Rochiile, capsatoarele şi embargoul

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Să fie vreo săptămînă de cînd am stat în faţa televizorului, şocat de vestea pe care televiziunile de ştiri mi-o prezentau ca fiind şocantă: judecătorul de la Curtea Constituţională Toni Greblă şi finul său de sorginte socială mai degrabă modestă (îmi scapă numele) au fost chemaţi la anchetă de către DNA pentru tot soiul de grozăvii incredibile. Cum ar fi: trei rochii cadou, la care se adaugă 150 de capsatoare (şi capsele aferente), plus următoarea învinuire: „Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeaă. În acest sens, membrii grupului s-au întîlnit de mai multe ori, atît în ţară, cît şi în afara ţării, acţionînd coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.“ (citat exact din comunicatul DNA)

Despre faptul că judecătorul Greblă are o fermă cu vreo şase struţi, nu mă pronunţ. Se pare că respectiva clădire nu avea nici măcar autorizaţie de construcţie! Primarul se declara şocat sîmbătă seara, pe vreo trei posturi de televiziune. Vă daţi seama? El abia atunci afla că s-a construit ditai „ferma“ în raza sa de acţiune, fără acordul comunităţii (avizul Primăriei). Nu zic nimic nici despre cele 150 de capsatoare pe care finul exotic şi putred de bogat le-a donat echipei de lipitori de afişe a candidatului la deputăţie (nu judecătorului CCR) Greblă, în timpul campaniei sale electorale. Bănuiesc că trebuie să fie ceva legi care să oblige la transparenţă toate ajutoarele pentru candidaţi, inclusiv capsatoarele. Nu mă pricep nici la numărul maxim de rochii pe care soţia unui politician are datoria să le declare la ANI, pentru a nu fi considerată suspectă de corupţie. La ieşirea de la audierile DNA, finul a declarat, cu destul umor: „Doar trei rochii i-am făcut cadou lui naşa? Vai de mine, dar zgîrcit mai sînt! Cum ajung acasă, îi mai fac cadou vreo trei, că mă fac de rîs.“ (citat din memorie) 

Am pretenţia, însă, că ştiu cît de cît cum stau lucrurile în relaţia Putin – Comisia Europeană. Aici, am o părere. Care mă face să mă îndoiesc de buna-credinţă şi seriozitatea acestui dosar „şocant“. Recitiţi, vă rog, citatul de la DNA, reprodus la începutul acestui articol. Ce să vezi? Dacă au constituit un „grup de infracţiune organizată“, domnii Greblă & finul, ce făceau, de fapt? Doreau să vîndă, pe şest, pateu de ficat sau slăninuţă tradiţională în Rusia. Încălcînd, carevasăzică, embargoul impus de domnul Putin. Altfel spus, ei l-ar fi călcat pe bătături pe Suveranul de la Kremlin, fără a aduce nici un prejudiciu financiar ori politic statului român sau Uniunii Europene (e drept: ar fi făcut un fals în acte, declarînd drept ţintă a exportului Turcia, şi nu Rusia, pentru a păcăli embargoul

; tot nu văd care era paguba statului numit România) 

Ascultam discuţii docte pe felurite ecrane: „Cum va vedea Bruxelles-ul asemenea încălcare a embargoului? Iar s-a facut România de rîs!“ Îmi venea să zbier la dragii de moderatori: „Bruxelles-ul nu are cum şi de ce să reacţioneze! Doar nu o să dea diplomă de bun european unuia pe care l-au prins autorităţile!“ În rest, numai de bine, pentru un om de afaceri din UE care încearcă să păcălească Rusia, în favoarea producătorilor locali. 

În sfîrşit… Năucit un pic de unanimitatea breslei jurnalistice autohtone, strîns unite în jurul justeţei acuzelor DNA, am avut prilejul să stau la o tacla cu mai mulţi colegi de breaslă (zona de ştiri sau specializaţi în politicile europene), exact în zilele în care domnii Greblă & finul umpleau ecranele televiziunilor. Stupoare! Nimeni nu părea a fi băgat de seamă fractura logică a acuzării DNA. Unii nu erau convinşi cine pe cine a pus embargo. Alţii reţinuseră doar cuvintele „încălcarea embargoului“, şi nici că îi preocupase cine pe cine „încalcă“.

Aşa că m-am dat bătut! DNA-ul are mereu dreptate, mai ales dacă ţinta sa este un personaj (prea) bine plasat, avînd „ghinionul“ unei rude exotice, de extracţie socială modestă. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.