Scheletele din dulap

Publicat în Dilema Veche nr. 907 din 26 august – 1 septembrie 2021
Scheletele din dulap jpeg

Dosarul din Statele Unite ale Americii al premierului Florin Cîțu aduce abrupt în actualitate tema „scheletelor din dulapul” politicienilor. În ultimii ani, subiectul se răcise, altele erau dezvăluirile interesante referitoare la politicieni, adică, de cele mai multe ori, dosarele de corupție deschise de DNA. Chestiunile morale care țineau de trecutul politicienilor nu mai erau teme interesante pentru opinia publică. Balanța care a măsurat gradul de vinovăție a politicienilor a judecat în ultimii zece ani cu alte instrumente decît cele privind dosare vechi referitoare la tot felul de situații mai mult sau mai puțin jenante întîmplate cu ani în urmă.

Întîmplător sau nu, dosarul din Statele Unite ale Americii al premierului Cîțu este tipic pentru un model de dezvăluiri care vizează fapte petrecute cu mulți ani în urmă, dar, este adevărat, importante. Felul în care „dosarul Cîțu” a fost prezentat în etape: știrea arestării pentru 48 de zile, un împrumut se pare neachitat în condiții neclare, fotografia de la momentul incidentului și suspiciunea jenantă că actualul premier ar fi putut consuma și droguri, nu doar băuturi alcoolice, toate au o anumită derulare în timp, care este posibil să nu se fi încheiat.

Fără îndoială că premierul este vinovat moral, iar sursa informațiilor, ritmicitatea cu care sînt aduse la cunoștința publicului sau eventualele viitoare noi dezvăluiri nu scuză cu nimic greșelile premierului din urmă cu douăzeci de ani și naivitatea acestuia că lucrurile vor rămîne ascunse.

Dosarul din Statele Unite al prim-ministrului Florin Cîțu redeschide un sezon ce a fost uitat pentru o vreme. Este vorba despre „scheletele din dulap”. În anii ʼ90, tema era prezentă intens în societatea românească. Ani întregi, mass-media a fost plină de dezvăluiri despre noii politicieni plecînd de la celebra întrebare: „Ce ați făcut înainte de anul 1989?”. Atunci, anatema viza diferite grade de vinovăție. Pe rînd, mulți dintre noii politicieni erau descoperiți ca foști lucrători în vechea Securitate, colaboratori ai fostei Securități, nomenclaturiști, adică foști angajați în zona de decizie la partid sau în instituțiile de stat și activiști politici la nivel județean.

Majoritatea politicienilor instalați la putere sau în opoziție, după anul 1989, s-au dovedit a avea „schelete în dulap”. Erau fie foști colaboratori ai Securității, fie avuseseră funcții de rang înalt la nivel local sau central, în partid sau în stat. Puțini dintre noii politicieni au plătit nu legal, ci cu cariera, pentru ceea ce făcuseră înainte de anul 1989.

Punctul 8 al Declarației de la Timișoara, care spunea că nici un fost activist nu mai poate ocupa o funcție politică în noua democrație, nu s-a putut transpune în termeni legali, iar raportarea la principiul punctului 8 a fost în cel mai bun caz una morală. Prea puțini însă dintre noii politicieni s-au abținut să intre în politică sau s-au retras din funcții după ce au fost descoperite „fapte imorale” legate de ei, înainte de anul 1989.

Nu doar în politică am avut de-a face cu „scheletele din dulapuri”, ci și în afaceri. În anii ʼ90, o parte dintre oamenii de afaceri români proveneau fie din vechea Securitate, fie din fostele întreprinderi de comerț exterior. În primii ani de după Revoluția din 1989, cei mai mulți dintre noii oameni de business avuseseră o legătură cu Securitatea, cu partidul sau cu statul comunist.   

Ceva mai tîrziu, legăturile imorale au fost considerate cele cu partidele politice, iar legendele spun că marii afaceriști români „decartau” la toate partidele importante, dintr-un calcul extrem de simplu și de rece, acela că „picau” bine, indiferent de cine cîștiga alegerile.

A fost nevoie să treacă trei decenii pentru ca oamenii de afaceri români, creați la începutul anilor ʼ90, să iasă din scenă și, odată cu ei, și „scheletele din dulapurile” lor. Noua generație de antreprenori nu mai are legături cu vechea Securitatea, pentru că mulți dintre ei s-au născut după anul 1980.

„Scheletele din dulap” sînt acum alții. De exemplu, noii antreprenorii afirmă răspicat că afacerile cu statul au un grad ridicat de risc reputațional. După atîția ani de afaceri dubioase cu statul, de licitații trucate, s-a trecut în cealaltă extremă: tinerii antreprenori au ajuns să se ferească să lucreze cu bani publici. Afacerile cu statul sînt considerate a priori dubioase și sînt evitate de noii antreprenori.

În principiu, lucrurile s-au schimbat și în ceea ce privește politicienii. Un singur exemplu este sugestiv. Dacă, în anii ʼ90, dezvăluirile cele mai dure la adresa unui politician erau legate de colaborarea cu Securitatea, acum discutăm despre prim-ministrul Guvernului României care, în urmă cu douăzeci de ani, studia în Statele Unite și a fost găsit la volan, de poliție, sub influența băuturilor alcoolice. Alte vremuri, alte teme, alte probleme.

Însă există un element comun, și anume „scheletele din dulap”. De fapt, în principiu, o bună parte dintre greșelile din trecut pot fi tratate astăzi în cheie morală. Cei mai mulți dintre politicieni și unii dintre oamenii de afaceri nu pun mare preț pe morală. Drept urmare, descoperirea „scheletelor din dulap” face doar deliciul publicului. Politicienii și oamenii de afaceri vizați merg înainte de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: adevarul.ro / gov.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.