Sănătatea, monopol natural

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Sănătatea, monopol natural jpeg

Nu am citit cele aproximativ 100 de pagini ale propunerii legislative, nici cele cîteva mii ale actelor normative la care face trimitere Faimoasa Reformă Propusă şi Retrasă, dar nu cred că s-a propus privatizarea SMURD-ului. Mai degrabă – adăugarea pe piaţa serviciilor medicale de urgenţă a unor competitori privaţi. Competitori la ce? Păi, la felia subţirică a finanţării publice, evident. Prea multe dezbateri pro şi contra propunerii de reformă nu am urmărit deoarece nu s-au organizat. Discursurile au fost paralele. Dom’ preşedinte la Cotroceni, cum îi şade bine unui preşedinte. Medicul Raed Arafat la televiziunile de ştiri, cum îi şade bine cuiva care nu este de acord cu o lege propusă de guvern. Excepţia s-a chemat intervenţia năucitoare a lui Traian Băsescu, telefonic, la unul dintre posturile de televiziune. Din tot ce s-a argumentat în ocazii diferite, tind să fiu de acord cu Raed Arafat. Motivele-mi sînt strict economice.

Şcoala de gîndire a grupului care a scris propunerea de reformă a sistemului de sănătate s-ar chema de tip neoliberal, orientată spre piaţă, spre concurenţa liberă. În opinia onorabilului curent de gîndire respectiv, statul este cel mai prost administrator posibil (parţial de acord), iar Maica Cererea şi sora ei Preacuvioasa Oferta trebuie pictate de-a dreapta şi de-a stînga intrării în sediul guvernului, asemeni tablourilor votive din biserici. În general, oamenii ăştia au puţine dubii, lecturi relativ limitate şi orgoliul de a-şi putea trata orice oponent cu eticheta de stîngist, pe care o lipesc mîndru pe fruntea celor care le solicită şi nuanţe de gri. Mă amuză teribil să le văd frămîntările atunci cînd le ofer spre reflecţie sisteme de tip monopol natural. Cel mai banal exemplu este cel al utilităţilor publice: gaz, curent, cablu TV, apă, canalizare, salubritatea. Oricît v-aţi chinui dumneavoastră, stimaţi plătitori de facturi lunare, oricît veţi bombăni calitatea serviciilor sau preţul prea mare, nu veţi putea să schimbaţi furnizorul la nici unul dintre cei enumeraţi mai sus. De aceea, ele se numesc monopoluri naturale şi reprezintă ţinta favorită a propunerilor reformiste globale (pro-consumator, vezi Doamne), de cîţiva ani încoace. Necazul este că, pe cît de multe au fost încercările, pe atît de numeroase au fost şi eşecurile, în toate ţările care s-au înverşunat în a ataca problema. Pînă şi în California, cel mai bogat stat al celei mai bogate naţiuni a lumii, rezidenţii s-au pomenit,  acum cîţiva ani, că au curent două ore pe zi, din cauză că liberalizarea sistemului de distribuţie a curentului electric s-a făcut limitat, cu păstrarea unei subvenţii din bani publici. Comisia Europeană încearcă, ipocrit, să promoveze concurenţa între producătorii şi distribuitorii de energie, îi obligă la unbundling (separarea producţiei de distribuţie) şi anchetează regulat giganţii tip EON şi GDF pentru înţelegeri de cartel şi practici anticoncurenţiale. Pe scurt: dacă dumneavoastră aţi constatat că serviciile de livrare ale gazului, curentului sau apei nu sînt cu mult mai bune în raportul calitate-preţ, de cînd România le-a privatizat, înseamnă că sînteţi pe aceeaşi baricadă cu mine: apreciem argumentaţia neo-liberală, numai că îi vedem şi limitele.

Care să fie legătura între monopolurile naturale şi recenta dispută Băsescu-Arafat? Păi, oameni cu mult mai deştepţi decît mine încep să fie de părere, argumentat, că pînă şi în cele mai liberalizate pieţe din lume (cum ar fi cea americană, de exemplu), serviciile medicale reprezintă un monopol natural. De ai spitale private sau de stat sau de ambe tipuri, că sînt finanţate printr-o casă de asigurări privată sau administrată de guvern, hibele fundamentale sînt aceleaşi. Calitatea serviciilor medicale oferite este direct proporţională cu banii cheltuiţi care, în general, sînt direct proporţionali cu PIB-ul şi nu au legătură cu sistemul. Acesta trebuie tratat ca un monopol natural, cu toate pierderile şi risipa aferente.

Cred că asta nu a ştiut domnul Băsescu, spre deosebire de domnul Arafat. Acesta ştie pentru că a creat un monopol natural. Cu mult mai bun decît precedentul, e adevărat.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR. 

Foto: Wikimedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.