„La japcă”

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Cred că Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX) s-a cam grăbit să limiteze folosirea cuvîntului japcă la expresia a lua cu japca („numai în expresia a lua cu japca = a lua cu sila”), renunţînd, astfel, la mai multe contexte în care cuvîntul apărea în trecut. Vorbitorii nu au abandonat însă vechile sensuri ale cuvîntului, ba chiar le-au mai adăugat unele noi: contextele de folosire s-au înmulţit şi japcă pare să se bucure de o circulaţie destul de mare în registrul colocvial actual. Cuvîntul poate să pătrundă chiar într-un stil ceva mai tehnic, aşa cum s-a întîmplat de curînd, cînd a apărut în explicaţiile unui director de instituţie. Acesta vorbea, într-un interviu, de turismul românesc, în care s-ar manifesta „aceeaşi atitudine pro japcă, costuri nejustificate, personal nepregătit” (hotnews.ro). Am mai scris de fapt despre japcă acum aproape un deceniu, cînd un reprezentant al României într-o instituţie financiară internaţională declarase, tot într-un interviu, că administraţia fiscală are „rol de japcă”.

Cum se vede din exemplele de mai sus, japcă este folosit cu un sens înregistrat de vechiul dicţionar al Academiei (volumul apărut în 1937) ca „hoţie şi înşelăciune”. Cuvîntul apare în construcţii diferite: „profită de faptul că românul nu poate să plece şi fac japcă” (hotnews.ro), „servicii de japcă (...), realizezi ce japcă e” (comunitate.orange.ro), „se îmbogăţesc cu japca” (comentarii, hotnews.ro) etc. În alte contexte, japcă e sinonim cu silă sau cu forță, din expresii de tipul cu forța – „împotriva voinței proprii”: „Români cu coronavirus, duşi cu japca…” (evz.ro); ,Miting cu japca” (digi24.ro); „Aţi venit cu japca?” (zf.ro); „Ne-au ținut cu japca, au blocat ușa cu lopata” (libertatea.ro).

Există și un alt sens al cuvîntului, folosit în domeniul piscicol: pescuitul la japcă este cel care încalcă regulile sportive, recurgînd la mijloace interzise de capturare masivă: „Braconierii prindeau peşte la japcă! (...) Oamenii legii au prins doi braconieri care prindeau pește cu plasa” (ziare.com); „după modul în care a fost agățat... tare mă tem că a fost prins la «japcă» (în unele regiuni se numește la «greblă»). Procedeul este interzis” (hotnews.ro). E greu de spus dacă sensul general a fost primul și din el s-a specializat sensul legat de pescuit sau dacă lucrurile s-au întîmplat invers, sensul legat de pescuit fiind cel mai vechi. E interesant că mai există o japcă, considerată în dicționare cuvînt separat, simplu omonim, care se referă la un tip de baltă aproape secată. În revista Carpații (nr. 11-12, 1944), aceasta este definită ca „baltă care nu e încă mocirlă”. E posibil să existe totuși o legătură între cele două forme și sensuri, poate prin referire la modul masiv de a prinde pește prin secarea bălților. Termenul japcă e explicat în dicționarele noastre ca provenind dintr-un cuvînt bulgar cu sensul „laț, cursă”, dar etimologia nu e foarte clară, bănuindu-se și apropieri de hapcă (provenit, se pare, tot din bulgară, dintr-un cuvînt cu sensul „îmbucătură”). Hapcă are aceleași sensuri cu japcă, cu o accepție generală (cu hapca însemnînd „cu forța, cu sila”) și cu o folosire asemănătoare în domeniul pescuitului. În DEX, definiția cuvîntului hapcă este „cîrlig de undiță de 8-10 cm, folosit la pescuitul somnului”, dar descrierea din dicționarul lui Scriban (1939) sugerează mai bine caracterul brutal al procedeului: „Undiță legată de o sfoară mai groasă legată și aceasta de una mai subțire și care se aruncă în apă, apoi se scoate răpede cu vreun pește prins din orice parte a corpului”. În Dicționarul enciclopedic ilustrat Cartea Românească (1931) există și o imagine a hăpcii. Termenul se foloseşte și azi: „exista o metodă foarte veche de pescuit somn noaptea «la hapcă»... se pescuiește la cîţiva metri de mal, sălcii, plopi cu caras viu legat de o plută...” (forum.softpedia.com).

Revenind la japcă, sensul popular și colocvial „jefuire, hoție” a produs și un derivat destul de folosit în prezent: jăpcar, mai adesea în forma jepcar, substantiv și adjectiv: „hoți, perverși, cocalari, milionari de carton, jepcari, oameni de interes, spălători de bani” (gsp.ro); „vreau controale pe aceste companii, pe acești jepcari” (capital.ro); „mecanici jepcari” (motociclism.ro); „taximetriștii jepcari” (bzi.ro). Cu specializări ad-hoc, se vorbește de jepcari de locuințe („Jepcari de locuințe săltați de mascați din sectorul 5 al Capitalei”,  9am.ro) și chiar de „jepcari de coloană” (opiniatimisoarei.ro), denumire glumeață pentru șoferii care depășesc prin locuri interzise o coloană de mașini. Termenul se foloseşte și în domeniul pescuitului, cu referire la braconieri: „Am fost pe malul lacului de la Chitila și am văzut peste 100 de jepcari” (pescuitul.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.