Să ne bucurăm!

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

„Fiindcă ne aflăm în vremea de prăznuire a Naşterii lui Iisus Hristos, Mîntuitorul şi Dumnezeul nostru, m-am gîndit să spun cîteva cuvinte în legătură cu acest prealuminat şi dumnezeiesc praznic al mîntuirii întregii lumi. Aţi văzut că atunci cînd vine primăvara – fiecare dintre noi am apucat atîtea primăveri cîţi ani avem –, mai întîi începe să se încălzească vremea, soarele începe să ardă mai cu putere, să străbată cu razele sale pînă la noi. Apoi începe a încolţi iarba, pămîntul se umple de iarbă verde şi de flori, neamul păsărilor începe să cînte frumos în codrii, în dumbrăvi, în cîmpii şi pe dealuri. Dobitoacele ies la păşune, păstorii cîntă din fluiere de bucuria primăverii, soarele străbate cu putere printre vii şi livezi, codrii înfrunzesc şi toată podoaba pămîntului se schimbă spre înnoire şi se face un fel de rai pe pămînt. Şi fiecare are o mulţumire sufletească, ajungînd să vadă această împodobire şi înnoire a stihiilor vremii. Şi de bucurie şi mulţumire dă slavă lui Dumnezeu. Aşa s-a întîmplat şi cînd a ajuns la noi plinirea vremii, primăvara cea duhovnicească a naşterii Domnului, Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Ea pe toate le-a bucurat, cum a zis Arhanghelul Gavriil către păstori: Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare (Luca 2,10). S-au bucurat cerul şi pămîntul de această primăvară şi înnoire a neamului omenesc.“ (Părintele Ilie Cleopa) 

„Căci prunc s-a dat nouă, un fiu s-a dat nouă (Isaia 9,5). Astăzi, misterul Crăciunului s-a reînnoit: acest Prunc care salvează lumea s-a născut şi pentru oamenii timpului nostru, aducînd bucurie şi pace pentru toţi. Ne apropiem de iesle cu mare emoţie şi  împreună cu Maria ne întîlnim cu Cel Mult Aşteptat, cu Mîntuitorul nostru. Cum Maria contemplatur Christi vultum – Cu Maria contemplăm chipul lui Hristos: este chiar acest Copil, înfăşat şi culcat în iesle (Luca 2,7), este Dumnezeu însuşi care vine la noi ca să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii (Luca 1,79). Maria îl priveşte, îl mîngîie şi îl încălzeşte, gîndindu-se la înţelesul minunatelor semne care înconjoară misterul Crăciunului. Crăciunul este un mister al bucuriei! Îngerii au cîntat în acea noapte: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pămînt pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2,14). Păstorilor, ei le-au descris acest eveniment ca bucurie mare, care va fi pentru tot poporul (Luca 2,10). Bucuria – în ciuda distanţei de casă, a sărăciei ieslei, a indiferenţei oamenilor, a ostilităţii puterii. Un mister al bucuriei, nu mai puţin, pentru Cetatea lui David că vi s-a născut azi Mîntuitor (Luca 2,11). Biserica împărtăşeşte această aceeaşi bucurie, înconjurată azi de lumina Fiului lui Dumnezeu pe care întunericul nu o poate niciodată birui. Este gloria Eternului Cuvînt, care din dragoste a devenit unul dintre noi. Crăciunul este un mister al dragostei!“ (Papa Ioan Paul al II-lea)  

Pastorul a venit la biserică printre nămeţi în acea dimineaţă geroasă şi senină a celei de-a doua zi a Crăciunului şi a văzut  că, din scena nativităţii pe care o montase în curtea bisericii sale, lipsea pruncul din iesle. S-a supărat gîndindu-se că există nătărăi pe lumea asta în stare să fure micul prunc din mizanscenă, a apucat-o spre biserică hotărît să telefoneze meşterului cu care realizase micul ansamblu pentru grabnica amplasare a unui nou prunc, cînd a văzut în susul străzii un copil trăgînd fericit după el o sanie. A privit mai atent şi a văzut că pe sanie se află chiar pruncul lipsă din curtea bisericii sale şi l-a admonestat pe copil: „De ce ai luat statueta din iesle?“. Copilul s-a oprit puţin speriat şi a răspuns: „Toată săptămîna trecută m-am rugat la El ca să-mi aducă de Crăciun o sanie şi I-am promis că, dacă o primesc, primul pe care am să-l plimb cu sania va fi chiar El. Acum, mă ţin de cuvînt“. (Poveste auzită într-o biserică penticostală din America)  

Zilele trecute, am fost oprit de o jurnalistă dedicată informării poporului asupra celor ce se  întîmplă la Camera Deputaţilor. Vroia să-mi pună cîteva întrebări de sezon. Una dintre ele era aşa: „Cînd aţi aflat că nu există Moş Crăciun?“. Am explodat de indignare! Am cerut pe tonul cel mai ferm acestei jurnaliste să înceteze să mai mintă oamenii, am cerut categoric patronului ei (habar n-am cine e, dar nici nu contează, poate fi oricine!) să oprească această campanie de dezinformare  şi mă pregătesc să introduc în procedură legislativă de urgenţă un proiect de lege care să sancţioneze dur orice asemenea încercare de a-i induce în eroare pe cetăţeni. Moş Crăciun există! L-am văzut toţi, de atîtea ori. Noi toţi ne bucurăm de roadele alergăturii lui, încît numai o presă iresponsabilă poate răspîndi asemenea grave minciuni. Faptul că există organizaţii media care susţin că nu există Moş Crăciun şi vor să implice membrii ai Parlamentului  într-o asemenea  uriaşă înscenare – în fapt, un atentat la fiecare dintre biografiile noastre, ale tuturor – este încă o dovadă că decizia de a introduce campaniile de presă printre vulnerabilităţile noastre în Strategia de Securitate Naţională a României a fost corectă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.