unul albu şi unul murgu, şi cu hamuri de teiu, ca vai de dînsul“; „zlotaşii, ca vai de capeteli lor, îmbla şipurindu-să –, dar mai ales în exclamaţiile patriotice: „Oh, oh, oh! vai, vai, vai di ţară! Ce vremi cumplite au agiunsu şi la ce cum­pănă au cădzut !...“.

Dicţionarul limbii române (în volumul XIII, partea I, Litera V, apărut în 1997) ilustrează cu citate întinse pe multe pagini construcţiile şi valorile interjecţiei vai. Structura de (auto)compătimire, de obicei cu valoare ironic-depreciativă, are de fapt multe variante, cu numeroase substituţii metonimice ale persoanei: vai de capul lui, vai de pielea lui, de cojocul lui; vai de păcatele lui, de zilele lui, de sufletul lui, de steaua lui, de viaţa lui...; vai de mama lui etc.. Între multele variante înregistrate de dicţionarul academic (faţă de care seria populară conţine, desigur, şi combinaţii mai puţin decente) nu se găsesc construcţii fără de.

Există totuşi sporadice atestări mai vechi ale formulei reduse vai mama lui, în glosare şi culegeri de texte populare din secolul al XX-lea. Cele pe care le-am identificat deocamdată sînt din sud, de unde e posibil să fi pornit inovaţia. În Glosarul de cuvinte din judeţul Vîlcea, publicat de G.F. Ciauşanu în Memoriile secţiunii literare a Academiei Române, 1930-1931, este înregistrată chiar formula vai-mama lui, echivalată cu vai de muiculeana lui, vai de muiculiţa lui, vai de capul lui etc. (p. 175). În culegerea de proză populară epică a lui Ovidiu Bîrlea, din 1966, în care limbajul popular este transcris cu mare acurateţe, formula apare într-un basm cules din zona Cîmpulung-Muscel în 1956 „Iară piţigoiu a cărat, vai mama lui !“ (volumul II, p. 138). Putem presupune că formula, des folosită, s-a scurtat în rostirea populară rapidă, poate trecînd printr-o fază intermediară de tipul vai d’ mama lui, sau pur şi simplu prin contaminare cu exclamaţia vai, mamă! sau cu imprecaţiile în care apare termenul mamă (mama lui!...). Rămîne surprinzătoare, oricum, răspîndirea destul de rapidă a inovaţiei regionale în registrul colocvial de azi. 

Tiparul pare să se extindă şi la celelalte variante ale formulei depreciative: „«M. nu are bani să treacă strada şi minte lumea că o să facă iar echipă. Vai capul lui», a spus C. la sport.ro“ (evz.ro); „maşina asta arată jalnic deocamdată. pînă şi motoru arată vai pielea lui“ (forum4tuning.ro). Poate că vorbitorii sînt atraşi (conştient sau inconştient) de noutatea unei inovaţii minore, care adaugă o notă de originalitate exprimării. Nu cred, totuşi, că aceasta va putea înlocui structura tradiţională (vai de...); mai curînd se va banaliza, rămînînd un simplu caz de variaţie.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.