Lumea arde şi Franţa se ocupă de Alexandre Benalla

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Una dintre maladiile democraţiei este că uneori chiar şi cei mai străluciţi fii ai ei se epuizează în polemici şi lupte minore. Devenit permanent în democraţiile recente, fenomenul cangrenează uneori şi vechile democraţii.

Este ceea ce i se întîmplă Franţei de pe data de 18 iulie încoace. Mii de oameni inteligenţi parcă au regresat în rolul de producători hollywoodieni ai unui foileton politico-mediatic care ar putea fi intitulat Alexandre Benalla. Explozia de comentarii, fotografii, înregistrări video şi speculaţii legate de acest personaj îmi lasă un gust amar: în loc să se ocupe de Europa aflată în criză, precum şi de alte răni profunde ale lumii contemporane, clasa politico-mediatică franceză se excită în jurul unui iepure scos din pălăria unui iluzionist.

La originea a ceea ce presa spune că ar fi devenit o afacere de stat se află un gest stupid al lui Alexandre Benalla, bodyguard al preşedintelui Emmanuel Macron. Pe data de 1 mai, aflat ca observator pe străzile Parisului, în contextul unor agresiuni comise de manifestanţi violenţi împotriva poliţiei, el a considerat că avea datoria să intervină. „Am făcut o prostie“, a mărturisit el public mai tîrziu, nu trebuia să-i ajute pe poliţişti să imobilizeze un cuplu care arunca cu diverse proiectile în oamenii legii.

O prostie filmată poate genera însă, în orînduirea mediatică în care trăim, o criză politică. În orice caz, de pe data de 18 iulie, cînd cotidianul Le Monde a difuzat imagini cu Benalla brutalizînd doi manifestanţi, Franţei parcă i s-a deviat traiectoria istorică.

Se spune că o minune nu durează decît trei zile. Atît a durat şi minunea victoriei franceze la Mondialul de fotbal. Pe 15 iulie, Franţa devenea campioana celui mai iubit sport mondializat. Celebrarea victoriei ar fi trebuit să dureze toată vara. Emmanuel Macron se şi vedea, în prelungirea acestui triumf, un campion politic european. Marile victorii sportive sînt uneori şi politice întrucît ridică moralul unei naţiuni. Cu acest elan preconiza şeful statului francez să se lanseze într-o nouă bătălie, reforma Uniunii Europene. Pe 15 iulie, toate atuurile erau de partea sa, dar trei zile mai tîrziu, pe 18 iulie, afacerea Benalla le spulbera.

Eseistul Édouard Tétreau afirmă, într-un articol publicat pe 23 iulie în Le Figaro, că mediile de informare şi clasa politică din Franţa au intrat într-o isterie colectivă şi că amploarea dată afecerii Benalla este o pură instrumentalizare politică în vederea destabilizării preşedintelui Macron.

Gestul „prostesc“ al lui Alexandre Benalla l-a „lovit“ indirect pe locatarul de la Élysée întrucît i-a permis Opoziţiei, ca şi corului mediatic, să strige: ia te uită ce colaboratori îşi alege preşedintele! Parcursul lui Benalla a fost scrutat cu lupa, mai ales că numele său are o rezonanţă arabă. Un fel de cutie fantasmatică a Pandorei s-a deschis în legătură cu acest om tînăr de 26 de ani şi cu rapida sa ascensiune în cercul prezidenţial.

Unele critici formulate în presă sau de diverşi deputaţi au fost totuşi justificate, iar executivul a recunoscut cîteva disfuncţionalităţi şi carenţe în relaţiile dintre diversele servicii.

Dacă Benalla poate fi suspectat de greşeli, suspectă mi se pare şi furia cu care s-a dezlănţuit maşina mediatică. Ca şi cum aceasta ar fi aşteptat o ocazie pentru a demola stilul de a conduce al lui Emmanuel Macron. Iar acum, uşa fiind întredeschisă, ofensiva a fost lansată orbeşte, într-o manieră atipică pentru ceea ce reprezintă Franţa în lume. Chiar şi în condiţii de luptă politică acerbă, francezii şi-au cultivat întotdeauna un anumit stil, un gust pentru curtoazie şi un sîmbure de umor. Să fie afacerea Benalla un moment de cotitură în practica politică a Franţei, să se lase intoxicată şi ea, cum s a întîmplat şi cu alte democraţii europene, de virusul populismului primar?

Nenumăraţi observatori ai fenomenului politic repetă de multă vreme că Franţa este, de fapt, o monarhie deghizată în republică. Multe spirite luminate consideră că Franţa a adoptat un sistem hibrid, nici republică şi nici monarhie, care o împiedică să avanseze, să adopte reformele necesare pentru a fi lider european. Istoricul Maxim Tandonnet afirmă că întreaga viaţă politică franceză este acaparată de cucerirea, recucerirea şi conservarea puterii la Palatul Élysée. Prin această veche obsesie trebuie probabil descifrată şi afacerea Benalla. Lui Emmanuel Macron nu i se iartă faptul că a ajuns, prea tînăr şi cu prea multe ambiţii reformatoare, în vîrful piramidei. Şi mai ales nu i se iartă reuşita unor reforme, pe care înaintea lui nici un alt preşedinte, în ultimele trei decenii, nu le-a dus la capăt. Sau poate dorinţa sa de a reduce cu o treime numărul de deputaţi a fost picătura care a vărsat paharul şi a provocat acum acest tsunami numit Alexandre Benalla. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.