Readucerea Poloniei în Europa

Grzegorz SCHETYNA
Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Readucerea Poloniei în Europa jpeg

Apelul recent al președintelui francez Emmanuel Macron pentru reformarea Uniunii Europene aduce o rază de speranță pentru întregul continent. Chiar dacă avem anumite diferende, sîntem de aceeași părere în ceea ce privește problemele esențiale. Macron are în mod fundamental dreptate atunci cînd spune ce ar trebui Europa să facă, pentru a continua să prospere. Trebuie să revitalizăm UE sporind gradul de coeziune și consolidînd democrația și Justiția. Și trebuie să apărăm Europa de inamicii ei care vor să o uzurpeze – și anume forțele populiste din interior și forțele externe care le susțin.

Cînd populiștii, precum partidul Lege și Justiție din Polonia (PiS), ajung la putere, ei urmăresc să semene discordie între partidele democratice din opoziție. Dar noi am reușit să contracarăm strategia lor cinică, creînd, înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European, Coaliția Europeană a forțelor de opoziție. Această nouă alianță democratică, pe care o conduc, e deja în fruntea sondajelor și e pe cale să învingă PiS – mai întîi în mai și apoi la alegerile generale din Polonia, în toamna acestui an.

Ambele scrutine sînt esențiale. Polonia are nevoie de un nou guvern care să respecte statul de drept și să joace un rol benefic în UE. Și Europa are nevoie de o Polonie care, afirmîndu-și interesele, să apere cu hotărîre valorile democratice esențiale pentru viitorul UE.

Polonia cunoaște pericolele, pe care Macron le-a descris atît de elocvent, din propria experiență – atitudinile antieuropene și atacurile la adresa statului de drept. Chiar dacă polonezii sînt una dintre populațiile cele mai pro-europene din UE, Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS și șeful de facto al guvernului polonez, otrăvește legăturile noastre cu Uniunea. Actuala guvernare a marginalizat Polonia, la nivelul UE, în așa măsură încît vocea sa abia mai contează. De aceea, orice politician polonez cu capul pe umeri vede în reabilitarea statutului respectabil și activ al țării înăuntrul UE un interes național de securitate major.

Asta însă nu se va întîmpla dacă nu învingem PiS în toamna acestui an. Dacă PiS cîștigă un al doilea mandat, Kaczynski va putea administra doza finală a otrăvii sale xenofobe, subordonînd presa și sistemul juridic al Poloniei capriciilor propriului partid. Și poate o țară fără o Justiție independentă să rămînă în UE? Mă îndoiesc.

Un nou guvern polonez, condus de Coaliția Europeană, va căuta să participe la inițiativa lui Macron de reformare a UE. Sîntem de acord cu el atunci cînd spune că UE e capabilă să concureze cu alte puteri globale într-un mod în care nici un stat membru nu o poate face de unul singur. Sîntem, de asemenea, de acord că UE trebuie să-și consolideze granițele externe, să-și protejeze procesele democratice în fața manipulărilor externe și să investească în cercetare și inovație la o scară comparabilă cu SUA și China.

În plus, statele membre, individual, și UE, ca ansamblu, trebuie să înceapă să-și coordoneze politicile economice, de apărare și educaționale. Carențele pe care le avem în aceste domenii le oferă actorilor străini un avantaj și cresc riscul ca aceștia să preia tot mai multe ramuri ale industriei europene.

Nu sînt însă convins că ideea lui Macron de a înființa noi agenții UE este cea mai bună metodă de a combate aceste probleme. UE are deja peste 30 de astfel de agenții. Mai multe agenții ar însemna mai multă birocrație – și e greu de crezut că un astfel de rezultat ar stîrni entuziasm în rîndul europenilor. O soluție mai simplă ar fi consolidarea instituțiilor UE deja existente și asigurarea unei bune finanțări a acestora.

Macron are dreptate atunci cînd sus-ține că „progresul și pacea înseamnă a putea trăi de pe urma muncii tale“. Dar orice încercare administrativă de a egaliza costurile forței de muncă la nivelul UE ar duce la o pierdere de locuri de muncă în Polonia și în alte țări din Europa Centrală, și ar reduce fluxul de capital care ajută la creșterea salariilor și care permite regiunii să ajungă din urmă țările mai bogate. Industria manufacturieră ar continua să părăsească țările UE care nu sînt suficient de competitive, dar va ajunge în alte părți ale lumii, nu în Europa Centrală.

Macron are fără îndoială dreptate atunci cînd subliniază importanța politicilor europene de apărare și securitate. Dacă vom cîștiga alegerile din Polonia, Coaliția Europeană își propune să inițieze o dezbatere strategică în rîndul liderilor UE, în vederea elaborării unor măsuri instituționale efective și a extinderii resurselor de apărare ale UE. UE are nevoie de un buget de apărare substanțial și de o coordonare europeană a producției industriei de apărare, pentru a garanta capacitatea de a îndeplini misiunile pe care și le propune.

Trebuie spus, aici, că UE ar trebui să dovedească mai multă inițiativă cu privire la cooperarea viitoare din cadrul NATO. Ar trebui să urmărească reafirmarea alianțelor transatlantice și să consolideze conexiunile operaționale dintre capacitățile militare ale celor două organizații. Cheia succesului nostru reunit este capacitatea de apărare – transatlantică, acolo unde se poate, și europeană, la nevoie.

De asemenea, nu trebuie uitată sarcina importantă de a continua integrarea europeană. Trebuie să le urăm bun venit țărilor din Balcanii de Vest, atunci cînd acestea vor fi pregătite. Și să respectăm aspirațiile Ucrainei, care are o însemnată importanță strategică pentru Polonia și pentru UE. Solidaritatea europeană trebuie să se întindă pînă spre orașele ucrainene; dacă nu o va face, Europa nu va fi niciodată o entitate sigură.

Cu treizeci de ani în urmă, polonezii au respins în mod răsunător comunismul și subordonarea față de Uniunea Sovietică, trecînd peste diviziunile interne. Ceea ce a dus, în cele din urmă, la căderea Zidului Berlinului și la sfîrșitul comunismului în Europa. Astăzi, confruntați cu un guvern populist care vrea să ne divizeze, trebuie să rămînem la fel de uniți pentru cauza democrației și împotriva autoritarismului nelegiuit, cum am fost în 1989.

Apelul lui Macron pentru o reînnoire europeană vine la momentul potrivit. Sîntem hotărîți să readucem Polonia pe locul binemeritat, într-o Europă democratică, și sîntem gata să îndeplinim sarcina comună de a reforma Uniunea Europeană. 

Grzegorz Schetyna este președintele Platformei Civice – principalul partid de opoziție din Polonia – și al Coaliției Europene a forțelor unite ale opoziției poloneze. 

© Project Syndicate, 2019

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

În imagine: autorul. Sursa: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.