Izolare

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Ultimele zile din viața pisicii jpeg

Nu mă sperie izolarea, sînt obișnuită cu ea ca mai toți cei care au profesii solitare sau care nu se pot adapta în orice tip de grup sau colectiv, cărora „munca de echipă“ nu le spune mare lucru. Înainte de toată nebunia de acum, erau multe zile în care nu ieșeam din casă dacă nu eram obligată s-o fac. Zile petrecute pur și simplu în pijama sau în vîrful patului, cu laptop-ul în brațe, în care mănînci cînd vrei sau doar dacă îți amintești că ți-e foame, în care tragi cîte un pui de somn pe la ore din astea nepermise, în care toți sînt în cîmpul muncii, ți-e lene să mergi chiar și pînă la magazinul de la colț pentru un pachet de țigări. Ai zice că astfel de zile sînt pierdute, timpi morți, inutili, dar nu-i chiar așa – fiecare zi, indiferent de spațiul unde ți-o petreci, își are ritmul și rostul său, presupun că pînă și zilele petrecute în închisoare, de pildă, sau într-un sanatoriu, așteptînd să te faci bine, își găsesc un curs al lor firesc, dintr-o înșiruire de momente mici care pot să te bucure și să te întristeze. În fond, zilele sînt la fel, chiar dacă ești între patru pereți sau în călătoria vieții tale în Țara de Foc sau pe muntele Kilimanjaro, oriunde ai fi, trec cîte 24 de ore, răsare și apune soarele.

Totuși, zilele astea în care trăiești „izolat“, doar cu tine, au ceva al lor cu totul special, o frumusețe aparte, aș zice – senzația de așteptare. Aștepți să se întîmple ceva, aștepți vești bune de undeva sau aștepți pur și simplu ca ziua să se scurgă prin tine, pe lîngă tine. Nu mă sperie nici inactivitatea, mărturiseam într-un articol mai vechi că îmi place lenea, dacă e bine înțeleasă și trăită într-un anume fel, poate deveni o virtute. Totuși, îmi place și să mă mișc, să mă plimb, să călătoresc, oamenii nu pot fi ținuți în cuști la nesfîrșit, chiar dacă în cuștile lor au tot ce le trebuie – mîncare, filme și cărți, ba chiar au parte și de comunicare, una virtuală, e adevărat, cu alți oameni. Izolarea nu înseamnă neapărat privare de libertate, depinde din ce perspectivă o privești și dacă libertatea interioară ți se pare mai importantă decît să zburzi liber și fără scop pe cîmpii. Am observat în ultimele zile, cele de izolare autoimpusă din cauza virusului, că oamenii sînt îngrijorați de perspectiva de a se plictisi cumplit prin casele lor sau chiar de a o lua, încet-încet, razna. Cei mai mulți, după o vreme, nu-și mai găsesc nimic de făcut. Unii se plîng că mănîncă prea mult și că au început deja să se îngrașe, alții se apucă obsesiv de curățenie, încercînd să înlăture orice părere de virus din spațiul interior numit „acasă“ care ar trebui să fie safe. Toți stau pe net, pe Facebook, comunică mai mult și uneori mai aberant, se uită la filme și seriale pînă la epuizare, puțini citesc. Se beau beri virtuale cu amicii izolați la rîndul lor, cei cu care în mod normal ai ieși la crîșmă, vineri seara. Cuplurile prea puțin obișnuite să petreacă atît de mult timp împreună se ceartă și se împacă, tocmai pentru a da un ritm acestor zile ieșite din comun.

De fapt, asta e spaima cea mai mare – faptul că se schimbă total ritmul vieții, ți se pare că nimic nu mai are nici o însemnătate. Mergi la cumpărături „noaptea, ca hoții“, cînd te gîndești că nu mai e nimeni în magazin, dar nici nu găsești mai nimic, rafturile goale sînt dezolante și-ți acutizează anxietatea. Pînă la urmă te întorci acasă cu o sticlă de vin în plasă și niște brînză, în mod ciudat nimeni n‑a dat iama în brînze, mai ales cele bune, franțuzești, erau la locul lor. Pășești cu fereală prin cartierul tău pe care îl cunoști pe de rost, însă acum ți se pare altfel, e pustiu și ai senzația că un pericol te pîndește după fiecare colț, senzația e amplificată și de țignalul ambulanțelor care îți răsună în urechi, din depărtările orașului, te gîndești că au descoperit noi cazuri, o sută, o mie, ce poate fi altceva?, nimeni nu mai e bolnav pur și simplu, nimeni nu mai moare de infarct sau de bătrînețe, totul are legătură cu nenorocitul de virus, inclusiv propria ta respirație întretăiată, mai ales ea. Tresari la orice voce umană, orice rîs pe stradă capătă o stridență, oare mai avem voie să vorbim sau să rîdem? Dar uite că un vecin dă o petrecere în curte, cu muzica tare, s-o fi gîndit că e mai prudent decît să iasă la restaurant, miroase a ceafă la grătar și a mici, aceleași mirosuri familiare care te mai liniștesc, viața continuă la fel, undeva lîngă tine, în izolare există și o normalitate. Intri în vorbă pentru prima dată (de la distanța regulamentară de doi metri) cu un alt vecin care își plimbă cîinele, pentru că ți-ai amintit că în urmă cu un an l-ai văzut cu o Dilema subraț, cumpărată de la chișoc, sînt vremuri de restriște și trebuie să ne ținem cititorii aproape. Ajungi acasă, lași încălțările de stradă afară, în curte, dezinfectezi mîinile și clanța cu ultimul gel care speri să-ți ajungă o lună, apoi te cuprinde din nou panica – dacă situația asta va dura mai mult de o lună? Faptul că nu știi cînd se va sfîrși, dacă se va sfîrși, te termină și pe tine. Tai niște brînză în feliuțe subțiri pe o farfurioară, torni vin în două pahare, nu mai vorbești nimic cu celălalt care a devenit partenerul tău de izolare, beți în tăcere, nu mai vreți să comentați nimic despre virus, atunci cînd îl pomenești e ca și cum l-ai fi adus cu tine în casă, așa cum se zice pe la țară că nu e bine să numești răul ca să nu-l chemi. În rest, nu e nimic de spus, ce rost mai are?

Astăzi ar fi fost ultima zi a călătoriei noastre în Andaluzia, visez cu ochii deschiși la locuri în care, în mod normal, aș fi fost acum, la Cordoba și Sevilla, la Mediterană și la Oceanul Atlantic văzut de sus, de pe stînca din Gibraltar, e o realitate paralelă deja, imposibilă. Te întrebi dacă vei ajunge vreodată acolo cînd, de fapt, ar fi trebuit să fii acolo, te simți ciudat. Nu‑ți mai poți face planuri decît pentru ziua de mîine: ce mîncăm? ce mai scoatem din congelator? Bei vin și deschizi laptop-ul, e deja miezul nopții, nu ți-e somn, de fapt te simți mai odihnit ca niciodată. Ai începe o carte nouă, dar parcă nu-ți vine în vremuri din astea, „de apocalipsă“, cărei posterități va mai rămîne? Te uiți aiurea pe net, alte știri alarmiste, panică, isterie, mulți oameni au o frenezie și în mod ciudat o bucurie că trăiesc live toată povestea asta, scenariul de „catastrofă“. Sînt total prinși în story, mai ceva ca pe Netflix, mai ales că e și pe sezoane. Te uiți la filmulețele cu cîntecele italienilor și te bușește plînsul, e prea multă tensiune acumulată, trebuie să te descarci cumva. Și, în fond, solidaritatea umană este cel mai frumos lucru care ne-a rămas în aceste zile plate, fără perspective. Abia pe la ora trei cazi într-un somn adînc, mîine nu te așteaptă oricum nimic, doar știrile despre virus și tot felul de fleacuri, cum ar fi să nu uiți să dezinfectezi clanța... da, ritmul vieții nu mai are nici o însemnătate acum.

Nu mai e vorba despre acea autoizolare asumată care îmi plăcea, mi se părea dulce, puteai oricînd să ieși, să te întîlnești, să te îmbrățișezi, dar tu preferai să stai ca un pustnic în văgăuna ta. Nu mai ai liberul-arbitru. Și uite așa trec zilele, orele, în așteptare. Mă gîndesc cu compătimire la oamenii singuri, izolați în casele lor, e important să ai pe cineva alături, chiar dacă nu vorbiți prea mult pentru că în situația asta nu sînt multe lucruri de spus, chiar dacă nu vă mai faceți planuri împreună decît pe termen scurt, totul s-a suspendat undeva, a rămas în aer. E important să te trezești într-o altă dimineață, identică cu celelalte, și să vezi fața sau fețele pe care le cunoști în cele mai mici detalii, de care la un moment dat, în trecut, poate că te săturasei, voiai să iei distanță, aceleași fețe, însă abia acum ele contează, te simți în siguranță, nu te simți singur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.