Un ghid de tăiat venele

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Un ghid de tăiat venele jpeg

Stau la o masă în restaurantul cel bun din clădirea cea procopsită din Strasbourg. Am fost invitat la masă şi chinui cu entuziasm limba franceză, încercînd să comand o ciorbă. Cum comeseanul meu nu vorbeşte deloc franţuza, îi iau şi lui acelaşi lucru. Ne este adusă o ciorbă care pe meniu avea o poveste de vreo 30 de cuvinte. Bănuiesc că jumate din poala de bani pe care trebuie să îi plătesc se duc către poetul care a scris legenda cartofilor gingaşi crescuţi personal de urmaşii direcţi ai grădinarului Regelui Soare. Desigur, au fost udaţi zilnic de nişte turturele care aduc în cioc apa Evian din Alpi. L-au adus şi pe Domingo periodic să le cînte plantelor, pentru ca nu cumva să mîncăm barabule stresate. Ciorba are nişte cercuri artistice din spanac şi vine în nişte farfurii de fiţă. Mă gîndesc oarecum îndurerat că eu aş fi mîncat şi ceva care să nu fi căzut sub incidenţa dreptului de proprietate al lui Picasso, dar – deah! – acuşi m‑am ajuns şi trebuie să îmi schimb gusturile de ţăran.

Am avut deja experienţa descrierii apartamentelor din Alsacia. Fie toţi agenţii imobiliari sînt fraţi cu codrul cînd vine vorba de străini, fie sînt născuţi cu metafora în sînge, fie am eu un şoc cultural. Apartament chic înseamnă că au împărţit debaraua în două şi o vînd ca duplex. Ghiveciul cu ficus care decora cei cinci metri pătraţi va fi vîndut drept grădină comună. Palatul cu privelişte senzaţională pentru oameni cu gusturi deosebite e, de fapt, un pod mansardat unde vîntul bate cît se poate de liber şi poţi să încerci senzaţia de saună sau de frigider natural, în funcție de anotimp. Priveliştea există – macaraua din faţă fiind un decor sofisticat şi îndrăzneţ care merită preţul modic echivalent cu preţul închirierii Filiaşiului pe perioada verii.

La masă discutăm despre un ghid de bune practici. După vreo zece minute încep să îl urăsc întîi pe el şi apoi lumea în întregimea ei. Dacă aş putea, mi-aş scoate creierul şi i-aş trage cîteva şuturi după scuipăturile de deochi necesare. Batem apa în piuă cu o dedicaţie vrednică de cîştigarea unui titlu mondial sau olimpic. Încet-încet devin suicidar şi îmi imaginez cum ar fi să dezvolt un ghid de tăiat venele, special pentru miile de specialişti în bla-bla. Bineînţeles, ghidul ar trebui să strîngă cele mai bune practici în domeniu şi să aibă recomandări complexe care ţin seama de nevoile tuturor şi în special ale celor la risc. Va trebui, bineînţeles, să fie examinat, discutat şi aprobat de instituţiile competente.

Decid să schimb subiectul. Reuşesc cu greu, dar omul din faţa mea începe să dezvolte o teorie absolut stupefiantă despre felul în care s-au făcut nişte angajări. Nu credeam că o să pot să fiu surprins de aşa ceva, că doar am petrecut o mare parte a ultimului an într-o administraţie publică în care alergarea pe loc, jocul de gleznă sincron şi conspiratita au atins, credeam eu, toate culmile posibile ale rafinamentului. Împing spanacul Swarovski şi zeama din cartofii îmbrăcaţi la Prada în gura rămasă deschisă şi îmi implor piticii să tacă pînă cînd reuşesc să trec şi de hopul ăsta în viaţă. Omul e din nordul Europei şi o să am mare nevoie să lucrez cu organizaţia pe care o reprezintă. Continuă cu entuziasm. Am terminat opera din farfurie, am mîncat tot coşul de pîine, iar piticii ţopăie plini de fericire.

Nu îndrăznesc să comand nimic altceva, nu de alta, dar meniul are vreo 20 de pagini şi conţine doar patru feluri de mîncare. Ca să aflu ce comand, am nevoie de un mic masterat în filozofie şi de unul în franceză. În plus, la cît timp a durat ca să mi se aducă primul fel şi la cît vorbeşte omul din faţa mea, mă gîndesc că foamea este, în fapt, o binecuvîntare. Mă uit pe mesele din jur la farfuriile îndesate cu ierbotenii de toate felurile, aranjate de parcă s-ar duce la nunta lu’ Bote. Cum preţurile sînt îndeajuns de mari încît să includă şi caii sau vacile care s-ar bucura nespus de oferta existentă, mă decid să mă concentrez pe apa comandată iniţial.

Disperat, încerc să recapitulez în cap discuţia despre ghid, sperînd că asta va trimite gaşca agitată de pitici la culcare şi fără Albă ca Zăpada, care nu e nicăieri în peisaj. Creierul mă ameninţă că o să vomeze, aşa că, firesc, îl întreb pe domnul din faţă ce crede despre extratereştri. Băiatul e profesionist şi, bineînţeles, este un mare suporter. E convins că sînt printre noi. Îi dau mare dreptate, căci sigur noi doi sîntem de pe planete diferite.

La masa de lîngă mine stau trei asiatici, iar unul dintre ei, cu eleganţa specifică gesturilor celor mai fireşti, îşi taie cu entuziasm unghiile. Nenea din faţă reuşeşte, în fervoarea explicaţiilor, să îşi pună o jumate de lingură de ciorbă pe cravată, mărindu-i în mod semnificativ valoarea. Nu ştiu dacă există pe undeva vreun ghid de tăiat unghii la restaurant, dar sînt convins că s-ar găsi în mod sigur o finanţare sănătoasă care să dezvolte o metodologie, să facă un studiu, enşpe sute de seminarii, nişte training-uri micuţe şi, bineînţeles, o grandioasă conferinţă de lansare a ghidului. Ezit să îi vînd ideea, nu de alta, dar nu vreau să îi dau motive gratuite de bucurie.

Domnul de lîngă mine continuă cu conspiraţia. Mă gîndesc cu reliogizitate la mulţii dumnezei care ar merita pomeniţi şi la cîte chestii puteam să fac în timpul pe care l-am pierdut. Îi fac discret un semn chelnerului pentru plată. Se materializează imediat lîngă noi cu nota. Lejer aş fi putut cumpăra o shaormerie de cartier cu banii ăia. Oricum, sînt fericit că am scăpat de extraterestru, deşi îmi ghiorăie maţele de foame.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.