Note din vacanţa altora

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Lupta pentru controlul Direcției Naționale Anticorupție e tot mai intensă și, pe măsură ce conflictele din jurul și din interiorul instituției devin mai evidente, realitatea e tot mai greu de deslușit pentru cetățeni. Faptul că există un soi de „axă a răului“ care vrea să scoată DNA din ecuația organismelor de stat funcționale e lesne de constatat. De la atacurile mediatice – brutale, nesofisticate și ticăloase – și pînă la cele politice – mai subtile decît în trecut –, mesajul e unul singur: „DNA e disruptiv, imprevizibil și deranjează. Trebuie oprit“.

Pînă nu demult, convenția era că DNA trebuie apărat. Parțial, se menține, însă e tot mai greu de înțeles ce face instituția condusă de Laura Codruța Kövesi. Comunicarea publică e confuză, tulburările interne sînt vizibile, iar multe evenimente din trecut refuză să se lase explicate. În atari condiții, au apărut inclusiv ridicole clasamente bazate pe loialitatea față de doamna Kövesi. Un fel de „cine nu e cu noi e împotriva noastră“. Nu cred că asta poate duce la ceva bun și tentația oricărui om neimplicat direct e să se îndepărteze de discuție. Cel puțin o vreme.

Aproape imposibil de desprins de această temă e dezbaterea despre rolul și rostul serviciilor secrete românești. Aflăm detalii, niciodată întreaga poveste, iar senzația cu care rămîi la finalul oricărei zile pline de dezvăluiri și petarde mediatice este că nu există băieți buni în nici o narațiune în care apar vajnicii spioni români. Și mă refer mai ales la cele legate de bani și influență politică.

Te-ai fi așteptat ca CSAT sau măcar președintele țării să remarce criza de încredere prin care aceste instituții trec și să aibă ceva de spus. Nici gînd. Dl Iohannis, la fel ca toți predecesorii săi, se mulțumește să afle lucruri mai devreme și, probabil, este asigurat că „situația“ e sub control. Situația este într-adevăr sub control, dar nu democratic.

● Românii care au trecut zilele acestea prin fața unui televizor au remarcat probabil imaginile de la demonstrațiile din Polonia și similaritatea simbolică cu cele românești de acum șase luni. Sute de mii de oameni în stradă încercînd, aproape disperați, să apere cuceririle democratice ale generației lor. La fel ca și în România, autoritățile au dat momentan înapoi, dar nu au renunțat.

Problema acestor mișcări pro-democratice din Estul european a fost și rămîne inabilitatea lor de a formula și altceva decît o poziție defensivă. Ceea ce vor românii, polonezii sau ungurii din mișcarea Momentum e să apere un liberalism de care n-au apucat să se bucure decît foarte puțină vreme. Sînt reactivi și se trezesc tîrziu. Adversarii lor (nume ca Dragnea, Kaczynski sau Orbán) sînt cu toții la guvernare și, foarte important, au mandat popular. Nici unul dintre cei trei nu este dictator, ci au, mai degrabă, înfățișarea unor majordomi ai dictaturii – oameni care creează condițiile pentru autoritarism și guvernare discreționară. Altfel spus, liberalilor din Est le lipsește o expresie politică coerentă. Nici unul dintre grupurile pro-democratice din Polonia, România sau Ungaria nu a depășit faza blocajului ideologic și retoric. Da, Dragnea e rău, dar care e contrapropunerea? În politică, la fel ca în business, eficiența contează. Patriotismul e patriotism doar cînd reușește. În rest, produce pagube și consumă, fără rost, energii.

● Înapoi în România, fenomenul care a deschis probabil cele multe jurnale de radio și televiziune zilele astea e valul de știri neplăcute din zona Bisericii Ortodoxe Române. Tot felul de călugări și preoți arestați, cercetați sau acuzați pentru fapte care mai de care mai neplăcute. E cumva ironic cum foarte multe sînt de natură sexuală într-o perioadă în care BOR s-a angajat, din motive care rămîn în continuare neclare, în demersul cu nuanțe extremiste privind modificarea Constituției demarat de așa-numita Coaliție pentru Familie.

Contextul ne arată o Biserică majoritară căzută în capcana unor organizații de mici dimensiuni cu agendă externă și, în fapt, ostile ortodoxismului românesc. Aceste organizații obscure profită avansînd o agendă pretins morală pe care BOR nu e capabilă să o apere. Alt­fel spus, contradicția dintre faptele ierarhilor ortodocși și standardul moral pe care îl cere Biserica este atît de mare încît extremiștii devin, natural, noii apostoli ai moralei publice. Biserica Ortodoxă Română se află, din nefericire, în situația acelor partide centriste care se sperie de atacurile extremei drepte sau stîngi și răspund preluînd discursuri radicale.

Dacă e un reproș care se poate face BOR, atunci acesta ar fi că e incapabilă de reflecție, de autoevaluare onestă. Aproape întotdeauna reacțiile publice ale înalților ierarhi au rostul să respingă, să ascundă sau să acuze. Rar, rar de tot se admit greșeli și se iau măsuri. Sînt aproape sigur că în interiorul Bisericii încă mai sînt oameni care cred că lozincile strigate pe stradă acum doi ani împotriva Patriarhului aparțin unor forțe ostile ortodoxiei. Oameni care nu au înțeles că exact de acolo ar trebui extrase energiile pentru rămînerea în relevanță a acestei instituții care, vrem, nu vrem, e aici și va rămîne aici. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.