Sufletul cast şi pudoarea dicţionarelor

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Sufletul cast şi pudoarea dicţionarelor jpeg

Dacă acum cîteva decenii ne puteam plînge de faptul că tinerii foloseau prea puţin dicţionarele pentru a-şi lămuri sensurile unor cuvinte nefamiliare, în prezent situaţia s-a schimbat: dicţionarele online sînt accesate frecvent. Utilizarea lor nu este însă întotdeauna ghidată de spiritul critic, manifestat printr-o necesară prudenţă faţă de limitele şi capcanele lexicografice. În absenţa contextelor şi a colocaţiilor specifice termenilor, definiţiile prea generale riscă să confirme uzuri improprii. M-a surprins, de curînd, o formulare (de referat studenţesc) despre discursul cast al unui politician. În opinia autoarei textului, cast ar fi însemnat, cu aproximaţie, „onest“ sau „serios“. Din păcate, confruntarea cu dicţionarul nu o putea convinge pe deplin pe studenta în cauză că folosise cuvîntul în mod impropriu  (şi involuntar comic). Definiţia din DEX, prin lanţ de sinonime aproximative – „pur, nepătat, neprihănit; virtuos“ – nu indică nimic foarte specific. Bănuiesc că, în contextul vieţii publice şi al mentalităţilor actuale, a fi nepătat şi virtuos le evocă unor tineri cititori în primul rînd absenţa faptelor de corupţie, nu a relaţiilor sexuale.

Maniera vagă şi eufemistică a definirii cuvîntului cast (cultism modern, preluat în secolul al XIX-lea cu forma din latină şi cu sensurile din franceză şi alte limbi romanice) se regăseşte în aproape toate dicţionarele noastre. Cele interbelice sînt în mod previzibil pudice, propunînd un sens moral foarte general: „curat, rezervat și modest“ (Șăineanu, ed. VI, 1929); „curat (la suflet), nevinovat, fără prihană, neprihănit“ (Candrea, 1931); „curat, fără pată morală: suflet cast; căruia nu-i place vorba sau purtarea urîtă: ureche castă“ (Scriban, 1939). Singurul care alege să fie mai explicit, dicţionarul Academiei (Dicţionarul limbii române, coordonat de Sextil Puşcariu), recurge la o precizare cu aer desuet, definiţia nefiind deloc ajutată de multiplicarea sinonimelor parţiale: „(mai ales despre fecioare) care-şi păstrează sufletul şi trupul curate, nepătate, neîntinate, nevinovate; neprihănit, fără prihană“. Dicţionarele ulterioare au repetat acelaşi lanţ de cuvinte, schimbîndu-le cel mult (pentru a-şi dovedi originalitatea şi efortul de elaborare) ordinea: „virtuos, pur, neprihănit, nepătat“ (Dicţionarul limbii române literare contemporane, DLRC, 1955-1957), „pur, neprihănit; virtuos“ (Dicţionarul limbii române moderne, DLRM, 1958); „pur; virtuos“ (Micul dicţionar academic, MDA, 2000-2003); „curat, pur, neprihănit“ (Noul dicţionar universal, NDU, 2006); „neprihănit, pur, virtuos“ (Dicţionarul explicativ ilustrat, DEXI, 2007) etc. Să nu ne imaginăm că precizarea sensului ar putea veni de la vreunul dintre sinonimele seriei: în DEX, neprihănit înseamnă „care este fără prihană, fără păcat, fără vină, pur, curat, nepătat, imaculat; spec. cast“, iar prihană este definit ca „faptă care încalcă morala; vină morală, necinste; păcat“. Nu e vorba, desigur, doar de formulări prudente şi eufemistice, ci şi de o presupoziţie culturală prin care calitatea de a fi nepătat, prototipul rigorii morale, e asumată ca fiind de natură sexuală, mai mult decît, să zicem, pecuniară.

Cînd dicţionarele spun prea puţin despre folosirea cuvintelor, despre restricţiile lor de combinare, Internetul poate oferi verificări utile: în corpusul CoRoLa, cast (forma de masculin singular a adjectivului şi cea adverbială) are doar 261 de prezenţe (puţine în comparaţie cu pur, care apare de 34.452 de ori). Dintre acestea, cîteva sînt de fapt apariţii ale omonimului său recent, anglicismul cast, care începe să înlocuiască, în cronicile de film, termenul distribuţie: „de data aceasta, recurge la un cast de neprofesioniști“; „este una dintre cele mai fresh producții americane și se bucură de un cast special“ etc. Citatele aparţin, în totalitate, unui registru înalt, fiind extrase din reviste şi blog-uri culturale sau din literatură. Multe dintre folosirile adjectivului şi ale adverbului cast sînt figurate (de genul „trupul cast al serii“), ceea ce nu prea ajută la stabilirea sensului de bază, din uzul curent. Pînă la urmă, rămîn totuşi destule contexte care dezambiguizează termenul, dovedindu-se mai utile decît definiţiile din dicţionarele citate mai sus: „să fiu cast ca un sfînt bizantin“; „el i-a promis severei mame că va rămîne cast pînă la căsătorie“; „Vreți să spuneți că cinci ani ați fost cast?“; „un sărut aproape cast care tamponează buzele fără să le deschidă“; „logodit cast timp de opt ani“, „Mă sărută cast pe obraz“; „Mă sărută cast pe frunte și-mi zice noapte bună“ etc.

Cultismul cast pare să lipsească din stilul conversaţiei cotidiene, dar tinerii cititori ar putea să-l deprindă măcar din literatură. Mai puţin din poezia lui Ion Barbu, în care asocierile sînt surprinzătoare şi ambigue („Cast hidrofil, te aşteptam“, în Falduri), dar mult mai uşor din proza lui Călinescu, de exemplu din Enigma Otiliei: „Pe Otilia o iubea cast, o voia ca pe o viitoare soție, Georgeta îi era trebuitoare fiziologicește“.

În dicţionarele străine contemporane, echivalentele cuvîntului – urmaşe ale latinescului castus – sînt mult mai clar şi mai direct explicate: în Cambridge Dictio-nary online, sensul de bază al englezescului chaste este „care nu a a avut relaţii sexuale sau care le are doar cu persoana cu care este căsătorit“; este menţionat şi un sens figurat, referitor la un stil decorativ simplu, auster. În Trésor de la -langue française informatisé, cuvîntul chaste este definit – în sensul său de bază – ca referitor la cel „care practică castitatea“, aceasta din urmă fiind o „virtute con-stînd în abţinerea de la plăcerile carnale ilicite şi de la tot ce se leagă de acestea (gînduri etc.); prin extensie, reţinere manifestată faţă de plăcerile carnale licite (în cadrul căsătoriei)“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.