Putin după Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Constituția modificată, guvernul schimbat, viitorul incert. Așa ar putea fi sintetizate în cîteva cuvinte mișcările de pe scena politică rusească din ultimele zile. Și dacă ar mai trebui adăugat un cuvînt, atunci acela ar fi, probabil, „confuzie“.

Nimănui din exteriorul cercului de putere de la Kremlin nu îi este clar ce anume încearcă să obțină președintele Vladimir Putin cu aceste mișcări. Există un oarecare consens care vorbește despre prezervarea puterii sau chiar despre o semiretragere în 2024, la finalul actualului mandat. Semiretragere pentru că, la fel ca în cazul tuturor capilor de regimuri autoritare, Putin nu se va putea retrage cu adevărat niciodată. Prea multe explicații sînt restante, prea multe crime sînt încă fără autor. Însă adevărul e că nimeni nu știe, iar actorii și observatorii politici sînt obligați să aștepte pînă cînd liderul rus va binevoi să își afirme mai clar intențiile.

Ceea ce e sigur e că Rusia are un nou guvern, condus de Mihail Mișustin, un birocrat fără ambiții politice declarate provenit din ANAF-ul rusesc și despre care presa independentă rusă susține că nu are datele unui posibil succesor al lui Putin. Mai degrabă, misiunea noului premier va fi limitată la o încercare de îmbunătățire a standardului de viață al rușilor fără a scăpa economia din mînă. Cum va face asta e neclar, economia rusă se bazează încă într-o proporție mare pe exportul de materii prime, rămîne dominată de oligarhi rapace, iar condițiile externe nu sînt tocmai favorabile unei evoluții economice sănătoase. După anexarea Crimeei, Rusia e încă supusă sancțiunilor externe, iar unii analiști străini estimează că economia a pierdut pînă la șase procente de potențială creștere de pe urma aventurilor politice externe ale regimului. De crescut crește mai degrabă nemulțumirea populației. Or, consensul rusesc al ultimilor ani a fost relativ banal – condiții decente de viață la schimb cu supunere politică.

Pe de altă parte, atît de mare este puterea exercitată de Vladimir Putin asupra aparatului de stat rusesc încît există și motive de îngrijorare cu privire la o prezumtivă tranziție. Fără un succesor clar, fostul premier Medvedev pare să fie trecut pe linie moartă într-o funcție deocamdată inexistentă din punct de vedere legal la Consiliul de Securitate (un fel de CSAȚ), președintele rus preferă să mențină misterul cu privire la viitor.  Asta ar face ca o dispariție neprevăzută a sa de pe firmament (boală, accident) să lase un gol atît de mare în structura de putere rusească încît orice îngrijorare să fie legitimă. De pe harta problemelor mondiale, doar o Rusie în derivă mai lipsește.

Oricît de cinic sună, interesul occidental pentru stabilitatea strîmbă a Rusiei e mai mare decît acela de a vedea democrația instalată la Kremlin. Asemenea ambiții au fost abandonate după experimentul Elțîn, al cărui rezultat verificabil azi este chiar actualul președinte rus. Cu Putin în control, Rusia e cumva predictibilă. Neplăcută, arogantă, agresivă, dar predictibilă. Cînd liderii mondiali vor să sune la Kremlin, știu cine ridică receptorul. O Rusie post-Putin poate însemna și că pe receptorul acela se bat oligarhi și securiști locali, iar în meleul-consecință se pot întîmpla accidente nefericite.

Ceea ce a reușit Putin în toți anii, nu puțini, de cînd e la putere, președinte sau premier, după cum i-a dat voie Constituția pe care azi o modifică, deși promisese să nu o facă, a fost să le dea rușilor un sentiment că încă mai contează în ochii mapamondului. Mixul de vagă bunăstare – nu vorbește nimeni despre decalajele de lumea a treia din Rusia – cu aventuri externe menite să alimenteze ego-uri cu trăsături sovietice a fost cartea cîștigătoare. S-a folosit de el pentru a înlătura orice urmă de opoziție reală și a se transforma pe sine în unica sursă de putere și legitimitate.

Sigur, veți spune că Alex Navalnîi e încă acolo și încă protestează. E adevărat, însă puterea sa e la nivelul unui cont de Instagram al unei influencerițe de 40 de ani. Relevant și nu prea. În interiorul instituțiilor administrației rusești, nimeni nu guvernează ținînd cont de opiniile lui Navalnîi emise între două mandate de arestare. Alții, mai eficienți sau mai convingători decît el, sînt fie în afara țării (Hodorkovski), fie morți (Nemțov, Politkovskaia, Litvinenko etc.).

Rusia oficială de azi, cu tendințele ei pasiv-agresive, e inconfortabilă pentru occidentali și pentru ruși deopotrivă. E tratată ca o rudă cu temperament instabil pe care trebuie întotdeauna să o menajezi și, cînd dă semne că o ia razna, să cauți în privirea ei urmele de luciditate pentru a te agăța de ele.

Vladimir Putin și oligarhia din jurul său au reușit să speculeze permanent această situație, iar faptul că acum sugerează că, de bunăvoie, ar putea să cedeze din putere și altora e probabil doar o mică aroganță de etapă. Ținînd cont de trecutul recent, e foarte probabil că toate speranțele privind o tranziție spre mai bine vor fi zdrobite în momentul în care vor începe să fie luate în serios.

„După Putin“ e încă un scenariu SF într-un film în care actorul principal își scrie singur rolul. Figuranții din jur au fost instruiți și condiționați să reacționeze, dar niciodată să nu îl contrazică.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.