O invitaţie la realism

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Circulă prin spaţiul nostru public o idee pe cît de păguboasă, pe atît de departe de realitate: aceea că posturile TV – şi cu precădere Antena 3 – ar fi „responsabile“ pentru scorul uriaş înregistrat de USL la alegerile din 9 decembrie. Şi, pe cale de consecinţă, pentru înfrîngerea catastrofală a alianţei de centru-dreapta.

Adevărat că, înainte de a fi păguboasă şi periculoasă, ideea este pur şi simplu atractivă, fiindcă oferă o explicaţie facilă. Şi este în firea lucrurilor să ne agăţăm de explicaţiile cele mai la îndemînă, fie pînă cînd vom găsi respiro-ul necesar unei analize mai aprofundate, fie pentru totdeauna. În cazul acesta, explicaţia uşoară este cu atît mai atractivă cu cît cifrele par să se suprapună în mod tulburător.

Să privim datele de audienţă ale lunii noiembrie, în mediul urban, după media de audienţă în prime time. Găsiţi cifrele aici: http://www.paginademedia.ro/2012/12/audiente-generalistele-isi-continua-cresterea-in-noiembrie-antena-3-pierde-locul-trei-si-pe-media-pe-zi/. Vom vedea că, în noiembrie, numărul telespectatorilor Antenei 3 (317.000) l-a depăşit de peste trei ori pe cel al telespectatorilor postului B1TV (101.000). La alegerile din 9 decembrie, raportul dintre USL şi PDL a fost de aproximativ 3,6 la Camera Deputaţilor şi 3,75 la Senat. Cifrele, aşadar, par să le dea dreptate adepţilor teoriei conspiraţiei mediatice.

● Şi totuşi, ideea este păguboasă. De ce? Pentru că induce opinia conform căreia este suficient să beneficiezi de cîteva guri de tun mediatice şi gata, alegerile sînt ca şi cîştigate. Păgubită iese în primul rînd mass-media, deturnată de la scopul ei de serviciu pus în slujba publicului. Una este să-ţi faci datoria adoptînd viziuni asupra societăţii şi a lumii mai apropiate de stînga democratică, de liberalism sau conservatorism, iar publicul să fie conştient de acest lucru. Şi alta este să te încăpăţînezi să-i consideri pe unii buni şi pe alţii răi, numai în măsura în care sînt sau nu „de-ai noştri“.

Media iese prost dintr-o asemenea afacere, cu credibilitatea ştirbită şi dependentă de finanţarea unui sponsor politic. Iar publicul nu poate fi păcălit, chiar dacă unii editori, în suficienta lor ignoranţă, îl tratează ca pe o adunătură de tîmpiţi.

Dar păgubiţi ies şi „investitorii“. Pentru că succesul electoral nu vine de la sine, odată cu o susţinută propagandă TV. Lucrurile sînt mai complicate decît par.

● Ideea este şi falsă. Da, falsă, pentru că nu media pierde sau cîştigă alegerile. Faptul că în strategiile electorale media nu poate fi ignorată e adevărat. La fel de adevărat este că există medii mai favorabile unei tabere sau alteia, iar la noi – de-a dreptul înregimentate, iar impactul media este foarte important.

Să fim realişti însă, peisajul media românesc le era cunoscut strategilor electorali, comportamentul staţiilor TV (ca să ne limităm la acestea) – uşor de prevăzut. Iar cine nu cunoaşte terenul înainte de bătălie este condamnat la dezastru. În realitate, cu tot partizanatul mediatic, cei ce cîştigă şi pierd alegerile sînt liderii.

● Dar ce s-a întîmplat, de fapt? A fost mai simplu decît ne imaginăm. Pur şi simplu, oamenii au ales discursul care le convenea, cu care se simţeau comod. Este în firea umană să se întîmple aşa, poate cu excepţia masochiştilor. Nu înseamnă deloc că realizatorii Antenelor sînt neapărat mai buni decît cei de la B1. Înseamnă doar că unii s-au trezit pe coama unui val de nemulţumire iar ceilalţi nu. Nemulţumirile au fost diverse. Una îi nemulţumea pe întreprinzători, alta pe şomeri, una pe profesori şi pe medici, alta pe agricultori şi pensionari, una pe angajaţii de la stat, alta pe cei din mediul privat. Dar toate s-au adunat într-un front comun. De ce s-a întîmplat aşa, de ce „nucleul dur“ al centrului dreapta (mediul urban, vestul ţării, mediul privat, tinerii, intelectualii) s-a prăbuşit – ar trebui să ne răspundă şi să-şi răspundă nu posturile TV, ci liderii politici.

În realitate, centrul-dreapta a pierdut atît de net nu fiindcă au existat Antenele lui Dan Voiculescu, ci fiindcă nu a avut liderii capabili să le vorbească telespectatorilor refugiaţi la Antene. Unilateralismul liderilor dreptei, potenţat şi de un grup de jurnalişti şi comentatori angajaţi în „cauză“ precum nişte flower power întîrziaţi, s-a dovedit de-a dreptul sinucigaş.

Anul 2013 ar trebui să fie cel în care centrul-dreapta să-şi găsească liderii capabili să vorbească cu societatea, şi nu să-i respingă şi să-i eticheteze drept duşmani ireconciliabili pe cei care gîndesc altfel. Adevăraţii lideri unesc, nu dezbină.

E o căutare dificilă. Dar începerea ei ar fi semnul unei schimbări de mentalitate de bun augur în interiorul dreptei.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.