Sfidări banale

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La sfîrșitul săptămînii trecute, Bucureștiul a fost, din nou, scena unui marș de protest. Sub umbrela unui mesaj generic, mai multe mii de persoane au cerut, printre altele, depolitizarea Curții Constituționale și demisia premierului Mihai Tudose, considerat nedemn pentru funcția pe care o ocupă în prezent.

Participarea a fost mult mai redusă decît la alte mitinguri de acest fel, iar una dintre explicații stă în temele mitingului, excesiv de tehnice și obositoare pentru cetățenii de rînd. Deciziile CCR au nuanțe, iar presupusul plagiat al premierului e și el, deocamdată, sub dubiu. Nu intru în detalii, dar cred că deja enervările clasei active românești își pierd încet-încet concentrarea. Sigur că deciziile CCR sînt criticabile și bănuielile privind lipsa de autonomie a judecătorilor ei legitime. La fel și discuțiile despre cariera academică a premierului sau calitatea îndoielnică a membrilor guvernului. Toate acestea sînt subiecte valide, însă cred că atenția ar trebui îndreptată totuși către sursa politică a acestor nemulțumiri.

A trecut cumva în plan secund faptul că al treilea om din statul român este un condamnat penal pentru fraudarea unui referendum. Un om care minte senin și zîmbește ironic ori de cîte ori i se pune o oglindă în față. Altfel spus, în căutarea unei societăți drepte și oneste, militanții civici au început să trateze simptome neclare în loc să se ocupe de maladia evidentă care le generează.

Dl Liviu Dragnea încă este considerat partener politic de către opoziție și își folosește puterea pentru a genera și mai multă putere. În fapt, România e, zilele astea, un soi de domeniu privat al cărui administrator, arendaș dacă vreți, se mai schimbă din cînd în cînd, după voia și nevoia președintelui PSD. Nu e clar cînd a devenit Liviu Dragnea tolerabil, dar faptul că e din ce în ce mai puțin contestat (aproape deloc la nivelul opoziției formale) e un semn evident al scufundării României în cinism.

Am amintit în acest spațiu despre neplăcerea evidentă cu care oficiali ai unor guverne străine vorbesc despre dl Dragnea. Și scriam atunci că reacția inevitabilă este aceea de exasperare neputincioasă: „E treaba voastră, a românilor“. Am însă îndoieli majore că există prea mulți români care răspund afirmativ atunci cînd sînt întrebați dacă vor ca deciziile privind banii, educația și sănătatea lor să fie luate de un infractor. În fapt, cel mai mare truc al lui Liviu Dragnea este acela că reușește să își creeze această imagine de individ atotputernic și inevitabil. Are mulți complici. De la minionii ridicoli pe care îi trimite la TV să îi poate mesajele pînă la jurnaliști care și-au uitat autonomia și diverși practicanți ai relativismului public.

Însă președintele PSD și al Camerei Deputaților nu este nici atotputernic, nici inevitabil. E doar un navigator iscusit care profită de calcule de moment ale celor care ar putea să îl împingă înapoi în penumbra în care îi este locul. De la colegii lui din PSD pînă la oamenii de afaceri care fac anticamera și reprezentanții Opoziției care au uitat să îi conteste legitimitatea. Deputații care se lasă conduși în ședințele Camerei fără să îi amintească zilnic de condamnare, președintele României care îl primește la Cotroceni și organizațiile profesionale, sindicale și civice care îi cer ajutorul.

Principalul distribuitor de rente și indulgențe al României are acest merit dubios: a reușit să îi facă pe toți cei cu care intră în contact să se simtă mici și neputincioși. Pînă și manifestanții de pe străzile Bucureștiului l-au acceptat. Acum țintele lor sînt persoane de rangul doi, avataruri ale domnului Dragnea, la care chiar domnia-sa va renunța dacă devin inutile. Ținte false menite să obosească neprietenii și să ducă la acceptarea narațiunii pe care infractorul din fruntea Camerei Deputaților o dorește dominantă. Este – și trebuie să îi recunosc asta președintelui PSD – o mostră de abilitate fantastică. Scriu abilitate, dar mă gîndesc la șmecherie. Dar mai e o explicație acolo și aceea stă în slăbiciunea tot mai evidentă a instituțiilor românești.

Mi s-a părut aproape ironic să citesc într-o investigație Rise Project faptul că procurorii brazilieni se interesează de afacerile de peste Ocean ale lui Liviu Dragnea. Procurorii brazilieni. Întrebarea firească e dacă există vreo urmă de interes la nivelul omologilor lor români. Dezvăluirile Rise privindu-l pe acest om, care de mulți ani de zile trăiește din salariu de la stat, dar a văzut Brazilia mai des decît Clujul, au început cu ceva vreme în urmă.

Și pentru că veni vorba despre salariul domnului Dragnea, poate ar trebui să i se transmită admirația pentru felul în care își gestionează relațiile de familie. Probabil este un monument de empatie și o prezență permanentă. Asta e probabil singura explicație coerentă pentru donația sub formă de limuzină primită de la rude. Un gest rar care ne obligă cumva să ne amintim pios de mai faimoasa mătușă Tamara a lui Adrian Năstase care, la rîndu-i, a arătat că știe să prețuiască valorile familiale.

Liviu Dragnea sfidează România în fiecare zi. Și România acceptă. A devenit banal să o disprețuiești. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.