La meciurile de fotbal din Ungaria s-a dat drumul la spectatori. Ne bucurăm?

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

A, eu sînt înnebunit de fericire! Extazul îmi umple nopţile şi bănuiesc că nu sînt singurul care se perpeleşte pe grătarul sentimentelor încinse de reuşita vecinilor. Totuşi, n-am prins momentul în care Ungaria a devenit un exemplu în problema asta. Ungaria face cam tot după cum o taie capul (acordul corect ar fi cu după cum „îl” taie, că acolo pare că e un singur cap care gîndeşte pentru toţi, de-aia nici nu prea mai au nevoie de presă liber cugetătoare). 

Ungaria, în fotbal, e deocamdată povestea perfectă de insucces. Un stat care se îngrijeşte de toată lumea, care intră şi iese în mediul privat după cum pofteşte, a hotărît că i-ar servi interesele să finanţeze fotbalul direct, ceea ce în România e interzis de UE (altfel, nu tocmai un fan al lui V. Orbán, dar astea sînt încurcatele căi ale Doamnei Europa). Rezultatul? Practic nul raportat la efortul depus, admirabil, nu-i vorbă. Ungaria se zbate cam la acelaşi nivel cu noi în privinţa Naţionalei (doar că FRF nu are acces la bani publici), iar în zona cluburilor sîntem peste ei, dat fiind că în ultimii ani mai multe echipe au depăşit faza grupelor unor cupe europene (Astra, FCSB, CFR). De unde rezultă că valoarea de exemplu a fotbalului maghiar atinge culmile abisale ale celei referitoare la exerciţiul democratic. Şi spun asta ca un (fost) mare admirator al naţiei ungare, creatoare de consistente istorie şi cultură (de care profităm de multă vreme).

La fel şi cu spectatorii. Nu e un drum de urmat prin simplu mimetism. Şi nu cred că e un subiect prea popular aici de cînd a crescut iar numărul cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus. La noi, zilnic, infectările sînt de ordinul sutelor, la ei, sub zece, dar au avut zile şi cu un singur caz nou. Bravo lor! Sigur, toate aceste statistici nu au valoarea absolută, depind, ca la vot, de cine numără, în cazul ăsta de cîte teste se fac şi cum. Dar e clar că e o diferenţă netă. De fapt, sîntem foarte diferiţi. Trebuie să convieţuim şi asta ne ocupă deja tot timpul. Să mai şi copiem unii de la alţii în chestiuni perfect neclare ar însemna să urmăm un orb prin ceaţă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.