Mireasa e superpiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Mireasa e superpiţi jpeg

Biserica este, desigur, cea mai ciumegă din oraş. Are statui urîte cu spume, dar poleite cu aur sau cu vopsea galbenă, ca să pară de aur. Afară, maşini de maşini: enorme şi super-luxoase, toate au cruci şi icoane agăţate de oglinzi. 

Toţi şmecherii sînt îmbrăcaţi identic. Costume la fel, veste la fel. Şi de arătat arată la fel: cefe groase, burtoşi, tatuaje. O parte dintre membrii familiei fetei sînt bruneţi tare. Mă aşez inspirat pe partea lor, aşa că albii din stînga îmi zîmbesc cu gurile pînă la urechi. Comparativ cu familia miresei, probabil par cel mai aproape de gena lor şi unicul care nu poate să mănînce o vacă întreagă la prînz. 

Mirele e îmbrăcat bine tare. Costumul Armani alb, lucios, pare să îi dea siguranţă. În mod sigur nu ar putea nimeni să îl calce cu maşina în timpul nopţii: reflectă lumina mai bine decît un triunghi reflectorizant. Uitîndu-mă atent la moaca lui, mă gîndesc că, de fapt, ar putea să fie mulţi care să îşi dorească să îl calce cu maşina şi probabil i-ar sta mai bine în costum de camuflaj. Cămaşa e spectaculoasă: un violet intens care îmi izbeşte ochii. Băieţii de onoare (am scris iniţial şi probabil destul de exact „de omoare“) au şi ei acelaşi tip de cămeşe, dar sînt în costume negre. 

În mod firesc, domnişoarele de onoare sînt îmbrăcate şi ele

, în violet. Nea Gogu ar fi murit de invidie văzîndu-le, nu de alta, dar pare acelaşi material ca al furourilor în care o îmbrăca pe tanti Ana. La cît de mari sînt unele dintre dihănii, nu cred că mai există materialul ăla pe stoc nicăieri. 

Marea lor majoritate, atît bărbaţi, cît şi femei, poartă cu stil ciocate din piele de şarpe. Afară nu sînt decît 40 de grade. 

Mireasa e superpiţi. Jur că atunci cînd merge se aude: piţi! piţi! piţi! piţi! Tac-su are un lanţ de aur cu care ar putea lejer să tracteze un TIR. Se rostogoleşte cu ea pînă la altar. Muzicienii sînt mustăcioşi, îmbrăcaţi şukar cu pantofi roşii şi costume negre. Cămăşile şi papioanele sînt atît de stridente, încît înţeleg nevoia unora să îşi ţină ochelarii de soare pe ochi, deşi biserica este destul de întunecată. 

Preotul este, aşa cum m-am aşteptat, foarte alb. Înţeleg brusc discuţia dintre doi nuntaşi despre Marele Alb, care nu părea să aibă nici un sens. Pare gravid în ultima lună cu fata gravidă în ultima lună a lui Petre Roman. Nu cred că am văzut vreodată ceva mai mare. E bine că se mişcă, pentru că aerul e destul de stătut în biserică şi nu au ventilatoare.

Mariachii cîntă impecabil. Cei doi îşi spun jurămintele care par a fi scrise de văru’ Guţă în colaborare cu Fuego, editate şi rostite atent de Gâdea la cererea lui Voiculescu. Sînt agramate, penibil de patetice, dar spuse cu credinţa că Dumnezeu (Voiculescu, în cazul lui Gâdea) o să fie mulţumit şi o să îi (răs)plătească. 

Ceremonia se termină şi mă trezesc pupat cu entuziasm. Mă simt bine. Îmi promit să mai vin în Texas la nunţi. În jurul meu, spaniola se amestecă cu engleza. Am fost inspirat să intru în cea mai veche catedrală din San Antonio. Am încercat să scap de căldură şi am trăit o superexperienţă.

A trecut un an de la nunta din Texas. Sînt iarăşi în SUA, de data asta în Washington – statul, nu capitala. Tocmai s-a anunţat decizia Curţii Supreme care permite căsătoria cuplurilor gay în toate cele 50 de state. În Tacoma mă simt la fel de bine ca şi în San Antonio. Stau de vorbă în aceeaşi zi cu americani de origine japoneză, filipineză, indoneziană, mexicană, peruană, indiană, chineză, nigeriană, sîrbă. Se discută la greu decizia, mai toată lumea e bucuroasă sau cel mult indiferentă. Deşi zdrobitoarea majoritate a americanilor sînt religioşi şi cele mai multe reclame le-am văzut la biserici, nu sînt organizate proteste împotriva acestei decizii. Se aşteaptă cîteva sute de nunţi în aceeaşi zi.

Televiziunile prezintă ştirea superechilibrat, nici măcar un singur idiot nu este invitat să îşi dea cu părerea. Mă gîndesc, cu regret, la faptul că Gigi Becali sau Dumitru Dragomir ar fi putut să îi ajute pe bieţii oameni. Donald Trump e departe de valoarea lor şi, în plus, e cam ignorat de trusturile media de cînd şi-a expus părerile rasiste despre mexicani. 

În autobuz, spre Seattle, doamna de lîngă mine, un pic cîrcotaşă, abia aşteaptă să vadă scandalurile următoarelor divorţuri gay. Mă uit în cîteva biserici, dar nu am noroc de nunţi. 

La un post de radio se discută cu entuziasm despre faptul că NRA (National Rifle Association) – probabil cea mai puternică organizaţie americană (promovează armele) – a pierdut şi ea procesul judecat de Curtea Supremă în aceeaşi zi. Se discută despre numărul enorm de oameni care mor împuşcaţi în fiecare an în Washington şi emisiunea este clar împotriva vînzării de pistoale. În pauză se face reclamă unui magazin de armament.

Mă opresc la marginea autostrăzii. În faţa mea stă un nene de la Comitetul Olimpic de Salvare a Marmotelor. Pînă scot telefonul să fac o poză, pleacă. Rămîn fără poză. Doar în America poţi să vezi la marginea unei autostrăzi reclame la agăţat de puicuţe, reclame la bursa sfîntă, la Dumnezeu, la lemne de foc (probabil pentru competiţie), la McDonald’s şi multe, multe flori. Toate în acelaşi loc. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.