Legătura dintre Bill Gates, dictatura medicală și tehnologia 5G

25 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cei care au trăit zilele revoluției din 1989 pot povesti despre conspirații mai serioase decît glumițele vehiculate zilele astea. Bătrîne care ascundeau arme în colivă, ape otrăvite, iminentă invazie ungurească sau sovietică și, preferata mea, teroriștii arabi de prin scările de bloc. Imaginea unor bătrînei vigilenți în pijamale verificînd judicios umbrele de pe palier în fiecare seară va rămîne pentru totdeauna cu mine ca simbol al confuziei acelor zile. 

Orice perioadă istorică v-ați alege, o să observați, la o privire mai atentă, că și-a avut conspirațiile ei. Teorii care mai de care mai bizare ne însoțesc în drumul nostru, iar diferența dintre ele, de la o țară la alta, obișnuia să țină seama de specificul cultural. O face în continuare, însă într-o măsură mai mică. Globalizarea a adus cu sine nu numai libertatea de a face comerț și de a călători, ci și libertatea de a specula aiuristic pe aceleași coordonate în Flint, Michigan și Popești-Leordeni, Ilfov. 

Conspirațiile sînt seducătoare pentru că oferă celui care le vehiculează senzația că păstrează controlul asupra narațiunii. Adoptînd o teorie oarecare, indiferent de cît de lipsită de argumente, omul care crede în ea are ca principal beneficiu senzația că poate influența evenimentele din jurul său. La fel ca în cazul unui comunist sau al unui habotnic, omul acesta va folosi raționamente circulare din care e aproape imposibil să ieși. 

Explicați-i unui antivaccinist că discuția este despre protecția celor mici, nu despre profiturile Big Pharma și că pentru cele din urmă există instituții care reglementează, instituții care impozitează ș.a.m.d. Foarte probabil nu va funcționa. Nu imediat. Credința lui a fost construită în ani de zile. O expediere rapidă nu îi va schimba convingerile. Probabil i le va întări.

Conspirația e confortabilă. Identificarea unui inamic care stă în umbră așteptînd prilejul potrivit pentru a face rău îi oferă celui care o vehiculează un fel de superioritate morală derivată din vigilență. Superioritatea morală generează endorfine. E relativ greu să renunți la ea. În același timp, amploarea percepută a răului îi oferă acestui om și o explicație la îndemînă pentru eșec. Dacă există națiuni a căror poveste e construită pe o structură de autovictimizare, nu e greu să înțelegi de ce există și oameni care se raportează la lume în același fel. 

Un om care adoptă o conspirație e un om care se teme. Teama este singura legătură verificabilă dintre Bill Gates, „dictatura medicală” și tehnologia 5G. Dincolo de enervări, amuzament și diverși cinici care se suie pe valul de confuzie, cu sau fără sparanghel în mîini, atunci cînd ajungem să vedem teorii halucinante ocupînd dezbaterea publică e, pe undeva, o greșeală care trebuie îndreptată. Sînt acolo niște oameni pe care nimeni nu s-a obosit să îi asculte. Prezumția că toți sînt iraționali, incapabili să se orienteze în lumea modernă e, măcar pe alocuri, arogantă. Înainte de a avea răspunsuri, oamenii au întrebări. Conspirațiile sînt un răspuns la o întrebare la care nu s-a răspuns suficient. 

Altfel spus, dacă generalizăm întrebările pe care unii dintre ei și le pun o să descoperim că sînt aceleași pe care și le pune oricine altcineva: „E un risc în medicamentul ăsta?”, „Poate tehnologia să îmi facă rău?”, „E suficient de clară decizia politică ce mă va afecta de azi înainte?”. Sînt greșite întrebările astea? 

Altfel, pentru o țară care aude adesea că are de recuperat în termeni de civilizație modernă e aproape reconfortant să observi că, spre deosebire de Birmingham sau Rotterdam, în nici un oraș românesc nu a fost  incendiată vreo instalație care ajută companiile de telefonie să funcționeze. Deocamdată. Poate e vorba de un retard istoric la scară mică sau, pur și simplu, românii au simțul ridicolului un pic mai mare. 

Cert este că, lăsate să prolifereze, teoriile conspirației pot produce pagube și victime reale. E suficientă o privire înapoi în istorie. Arderea  „vrăjitoarelor” pe rug e bine documentată. Mai aproape de noi, teoria „cuțitului înfipt în spate” și antisemitismul justificat prin falsuri ca „Protocoalele Înțelepților Sionului” au provocat cea mai mare tragedie a istoriei moderne. 

La baza combaterii lor ar trebui să stea mai puțin rapoartele confuz-alarmiste ale cîte unui think-tank de stat care descoperă inamici în debara, cît studierea mai atentă a profilului oamenilor care se bat cu Bill Gates de dincolo de tastatură și cu termometrele la intrarea în magazin. Cine sînt? Ce îi sperie? Ce nevoi au și în cine au încredere? Cum li se poate cîștiga încrederea? Cum pot fi aduși înapoi în societate?

Ignorați și ridiculizați, vor fi împinși și mai departe în afara consensului general, iar radicalizarea lor e după colț așteptîndu-și momentul și liderul. Nu ducem lipsă de candidați la postul de profet, avantajul momentan e că sînt mai toți incompetenți. Nu e obligatoriu însă ca lucrurile să rămînă așa. Consecința firească va fi că vom vedea nenumărate mirări în spațiul public: „De unde apar oamenii ăștia?”.

Erau aici. Au fost tot timpul aici.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.