Mamaie, pisicile și păsăricile

10 mai 2020
Se poate altfel? jpeg

Bunica avea gura slobodă rău. Prin vecini era o domnișoară frumușică foc, dar trecută cu vreo cinci ani de vîrsta clasică de măritat, pe atunci 18-19 ani. Eu să fi avut vreo 10 ani.

Blocul unde stătea bunica (la Gogu) era plin de oameni veniți de curînd la oraș și marea majoritate a țațelor din bloc discutau cu îngrijorare despre cum ar trebui să aibă grijă de „floarea” ei, ca nu cumva să se facă de rușine atunci cînd va veni un „cavaler” să o ia de nevastă. Într-o duminică, după un pahar mai mare de vin, bunica s-a dus la bîrfă în fața blocului. Eu eram pe balcon.

Făi, proastelor (mamaie era și ea o doamnă), dar lăsați dracului pisica femeii ăleia, că nu e floare. Că doar nu se strică dacă o folosește, că Dumnezeu ne-a lăsat cu pisici și nu cu flori. Și numai un bou vrea să planteze flori sau pe unele ca voi, restul vor pisici vioaie, nu cimentate.

Desigur, pisică și planteze nu au fost termenii folosiți de mamaie.

Mama, o scorpie și ea cînd era vorba de curățenie și virginitate, avea păreri dure despre „cumințenie” la fete. Era un pic obsedată de „stricate”, deși Geta, sora ei favorită și mătușa mea cea mai dragă, nu a fost deloc vreo sfîntă. Nici Lucica, altă mătușă de care îmi este tare drag, nu a fost vreo ușă de biserică.

Unul dintre verii mei a îndrăznit să se căsătorească cu o femeie normală la cei 28 de ani ai ei și deci nu virgină. La adunarea familionului, mama discuta supărată despre cum era posibil să se fi căsătorit cu „stricata aia”.

Bunica era de obicei calmă și un pic hîtră. Atunci însă a răbufnit.

Făi, Leano, că ești și asistentă, despre ce stricăciune vorbești? Ce stricăciune are femeia aia, că doar plantatul nu îți strică nimic, nebuno! Ce legătură are păsărica femeii cu stricăciunea? În plus i-a făcut ditamai favoarea prostălăului ăluia care la 30 de ani era singur.

Se strică lucrurile pe care nu le folosești, mămică, îți zic eu sigur că nu se strică păsărica, că doar te-am avut pe tine și încă opt copii. Poate ai tu o problemă cu bărbac-tu, că pare tont rău (tata era într-adevăr tont), dar lasă femeia aia în pace!

Pe mama nu o face nimeni la scandal, dar bunica i-a închis atunci gura. Nu am mai auzit-o vorbind despre stricate multă vreme, pînă cînd Gogu a adus-o acasă pe Lica, fosta lui nevastă. Mama și cu nevasta lui Gogu, tanti Ani, s-au dus s-o trosnească pe Lica.

Tot bunica a fost responsabilă cu educația mea sexuală. Tot pe la 10 ani, m-a făcut să rîd rău. M-a întrebat dacă știu ce înseamnă în țigănește păsărica. Știam, că doar înjurăturile constituiau majoritatea repertoriului meu în romani. Mi-a spus apoi că păsărica nici nu cîntă, nici nu zboară, dar că sigur e barză, așa că trebuie să am mare grijă să nu mă trezesc cu un prunc. I-am spus că barza totuși scoate sunete, deși, e drept, nu cîntă. Am rîs amîndoi ca niște căpiați.

Mi-a explicat foarte grafic cum „funcționează” toate instrumentele, dar a făcut-o cu exemple din familie, lucru la care mă prăpădeam de rîs. Mi-a explicat că Gogu, cînd se ducea să „citească” cu tanti Ana, sigur nu citea nimic, nu de alta, dar lui tanti Ana numa’ de citit nu îi ardea după săptămînile în care Gogu era plecat cu serviciul.

A zis și de nea Ghică, și de vecinul de alături o mulțime de afurisenii haioase. Geta a contribuit și ea la educația mea sexuală la fel de abrupt. Geta credea că mama e o mironosiță inhibată și care se pretindea frigidă. Era convinsă că ar fi putut să aibă o viață mult mai bună decît viața cu taică-miu.

Și Geta avea o gură slobodă rău. Zilele astea îmi lipsesc amîndouă. Sînt un pic cam sătul de discursurile pasiv-agresive, ambigue și presărate la greu cu ipocrizie și corectitudine politică exagerată.

Mă tot gîndesc ce le-ar fi zis lui Iohannis dacă ar fi apucat declarația aia tîmpită cu Ardealul, sau lui Tismăneanu, cu scuzele alea penibile, sau exaltaților hotărîți să-l linșeze. Probabil le-ar fi urat să le crească o floare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.