Tuk-tuk: adrenalină la preţ mic

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Cai frumoşi jpeg

S înt într-un tuk-tuk. Sînt convins că şoferul simte că şi-a ratat cariera şi doreşte cu orice preţ să ne demonstreze că are potenţial de campion mondial la motociclism şi că poate reprezenta cu succes Thailanda în orice competiţie. Înţeleg acum de ce  şeful securităţii de la biroul de aici mi-a spus că cel mai mare pericol în Bangkok este mersul cu tuk-tuk-ul. Nu mă pot baza  pe Miracol (Tamrat) – aşa îl cheamă pe etiopianul mic şi relativ slăbănog care stă să leşine în dreapta mea. Prin urmare, mă agăţ de Tanya, australianca solidă şi de neclintit din stînga. La nevoie, sînt sigur că e mult mai de ajutor decît orice airbag. 

Douăzeci de minute de adrenalină la preț mic: 100 de baht (cam 2 euro jumate). Metroul şi sky-trenul sînt chiar mai ieftine şi au şi avantajul aerului condiţionat. Din păcate, Tamrat şi Tanya consideră că nu sînt „experienţe“ culturale, aşa că trebuie să iau mai departe barca. 

S ufăr ca un tîmpit vreo 30 de minute, timp în care slăbesc vreo două kile şi fac schimb de transpiraţie cu mult prea multă lume. Nenea care conduce barca cu vreo 300 de oameni în ea e şi el un dement. Mă gîndesc că turiştii care îşi doresc o asemenea experienţă ar putea să experimenteze cu unul dintre piloţii de Formula 1 rataţi care şi-au găsit de lucru la metroul bucureştean, pe la ora 17, într-o zi caniculară de iulie.

Decid că nu sînt bun de turist, le urez de bine companionilor şi continui să văd Bangkok-ul ca un rom aristocrat ce sînt, folosind sistemul de transport în comun pe şine, care funcţionează ireproşabil.

Traficul este minunat pentru o parcare aglomerată dintr-un mall. Ajung de fiecare dată mai repede de la staţia de metrou la hotel decît oricare maşină, indiferent dacă e o rablă sau ultimul model de Merţan, deşi e de mers cam zece minute.

Mă duc să mănînc la unul dintre multele restaurante de la etajul 21, adică ultimul, al unui ditamai mall-ul. Am primit sfaturi că nu ar trebui să mănînc pe stradă şi, în ciuda corului de „Gică contra“ (piticii mei), decid să mă conformez. Restaurantele arată bine. La fel de bine arată însă şi libarca de pe farfuria de prezentare, aşa că îmi bag picioarele şi mă duc chitit să mănînc de pe stradă. Ajut o tanti să împingă un cărucior de gătit pînă la un colţ şi hotărăsc să mănînc de la ea. Îmi arată un meniu paradit tare. Cer o supă Tom Kung. O găteşte în faţa mea şi pricep de ce supa mea thailandeză nu are gust. Pune cam de cinci ori mai multă sare, ardei iute şi sos de peşte decît puneam eu. În mod sigur, şi legumele şi fructele proaspete-proaspete sînt de ajutor. Iese o chestie minunată, pe care o mănînc plîngînd şi plin de muci din cauza usturimii. 

Pentru următoarele patru zile încerc de fiecare dată altceva de pe meniul uzat, dar curat. Femeia ţine o curăţenie impecabilă la locul de muncă. Mîncarea e absolut dumnezeiască. Costul e de vreo trei ori mai mic decît la un restaurant acceptabil, şi de vreo zece ori mai puţin decît la un restaurant pentru turişti de fiţe.

Pantip Plaza e un loc care trebuie vizitat dacă sînteţi obsedaţi de electronice: Mac-urile sînt cam cu 30% mai ieftine decît în România (mai ieftine chiar decît în State) şi la fel sînt şi telefoanele. Puteţi să vă luaţi şi chestii contrafăcute, şi băieţii vă spun că sînt făcături, dar vă oferă garanţie. Oricum, preţurile la brand-urile originale sînt cu cel puţin 15% mai mici decît în România.

Şi piaţa de week-end Chatuchak este un loc în care trebuie să mergeţi neapărat. Se negociază tare şi, în general, preţurile cerute sînt cu minimum 40% mai mari decît ar trebui să fie.  

Regimul e minunat: dictatură militară sprijinită de monarhie. Pozele regelui şi ale reginei sînt peste tot. Am o epifanie şi înţeleg de ce e nevoie de Photoshop. Vorbitul de rău al familiei regale se pedepseşte cu închisoare pe o durată medie spre lungă, aşa că nu comentez frumuseţea cuplului regal. Zilnic se cîntă imnul (dimineaţa şi seara) şi trebuie să pretinzi că îţi pasă. Nu de alta, dar toată lumea din jurul tău împietreşte şi e cam multă poliţie în jur. Sînt cîteva emisiuni la televizor care i-ar face invidioşi nu numai pe admiratorii regimului Ceauşescu, dar şi pe cîţiva dintre gorniştii faimoşi de pe la televiziunile de ştiri.

Activiştii pentru drepturile omului au viaţă grea: atît abuzurile îngrozitoare din sudul Thailandei, cît şi situaţia minorităţii Rohingyas sînt discuţii tabu. Deşi pornografia este interzisă, prostituţia este principala atracţie turistică în Thailanda. Femei şi puştoaice sînt traficate de peste tot din regiune. 

C u o zi înainte de a pleca sînt pe una din străzile cele mai circulate şi aud în faţa mea un puşti entuziast care îi spune prietenului lui: „Mamă, ce cur tare are blonda asta!“ Blonda se întoarce şi îl înjură de mă-sa. Rîd. Rîd şi ei şi mergem împreună să mîncăm. Descoperim că toţi locuim la o distanţă de cam doi kilometri unul de celălalt în Bucureşti.  

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.