Între Dragnea și Iisus

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Binili învinge jpeg

Am cîțiva prieteni buni, oameni cu care mă văd săptămînal. De doi ani și ceva, muncesc cel puțin dublul orelor normale de lucru, au salarii mai proaste decît cele pe care le aveau cînd au decis să se bage în politică, sînt atacați într-un mod oribil de tot felul de mîrlani, postaci sau „nicolici“ și își neglijează grav viața personală din lipsă de timp. Sînt senatori și deputați ai României.

Oamenii ăștia sînt, în general, op­ti­miști. Au o doză de bun-simț cu mult peste medie, cariere excepționale în spate și o dorință sinceră să schimbe România în bine. Au ajutat și ajută oameni din jurul lor și nu sînt deloc, dar deloc genul care renunță ușor.

Pe ei îi văd, încet-încet, cedînd. Nu vor deveni niciodată un Șerban Nicolae, o Elena Udrea, un Marian Vanghelie sau un Viorel Hrebenciuc. Vor prefera mai degrabă să se lase de politică decît să renunțe la coloana lor vertebrală pentru a ajunge o Ecaterina Andronescu sau un Eugen Orlando Teodorovici. Probabil, dacă vom continua la fel, mulți vor emigra, convinși că sînt inutili și că nu pot schimba nimic.

Se simt impostori făcînd politică. Simt că oameni de tip Viorica Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu cîștigă pentru că ei nu au stomacul de a trăi continuu între scandal și pupincurism.

De curînd, sînt și eu membru într-un partid politic și deja mă simt cam impostor. Șocul a venit din presiunea imediată atît din interior, cît și din exterior. Trebuie să fim, colectiv, cît mai aproape de perfecțiune. Am făcut cîteva greșeli, unele – ce e drept – chiar grave, și reacțiile multora s-au tradus prin revoltă și dezgust.

Pe lîngă oamenii buni care vor, cinstit, să ajute România, partidele noi atrag și oportuniști, persoane care au eșuat în ambițiile lor politice în alte partide, mesianici care cred că opiniile lor şi numai opiniile lor vor salva țara și adversari înverșunați și radicali ai unui partid sau altuia.

Verificarea a zeci de mii de oameni este inerent imperfectă și, în cazul nostru, imposibilă. Organizarea de la zero a unui partid de la care așteptările sînt uriașe este un coșmar logistic și riscul gafelor este mare, mai ales în condițiile noastre, în care partidul este finanțat cinstit prin donații mici ale membrilor de partid și susținut de munca voluntară și nu rar haotică a cîtorva zeci de oameni.

Da, sînt multe, multe de făcut. Problema este că lucrurile astea multe, minunate și absolut necesare trebuie făcute de cineva. Vorbitul sau scrisul despre ele nu rezolvă mare lucru în afară de a crește frustrarea.

Da, e nevoie de oameni în politică. Măcar de cîteva zeci de mii. Oameni care au un trecut impecabil, profesioniști care au ajuns în poziții de conducere fără să fi făcut vreun compromis și care sînt gata să renunțe pentru cîțiva ani buni la slujbele lor unde sînt bine plătiți și respectați pentru a fi alternativa Liei Olguța Vasilescu, a lui Șerban Nicolae, a lui Eugen Nicolicea sau a lui Codrin Ștefănescu.

Oameni care să accepte atacurile oricărui dezamăgit, supărat, postac sau țăcănit cu eleganță și cu demnitate, oameni care să înțeleagă că trebuie să pres­teze pentru națiune atît la televiziuni, cît și la munca de jos, oameni care să ne inspire și care să ne poată rezolva rapid problemele.

Oameni care să răspundă ideilor noastre, desigur geniale, și să le implementeze, neuitînd să ne mulțumească pentru contribuția noastră la schimbarea României.

Oameni incoruptibili, infailibili și impecabili intelectual, profesional, moral și, pe cît posibil, vizual. Oameni vrednici să ne aducă nouă raiul pe care îl visăm. Rai care diferă mai puțin sau fundamental de raiul din concepția altor suporteri la fel de pasionați. Oameni capabili să îl „facă“ pe Gâdea, să presteze cîțiva ani buni de voluntariat pentru „binele țării“, să producă din cînd în cînd miracole de comunicare fără însă a face vreodată greșeli, să bîntuie țara în lung și în lat pentru a convinge oamenii care votează cu ceilalți, să vină la toate evenimentele pe care fiecare dintre noi le consideră importante, să răspundă fiecărui comentariu al nostru și să facă orice alt lucru pe care noi, votanții, îl credem necesar sau util. Oameni care să nu aibă orgolii și care să fie oricînd gata să se sacrifice pentru țară.

Că, dacă nu, noi ne băgăm picioarele și ne pișăm pe el de vot.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.