Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală?

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Începe mîine, față de momentul în care scriu acesta articol, un nou an școlar, 2020-2021. Dacă ne-am uita în urmă, am vedea clișeele în care de-a lungul timpului această zi s-a situat, cu toate neajunsurile festivismului ei, despre care cel puțin o dată am scris și eu. Careurile. Invitații oficiali, oameni politici și din administrații locale. Discursurile gongorice sau găunoase. Preoții. Slujbele. Munții de flori și mai mult sau mai puțin discrete atenții, cadouri pentru profesori și profesoare, directori și directoare. Le-am criticat, le-am privit cu condescendență sau cu dezgust în partea lor de falsitate, în ceea ce le făcea să nu fie despre elevi, ci despre noi, cei ce trăim de pe urma existenței elevilor. Le-am și tolerat, căci ce poți face? Pînă cînd, iată, nu voința noastră, nu schimbarea mentalităților noastre le-a surpat, sistîndu-le abrupt, ci o forță incontrolabilă, a naturii, pînă la urmă.

Dar tot privind în urmă, am putea vedea și altceva. Emoția elevilor adunați unii în alții în jurul doamnei învățătoare, indiferent că sînt din clasa pregătitoare sau din clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a. Curiozitatea din ochii celor de gimnaziu, sclipirea din ochii celor de liceu. Momentele acelea cînd, gîndindu-mă doar la experiențele mele din ultimii ani, intram după festivitate cu cei cărora le eram diriginte, alături de părinții lor, în sala de clasă pentru o primă lecție la care asistau toți, cînd voiam să-i seduc și să-i fac să iubească din prima clipă și cel puțin pentru cîteva clipe, să iubească deci școala, comunicarea și comuniunea, omenescul emoției de a fi împreună și de a descoperi ceva nou. Mă pregăteam pentru această primă lecție mereu cu ceva surprinzător și care să presupună apropiere. Contact uman, cel puțin emoțional, dar oricum și fizic, pentru că eram cumva ciopor în același spațiu relativ mic al unei săli de clasă în jur de 50-60 de oameni. Nu ne feream să luăm bomboane unii din mîinile celorlalți, să luăm bucățele de post-it-uri din același teanc, să scriem cu aceeași cariocă pe colile de flip-chart și să ne atingem umerii în trecere, palmele de salut sau obrajii în îmbrățișări.

Bune și rele. Cele bune, aș zice cîștigurile – poate doar efemere – descrise în prima parte, nu pot fi compensate de cele rele – ale căror efecte vor fi de neînlocuit, cel puțin pentru copilașii care mîine vor veni pentru prima dată la școală. Timpuri aspre ne obligă să fim aspri și noi în privința contactelor umane directe, obligîndu-ne, implicit, să diminuăm emoția, să-i punem masca pe gură. Nu vor mai fi festivități, nu vor mai fi discursurile celor de la prezidiu, nu vor mai fi nici munții de flori, nu vor mai fi 50-60 de oameni la o primă lecție în care să se cunoască, să se îmbrățișeze și să-și zîmbească. Totul va fi cu distanțare, cu granițe de plexiglas, cu măști de pînză și viziere de plastic sau mediat de milioane de pixeli. Emoțiile vor fi mascate, înăbușite, poate nici nu vor mai exista.

De curînd vorbeam cu cineva care, fiind mai la zi cu informația despre cum se configurează generațiile de adolescenți de astăzi la nivel mentalitar, discursiv, interrelațional, îmi spunea că le dispare apetitul visceralității, că, așa am înțeles eu, există un trend, poate mai ales în SUA, al depresiei infantile și adolescentine, acești copii și tineri pierzîndu-și aproape instinctualitatea organică, mutați într-o zonă, culmea, nu a ficțiunilor virtuale, ci a reflexivității reci, într-o individualitate a existenței fizice extreme, dezinteresați de contactele umane fizice. Retrași în lecturi ideologice, utilizînd virtualitatea pentru dezbateri, cu un nou tip de limbaj în care iconicul memelor e depășit și căruia nu-i mai prind nici generațiile mileniale subtilitățile. Sînt speculații pe care nu le-am documentat.

Pe cale de consecință însă, prefiguram ipostaza unei lumi în care școala va deveni ceva cu totul periferic sau, în orice caz, dezinstituționalizat, într-o lume în care nu va mai fi nevoie de școală, nevoile primare fiind acoperite de o mecanizare și o informatizare completă a structurilor care asigură existența. Educația ar deveni o opțiune personală, rizomatică, nesistematică în maniera tratițional-planificată a vremurilor noastre.

Nu e chiar paradoxal faptul că o astfel de lume ar fi generată, în fapt, tocmai de o deziluzie a unor generații care se simt trădate de cele ce le-au precedat, care au epuizat șansele și au secătuit resursele umanității și ale umanului. Boomer-ilor nu li se iartă nimic, nu li se iartă, mai ales, șansa pe care au avut-o și pe care au folosit-o doar pentru ei înșiși, nelăsînd în urmă decît deșertul depresiei.

Reificarea aceasta a umanului, într-o narațiune încă SF, ar putea avea Big Bang-ul în această pandemie. În începerea anului școlar în spatele măștilor, în spatele ferestrelor de plexiglas, în spatele milioanelor de pixeli. Versurile lui Gabi Eftimie din ultimul ei volum, Sputnik în grădină, ar surprinde perfect această obiectualizare a umanului: „Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? / Oare de cînd nu mai facem parte din specia / umană?“.

Dar în ciuda acestui scenariu apocaliptic, eu prefer să cred că umanul, în formele lui cele mai diverse, cu emoție la purtător, cu nevoia de îmbrățișări și de mîini strînse, de atingeri de umeri, își va găsi, totuși, resursele pentru supraviețuire. Prefer să cred că acest început de an va rămîne doar un accident, că vor urma apoi alții în care vom da jos măștile și separatoarele de plexiglas. Pînă atunci, să avem cu toții un an școlar cît mai lipsit de accidente și cît mai plin de bucurii de toate felurile!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.