Omul de pe stîlp

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Aproape de fiecare dată cînd citesc cîte ceva despre ultimele alegeri prezidenţiale îmi revine în minte imaginea unui domn suit pe un stîlp. Pătruns de un fel de exaltare nervoasă, specifică alegerilor din România, omul respectiv încerca cu încăpățînare să dea jos un afiș de pe care zîmbea prietenos Victor Ponta. Un gest simbolic și inutil pentru care fusese însă salutat de cîteva mii oameni care se aflau în centrul Bucureștiului.

M-am întrebat zilele astea ce-o mai  face omul respectiv. L-o mai fi preocupînd politica? La ce s-o gîndi cînd citește știrile? Candidatul pentru care ieșise atunci în stradă, celălalt afiș, e președinte de mai bine de un an, iar mandatul său tinde să devină tot mai complicat. Aproape nimic din ce face sau spune nu mai este bine primit. Cuvintele îi sînt insuficiente, tăcerile suspecte, iar deciziile confuze. Pentru presa străină e un naiv, pentru cea românească e un mister. Însă tuturor le e destul de clar că actualul președinte al României suferă de un soi de inadecvare cronică.

Klaus Iohannis are un fel de talent special de a ezita cu fermitate. De a interveni decisiv atunci cînd nu-s motive de intervenție. De a umple neconvingător spațiul. Asemeni unicornului care vrea să creadă că oamenii există, șeful statului român pare să administreze o realitate paralelă imposibil de verificat.

Lui Klaus Iohannis i se reproșează, în același timp, suficiența și insuficiența. Prezența goală și absențele cu sem­ni­fi­ca­ție. Un soi de covor roșu al dezamăgirii i se așterne în față pe oriunde alege să calce. Toate astea la un loc provoacă du­bii în legătură cu acțiunile instituției prezidențiale chiar și atunci cînd acestea nu au vreo semnificație teribil de importantă.

Stupefacția exprimată, discret deocamdată, de către diverși oameni din administrație e dublată de neîncrederea tot mai vizibilă a publicului. Altfel spus, speranța că președintele se va ridica la înălțimea așteptărilor s-a transformat în teama că performanța dlui Iohannis va fi imposibil de apărat.

E foarte greu de argumentat zilele acestea împotriva senzației că Președinția se deplasează încet-încet în irelevanță și, uneori, în ridicol. Mă feresc să dau exemple. Presa ultimelor două luni a furnizat suficiente.

Domnul Iohannis poate încă să își salveze mandatul. Mai are timp chiar să îl transforme într-unul reușit. Însă bunăvoința i-a fost retrasă și, în următorii trei ani, va trebui să cîștige respect. Ceea ce a avut pînă acum a fost doar un soi de entuziasm prudent, dublat de o așteptare politicoasă. Amîndouă au expirat, iar omul de pe stîlp preferă probabil să nu își amintească seara aceea.

Dezamăgirea e corozivă şi pentru ea există întotdeauna o notă de plată.

P.S. N-am avut răbdare să urmăresc întreaga scenă. Nu știu dacă afișul cu Victor Ponta a fost, în cele din urmă, coborît de pe stîlp.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.