Sînt obtuz: fiica mea este mai importantă decît Statul

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Sînt obtuz: fiica mea este mai importantă decît Statul jpeg

„Nu ştiţi nimic, toate şcolile primare din România sînt la fel. Nu are rost să vă agitaţi căutînd una mai brează. Toate sînt la fel“, încheie domnul inspector-şef conversaţia. Eu rămîn perplex. Pînă atunci, căutasem să îi explic de ce zeci de mii de părinţi se agită, apelînd la orice artificiu administrativ, pentru a-şi înscrie copiii acolo unde vor ei, nu unde vrea Statul. Domnul inspector-şef este Statul. Este uşor condescendent, explică de undeva de sus, ceea ce eu, prostimea, îmi închipui că ştiu. Numai că eu ştiu prost. Firesc, Domnia sa Statul ştie mai bine şi îşi dă toată silinţa pentru a mă aduce pe calea cea bună, cea dreaptă, cea raţională.

Nesimţitorul de mine crede prost cum că unele şcoli generale au profesori mai buni, că altele stau mai prost la capitolul material didactic, că unele se află în cartiere ceva mai rău famate, că altele sînt în zone mult prea-bine famate. Nesimţitorul de mine încearcă să dea o mînă de ajutor Statului-care-le-ştie-pre-toate-mult-prea-bine şi să îi ofere o bursă neoficială a şcolilor primare. Unele mult-prea-bune, altele mult-prea-slabe. La mijloc, undeva, şcoli decente, cu învăţători buni şi dedicaţi, aflate în zone sigure ale oraşului. La una dintre acestea îmi doresc înscris copilul. Detest ideea faimoasei şcoli nr. 11 sau (brrr) a odioasei unităţi de învăţămînt (că altfel nu pot să spun) numite „Jean Monnet“. Nu snobismul de a mă vedea la şedinţa cu părinţii cu domnul X sau doamna Y m-a făcut să optez pentru şcoala la care sper să înveţe fii-mea, de la toamnă. Nici vorbă. Determinante au fost povestirile colegilor care au copiii acolo, distanţa faţă de casă şi, să nu uit, zîmbetul incredibil al unei doamne învăţătoare pe care copiii „ei“ (clasa a IV-a acum) o iubesc. Pentru că şi ea îi iubeşte (mi-am dat seama după zîmbet).

Regret teribil că nu am conştiinţa civică necesară spre a lupta pentru ca toate şcolile generale să fie la acelaşi nivel. Am trecut de 30 de ani. Nu mai cred în activisme care schimbă naţia în cîteva luni. De aceea, dragă Mircea Vasilescu, apropo de articolul tău de săptămîna trecută, aştept să îmi înscriu copilul la o şcoală bună, apoi voi trece automat în tabăra activiştilor pentru egalitatea de şanse între şcolile generale din România. Am trecut de 30 de ani, aşa că îmi închipui de ce s-a lăsat cu zaveră anul acesta, la reforma „clasei pregătitoare“. Nişte domni şi nişte doamne care zic că sînt Statul-care-le-ştie-pe-toate şi-au închipuit că România e Franţa. În Franţa, nu contează în ce şcoală îţi bagi copilul. Cam toate au, probabil, aceleaşi standarde de educaţie şi calitate. După cum spunea, însă, patronul spiritual al celor care cred că ei-sînt-Statul (domnul inspector-şef, de exemplu), vara nu-i ca iarna. Prin extrapolare, îndrăznesc să cred că România nu e (încă) precum Franţa. Dragă Mircea, de la toamnă încolo sînt al vostru, trup şi suflet, al celor care dorim să construim în România un învăţămînt primar aidoma celui francez. Pînă atunci însă, nu pot să mă prefac că mi-e indiferent în ce şcoală va învăţa fii-mea. Nu mă pot juca de-a viaţa ei pentru că noi, părinţii, ne credem deja într-un viitor mai bun.

Am trecut de 30 de ani, astfel încît pot comunica domnului Stat-care-le-ştie-mai-bine că nu numai sistemul de educaţie a opus rezistenţă. Întreg Statul i-a opus rezistenţă. Ştiţi, domnule inspector-şef, cum merge acum actul administrativ al mutaţiei în buletin? Ca pe roate… Mii de părinţi s-au gîndit că singura şansă a copiilor la o şcoală mai bună este să-şi facă mutaţie la o adresă apropiată şcolii dorite. Ştiţi cîte doamne învăţătoare şi-au luat „în spaţiu“ copii, pentru a-i avea în clasă, de la toamnă? Noi nu am făcut asta. Am zis că am merge prea departe. Ipocrizia ni s-a părut mult prea gogonată. Ceea ce m-a amuzat cel mai tare a fost răspunsul celor de la evidenţa populaţiei. Valul de mutaţii în buletin a fost rezolvat cu o operativitate uluitoare. Aproape pe loc se făcea totul. Fără ciubucuri, fără scandal.

De unde înţeleg că românului încă îi pasă de învăţătura copilului şi că poliţiştii de nivel mediu înţeleg nevoile societăţii mai bine decît şefii din Ministerul Învăţămîntului.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: Wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.