Limitele „atotputerii“

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Epurări şi maculări jpeg

Nu tot ce miroase a omnipotenţă, arată a omnipotenţă şi se comportă ca şi cum ar fi omnipotenţă chiar e ce pare. Regimurile din Rusia şi China care mimează legalitatea şi democraţia au limitele lor.

E lesne de probat că Rusia şi China reprezintă pericole majore pentru civilizaţie. Regimul Putin nu e doar profund imoral, ci agresiv, expansiv şi complice la crimele în masă din Siria, precum şi cel mai important violator al dreptului internaţional, după cum s-a văzut în Ucraina.

China, la rîndul ei, nu ameninţă direct doar libertatea oamenilor din Hong Kong şi statutul special al fostei colonii britanice. Beijingul pune în pericol secretul comunicaţiilor occidentale, prin Huawei. În plus, a instituit un sistem de control total al cetăţenilor Imperiului de Mijloc. Mai grav, sub mantia şi pretextul „reeducării“, pare, vai, a practica în rîndul Opoziţiei, al adepţilor Falun Gong, al tibetanilor şi al uigurilor, conform unor cercuri bine informate, şi chinezificarea, şi prelevarea de organe ale deţinuţilor în scopuri comerciale, şi genocidul, „medical“ sau nu.

Totuşi, de ziua dictatorului chinez, omologul său rus, Putin, l-a felicitat, calificîndu-l în Tadjikistan pe Xi Jinping drept „prieten“. Or, spune-mi cu cine te-nsoţeşti ca să-ţi spun cine eşti. Cine e, deci, Putin? Un autocrat infect. Dar unul capabil încă să uimească. Liderul de la Kremlin i-a surprins recent pe mulţi ordonînd punerea în libertate şi exonerarea jurnalistului Ivan Golunov, arestat pe bază de probe trucate de poliţie, după ce ziaristului i se plantaseră droguri în locuinţă.

Ce l-a determinat pe ţar să acţioneze astfel? Golunov nu e un disident. Ca jurnalist n-ar fi încercat, potrivit unor colegi, „să demaşte regimul“, ci doar să investigheze nefăcutele mafiote ale unor politicieni şi funcţionari publici (de rang secund) căpătuindu-se prin afaceri extrem de rentabile „cu cimitirele, cu Biserica, pompele funebre şi materialele de construcţii“.

Plantarea de droguri în locuinţele opozanţilor ruşi e o practică veche şi bine documentată. Şi sub comunişti, disidenţii ca Babu Ursu erau reţinuţi de preferinţă pe bază de acuzații false de delicte de drept comun, pe care inculpaţii, de regulă, nici în vis nu le comiseseră.

Cum li se putea ţine piept, atunci, tiraniilor? Prin instrumente de presiune externă. Azi, situaţia s-a ameliorat. Regimuri antidemocratice aparent atotputernice, precum cele de la Moscova şi Beijing, manifestă o slăbiciune involuntară. E o slăbiciune iscată de falsele lor pretenţii democratice şi de ipocrizia uşor de devoalat a presupusului lor respect faţă de lege.

De această anemie popoarele împilate pot profita, prin organizarea, cu ajutorul reţelelor sociale, a unei opoziţii hotărîte, în stare să lanseze proteste ample şi vizibile. Iată lecţia ultimelor zile de manifestaţii ruseşti şi chinezeşti. Intensitatea indignării generate de clivajul dintre pretenţii şi realităţi, de frica de o continuă deteriroare a libertăţii, n-a rămas fără efect. Siliţi de opoziţii ferm decise, tiranii au dat înapoi la Moscova şi la Hong Kong, unde şefa guvernului de obedienţă chineză a anunţat suspendarea temporară a procesului legislativ menit să impună extrădarea, în China, a prezumtivilor „delincvenţi“.

O vorbă englezească afirmă că e, probabil, raţă ceea ce arată a raţă, înoată ca o raţă şi măcăne ca o raţă. Ei bine, în condiţiile globalizării şi ale societăţii informaţionale, nu orice regim de vocaţie totalitară poate fi oriunde şi oricînd ce pare, ori acţiona în permanenţă în conformitate cu firea sa, reclamînd sistematice persecuţii, oprimări, crime şi represiuni. 

Spre a contracara deteriorări de proporţii ale propriei imagini şi popularităţi, sub imperiul unor valuri de proteste iscate de spaima tot mai puternică de arbitrariul statelor poliţieneşti, autocraţii, dictatorii şi liderii totalitari se văd, uneori, nevoiţi să facă hatîruri. Uneori sînt aparente. Alteori e vorba de concesii reale. Oricît ar părea de ample, aceste favoruri nu trebuie nici supraestimate, nici confundate cu manevre tactice de fabricare a unor falşi oponenţi şi disidenţi sau cu amînarea, pentru momente mai propice, a unor măsuri vădit impopulare, adoptate pripit de ciracii liderului suprem.

Succesul surprinzător al protestelor Opoziţiei din Rusia şi China ţine, parţial, nu doar de frapanta spontaneitate, intensitate şi amploare ale manifestaţiilor, ci şi de necurmata lor vizibilitate în Occident. În context, sînt tragice şi greu explicabile îndelungatul dezinteres, orbirea ori tăcerea complice a mediilor apusene faţă de crimele comise de tiranii răsăritene, fie pe plan domestic, fie în ţări invadate şi controlate de ele, ca Siria. Indiferenţa acestor medii face casă bună cu interese economice şi cu laşitatea Consiliului Europei, care a cedat recent şantajului Moscovei şi a admis anularea sancţiunilor impuse, pe drept, Rusiei, după invadarea Ucrainei. În cazul uigurilor, bunăoară, e o nepăsare criminală şi cu atît mai dificil de înţeles cu cît mediile cu pricina sînt extrem de ferme în a condamna încălcarea drepturilor minorităţilor musulmane, oriunde s-ar înregistra ele.

Un aşa-numit „Tribunal pentru China“ s-a instituit, între timp, la Londra, în urma eforturilor unor avocaţi specializaţi în drepturile omului, care ar vrea să clarifice, între altele, diferenţa dintre cele doar „zece mii“ de recoltări de organe anunţate oficial de chinezi şi cele o sută de mii raportate de spitale. China comunistă, care nu recunoaşte această Curte Internaţională, şi-a sporit încercările de intimidare a refugiaţilor sau criticilor care, în Occident, insistă să protesteze contra regimului totalitar de la Beijing şi să reziste cailor săi troieni, informaţionali, financiari şi culturali. 

E timpul ca Vestul să se reinventeze şi să se reunească spre a-şi face auzit glasul. Singurul, de altfel, pe care-l înţeleg tiranii: glasul clar şi răspicat al fermităţii. 

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.